Tags: Big History, burgerschap, multidisciplinair, verdraagzaamheid

Big History leert de leerling kijken op een andere schaal

Big History verzet zich tegen specialisatie en zoekt naar universele patronen of trends. Op het Cartesius is Big History een vak geworden in de bovenbouw. Het onderzoekt lange tijdsbestekken met behulp van een multidisciplinaire benadering en verkent het menselijk bestaan in de context van dit grotere geheel. Geschiedenis docente Annemarie Proost legt uit hoe dit werkt op het multiculturele Amsterdamse lyceum en wat het doet met onderlinge tegenstellingen.

Welkom bij de podcast van Meesterwerk van Jan Jaap Hubeek. Meesterwerk is een serie gesprekken met mensen die in het onderwijs op zoek gaan naar avontuur of ondernemerschap. Zij die de kanteling of de versnelling van het onderwijssysteem inzetten. Gesprekken over het meesterwerk dat deze mensen in het onderwijs realiseren. Meesterwerk is slechts een van de vele titels waaronder Jan Jaap podcasts maakt of aan bijdraagt. Bekijk het hele overzicht van titels.

In deze aflevering bezoekt Jan Jaap Annemarie Proost op het Cartesius Lyceum in Amsterdam. Annemarie is docent geschiedenis, Big History en coördinator onderwijsontwikkeling.

Beluister de Podcast van: Jan Jaap Hubeek | Annemarie Proost

Big History op het Cartesius

Op het Cartesius Lyceum in Amsterdam is Big History een vak geworden in de bovenbouw. Big History is de ontstaansgeschiedenis van de aarde gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en behandelt 13,8 miljard jaar geschiedenis in het vierde en vijfde leerjaar van het vwo: het begint met de oerknal, loopt door tot het hier en nu en eindigt met het kijken naar de toekomst. Big History is een schoolvak dat de leerlingen leert interdisciplinair te denken en vakken te verbinden die in het traditionele curriculum los van elkaar staan.

Het grote geheel als tegenhanger van mediahypes en tegenstellingen

Big History verzet zich tegen specialisatie en zoekt naar universele patronen of trends. Leerlingen leren de belangrijkste concepten uit de geologie, biologie en geschiedenis, maar ook psychologie, filosofie, economie en cultuurwetenschappen komen aan bod. Het hoofddoel van Big History is een oriëntatie en voorbereiding op de wetenschappen, verhoging van de algemene kennis. Het stimuleert om na te denken over de uitdagingen waar we als mensheid mee te maken hebben door oorzaak-en-gevolgrelaties te onderzoeken.

Tags: Big History, burgerschap, multidisciplinair, verdraagzaamheid

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.