Tags: , , ,

Versterk het lerend vermogen van je organisatie

Annette van Valkengoed van Laterna Magica over haar ideaal voor de school als leergemeenschap. De hele organisatie dient te zijn ingesteld op leren, in de breedste zin. Stel het leren centraal. Ook van het docententeam en de leiding.

Hoe leer je zelf gestuurd leren?

Het opbouwen en ontwikkelen van een kennisbasis voor schoolleiderschap houdt in dat we een brug slaan tussen wetenschappelijke theorie en de praktijk. Schoolleiders die bezig zijn met de ontwikkeling van het onderwijs in hun school en specifieke ervaring hebben met succesvolle interventies en innovaties op het gebied van leren, zijn betrokken bij de totstandkoming van dit thema.

Bekijk de video van: Annette van Valkengoed

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

3 kanttekeningen uit haar praktijk

  • Uitgeverijen overspoelen de scholen met nieuwe methoden die ze hebben uitgebracht.
  • Universiteiten verzamelen data op scholen, met wekelijkse aanwas van enquêtes.
  • Pabo’s hebben een vaststaand curriculum en het lukt niet om daarin samen op te trekken.

Wetenschap zoals die ooit bedreven werd

Maken, onderzoeken, ontwerpen en opleiden weer samen brengen. Vanuit meerdere disciplines naar grotere vragen kijken. Grote vragen laten zich niet met enge blik bekijken. Kinderen begeleiden die waarde toevoegen aan deze wereld; socialer, duurzamer, democratischer.

In gesprek met…

Robert Jan Simons; Iedere schoolleider zou de mindshift moeten maken van onderwijzer centraal, naar leren centraal. De hele schoolorganisatie zou daar congruent op ingericht moeten zijn. Leren leren en jezelf sturen; dat geldt voor de kinderen, voor professionals en de organisatie als geheel. Hoe je zelfgestuurd leren kunt leren.

Paul Leseman; over het belang van hoogwaardige begeleiding van het jonge kind en over het verbreden van het educatieve systeem, omdat onze samenleving alle talenten nodig heeft.

Kortom, de school als leergemeenschap

Denk na hoe je het lerend vermogen van je organisatie versterkt. Elk antwoord is aanleiding tot een volgende vraag. Leren kan niet zonder twijfel. Ga in een interdisciplinair team onderzoeken, maken, leren en ontwerpen.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

Mijn idee voor onderwijs #2 Gert Biesta

Gerelateerd:Gert Biesta over subjectificatie en wereldgericht onderwijs Podcast: Taco Vissers in gesprek met Gert Biesta naar aanleiding van zijn boek World-Centered Education. Over zijn visie op subjectificatie,…Hoogbegaafde leerling vaak zonder…
In de reeks ‘Mijn idee voor Onderwijs’ presenteren professionals van diverse kennisdomeinen hun antwoord op de vraag: wat is het doel van onderwijs? Biestra benadrukt de noodzaak van het onderwijs als oefenplaats waar de jongere zich kan vormen in en naar de wereld.
Lees verder

Mijn idee voor onderwijs #6 Professor Harold Bekkering

Gerelateerd:Harold Bekkering: "Waarom ons onderwijssysteem niet werkt" "De onderwijskundige invalshoek gaat om mensen laten leren. Jonge kinderen hebben een maximale leercapaciteit en zijn van nature nieuwsgierig. Ons…Het is het onderwijssysteem…
Aflevering in de debatreeks "Waartoe dient onderwijs?" #6 Professor Harold Bekkering. Over leerprocessen, over hoe de leerling te motiveren en de leraar als gids. Een boeiend, doorwrochten betoog.
Lees verder

!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Extra bevoegdheid behalen?

Bevoegdheid onderwijscommunity

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Laterna Magica gebouw
Laterna-Magica-logo

Leraar basisonderwijs | IKC Laterna Magica Amsterdam

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie
Onderwijs Innovatie

Onderwijs Innovatie Festival 2023

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen