Tags: , , , ,

Illiass el Hadioui; Corona toont realiteit in kansenongelijkheid

Onderken het ongelijk verdeelde kansenlandschap, stelt de onderwijssocioloog Iliass el Hadioui. Als je van gelijke kansen oprecht werk wilt maken, zul je misschien ongelijk moeten investeren. Uitleg van het Mattheuseffect in het onderwijs.

Hele groep verstookt van onderwijs

In dit interview met de Rode Hoed licht de onderwijssocioloog toe wat hij bedoelde met het Mattheuseffect. Een term die in het onderwijsdebat veel wordt gebezigd. Illiass el Hadioui geeft aan van hoe door corona veel van de professionals de grip op hun leerlingen volledig kwijt raakten.

Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen. Zo staat het in Mattheus 25:29.

Bekijk de video van: Iliass el Hadioui

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Moet iedereen wel hetzelfde krijgen in ongelijke strijd?

Ook aan de hand van het monitoren van de 35 scholen die zijn aangesloten bij het project de Transformatieve school bleek de grote ongelijkheid. De lesstof werd weliswaar langs andere weg aangeboden maar door het afstandsonderwijs werden de verschillen in achtergrond nu veel meer bepalend.

Verschillen van velerlei aard overigens. Niet alleen economisch, maar ook cultureel en sociologisch van aard. Tussen scholen onderling en tussen de verschillende wijken van de grotere steden. Ook regionale verschillen spelen een rol. Denk aan de krimpgebieden. En natuurlijk op het niveau van het individu. El Hadioui stipt verschillende typen intelligentie aan die misschien binnen het reguliere systeem niet ideaal uit de verf komen.

Gelijke monniken, gelijke kappen?

Uiteindelijk, zo besluit el Hadioui, laat het zich vragen of je gelijkheid in investering wel als uitgangspunt moet nemen als de werkelijkheid zulke, steeds grotere, ongelijke kansen biedt.

Als je zegt te willen werken aan gelijke kansen, zal je systematisch de boel tegen het licht moeten houden en het kapitaal slimmer verdelen

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

Mijn idee voor het onderwijs #10 René ten Bos

Gerelateerd:Harold Bekkering: "Waarom ons onderwijssysteem niet werkt" "De onderwijskundige invalshoek gaat om mensen laten leren. Jonge kinderen hebben een maximale leercapaciteit en zijn van nature nieuwsgierig. Ons…Hoogbegaafde leerling vaak zonder…
Het hele starre van het huidige prestatiedenken moet overboord, stelt ten Bos. Het staat innovatie in de weg. De macht van de inspectie en de bestuurslagen is te groot. Ars combinatoria leidt tot vooruitgang.
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Avond van de Leraar door het Lerarencollectief
logo Het Lerarencollectief

Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen