Tags: , , , ,

Voorlopig geen verlenging van termijn NPO

Een verlenging van de NPO-bestedingstermijn gaat er voorlopig niet komen. Beslissingen over verlenging van het NPO of structureel geld, moeten volgens demissionair onderwijsminister Slob door een nieuw kabinet worden genomen.

» Nieuws

»

Voorlopig geen verlenging van termijn NPO

Een verlenging van de NPO-bestedingstermijn gaat er voorlopig niet komen, zegt demissionair onderwijsminister Slob. Beslissingen over verlenging van het NPO of structureel geld, moeten volgens de minister door een nieuw kabinet worden genomen.

Slob en de Kamerleden debatteerden over Onderwijs en Corona. Verreweg de meeste tijd ging het over de termijn van het Nationaal Programma Onderwijs: 2,5 jaar tijd waarin het onderwijs 8,5 miljard euro doelmatig moet besteden. De sector heeft?grote behoefte aan een aanpak die?een aanmerkelijk langere periode?vergt?dan het huidige NPO en die de coronaproblematiek overstijgt: structureel geld om structurele problemen op te lossen.

Bijsturen in 2022

De demissionair minister vindt het onverstandig om aan de voorkant te besluiten om de termijn te verlengen. Volgens hem is het incidentele geld bedoeld voor het inlopen van de leervertraging en kan er pas begin 2022, als er meer zicht is op de effectiviteit van het programma, worden beoordeeld of dit binnen twee jaar gaat lukken of dat er bijgestuurd moet worden.

De ChristenUnie en D66 een motie in, die oproept om in het voorjaar van 2022 te bezien of scholen een extra jaar moet worden geboden om het geld te besteden. Voor de discussie over de in de sector breedgedragen wens om structurele investeringen voor de aanpak van structurele problemen in het onderwijs, zoals het lerarentekort en de onderwijsprestaties, werd door de meeste partijen naar de formatietafel gewezen

Duidelijkheid over bekostiging en doelen

In een brief aan de Vaste Kamercommissie OCW, die de PO-Raad in aanloop naar dit debat stuurde, wijzen zij erop dat het voor onze leden van groot belang is dat zij snel duidelijkheid krijgen over de bekostiging en de doelstellingen. Een motie van CDA en VVD vraagt daar ook om: op korte termijn moet er duidelijkheid zijn over heldere meetbare doelen voor het NPO én een laagdrempelige vorm van verantwoording.

Lees verder op de website van de PO-Raad

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook interessant

Word lid

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
Registreer je hier

De inhoud van deze pagina is uitsluitend voor leden die zijn ingelogd. Je kunt hier inloggen om de inhoud van deze pagina te bekijken.

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

In de spotlight

Menu