Onlangs is een app gelanceerd die kinderopvangorganisaties en scholen helpt de luchtkwaliteit in groepsruimtes, slaapruimtes en klaslokalen te verbeteren. De app 'schone lucht kinderopvang en school' bevat een stappenplan, oplossingen, informatie in begrijpelijke taal en meer. Zie ook Ventilatie en COVID19 document via Ruimte OK.
Oplossing: Software/ICT
Focus Klant: Scholen
Doelsector: PO, VO, MBO, HBO
Omvang: Start-up

Schone lucht kinderopvang en school

Onlangs lanceerde BOinK in samenwerking met Kenniscentrum Ruimte-OK een app die kinderopvangorganisaties en scholen helpt de luchtkwaliteit in groepsruimtes, slaapruimtes en klaslokalen te verbeteren. De app is voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten, locatiemanagers, houders, conciërges, directeuren en besturen van kinderopvang en onderwijs.

Zie onderaan ook via Ruimte OK: Ventilatie en COVID 19 regulatie

Stappenplan

Het belangrijkste onderdeel van deze app is het stappenplan waarmee professionals in de kinderopvang en op school eenvoudig en direct aan de slag kunnen. Eerst kiest de gebruiker het soort gebouw, daarna hoe de lucht de ruimte binnen komt (bijvoorbeeld door ramen of rooster) en hoe de lucht de ruimte verlaat. Vervolgens worden de oplossingen getoond die voor betere ventilatie kunnen zorgen in díe specifieke situatie.

De oplossingen: van eenvoudig tot ingrijpend
De oplossingen zijn opgedeeld in 3 niveaus die worden aangegeven met 1, 2 of 3 ventilatoren:

  1. zeer eenvoudig en kunnen meteen worden toegepast. Aan deze oplossingen zijn geen of weinig kosten verbonden.
  2. Simpel en kosten relatief weinig en zijn nodig als de oplossingen van niveau 1 (net) niet voldoende resultaat opleveren.
  3. Grote ingrepen die meer kosten. Bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw ventilatiesysteem.

Bij elke oplossing wordt een indicatie van de kosten gegeven.

Adviezen en meer informatie in begrijpelijke taal

Naast de oplossingen voor schonere lucht staat in de app algemene informatie over ventilatie. Begrippen worden in begrijpelijke taal uitgelegd zodat de app ook toegankelijk is voor gebruikers die geen kennis hebben van het onderwerp. Gebruikers kunnen adviezen opzoeken, zoals 10 tips die snel voor betere ventilatie zorgen en (bijna) niets kosten. Ook wordt er in de app uitleg gegeven over welke wetten er gelden m.b.t. luchtkwaliteit.

Handig in de app: 10 tips die snel voor betere ventilatie zorgen en (bijna) niets kosten

Waarom deze app?

De (slechte) luchtkwaliteit in kinderopvanglocaties en op scholen heeft de laatste tijd veel aandacht gehad. Goede ventilatie heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Door schone lucht kunnen kinderen beter leren. Schone lucht zorgt voor minder gezondheidsklachten en een lager ziekteverzuim.

Over deze app

Deze app is bedacht en ontwikkeld door Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) in samenwerking met Kenniscentrum Ruimte-OK. Aanvullende kennis is ingebracht door het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang, W/E adviseurs duurzaam bouwen en bba binnenmilieu.

Overige praktische documenten over ventilatie: zie VO raad

Verantwoordelijkheid en bekostiging van ventilatie in relatie tot COVID-19

Er zijn met betrekking tot COVID-19 veel vragen over ventilatie op scholen daarbij zijn er veel vragen ten aanzien van de verantwoordelijkheid rondom ventilatie. Ruimte-OK heeft de volgende informatie hierover op een rijtje gezet:

Tags: binnenklimaat, luchtkwaliteit, schoolprestaties, ventilatie, wet en regelgeving

Ook Interessante Apps & Tools

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.