Tags: gastlessen, loverboys, misbruik, relaties, welbevinden

Abuse is not love – 9 signalen van ongezonde relaties

In de gastlessen van de YSL College Tour laten we je zien wat de signalen van (beginnend) geweld in een relatie zijn en hoe je ze kunt herkennen. Bij jezelf en anderen. Wat is een ongezonde relatie, hoe ontstaat deze (cirkel van geweld) en hoe ga je erover in gesprek. Welke hulp is mogelijk?

Geweld in relaties

Geweld in relaties komt vaker voor dan je denkt. Ook onder jongeren. Wist je dat 1 op de 5 jongeren wel eens huiselijk geweld heeft meegemaakt?
Om aandacht te vragen voor grensoverschrijdend gedrag en geweld in relaties is Blijf Groep samen met Yves Saint Laurent Beauty de YSL College Tour gestart. Een tour langs middelbare scholen, MBO’s, hogescholen en universiteiten over signalen van een ongezonde relatie.

Blijf Groep helpt om huiselijk geweld te stoppen. Wij bieden hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, getuigen, plegers en kinderen. Ons uitgangspunt is het geweld te stoppen en veiligheid te creëren door hulp op maat.

Vooral meisjes en vrouwen

Partnergeweld – ook wel Intimate Partner Violence (IPV) genoemd – is één van de meest voorkomende vormen van geweld tegen vrouwen aan het worden. Naar schatting ervaart 1 op de 3 vrouwen partnergeweld in hun leven, waarvan maar een klein deel hiervan rechtvaardigheid krijgt.

Onder partnergeweld valt elke vorm van fysiek, seksueel, financieel en emotioneel misbruik. Ook controlerend en dominant gedrag van een (liefdes)partner wordt gezien als partnergeweld.

Mijn vriendje vindt het niet leuk als ik me mooi ankleed als ik uitga. Voor wie doe jedat? Je hebt mij toch, zegt hij dan.

Shanice, 17 jaar

The 9 signs of abuse

Misbruik en geweld in een relatie begint vaak klein. Met negeren, jaloezie, manipulatie… Vaak wordt het niet als zodanig herkend of benoemd! Maar in de praktijk zien we dat wat klein begint, snel in ernst en hevigheid kan toenemen. Daarom is het van belang om tijdig de signalen te herkennen! Bij jezelf of bij mensen in je omgeving.

In de gastlessen van de YSL College Tour zie je wat de signalen van (beginnend) geweld in een relatie zijn en hoe je ze kunt herkennen. Bij jezelf en anderen. Ook gaan ze in op wat een ongezonde relatie is, hoe deze ontstaan (de cirkel van geweld! ) en wat de gevolgen kunnen zijn. En hoe je erover in gesprek kunt gaan en welke hulp mogelijk is.

Voor wie?

Blijf groep biedt gastlessen aan voor:

  • Middelbare scholen – bovenbouw: klassikaal (25 – 50 deelnemers).
  • MBO’s: klassikaal (25 – 50 deelnemers). Ook online mogelijk.
  • Hogescholen en universiteiten: 50 – 150 deelnemers. Ook online mogelijk.

De gastlessen zijn goed te integreren in bijvoorbeeld lessen maatschappijleer, mentoruren of in vrije studieruimte. Een programma op maat is ook mogelijk. Blijf Groep denkt  graag met u mee zodat in die samenwerking een mooi programma gerealiseert kan worden. Er zijn geen kosten verbonden aan de gastlessen.

Meer weten? Gastles aanvragen?

Neem contact op met Blijf Groep, via [email protected]. Of vul het formulier hier in.

Reacties van deelnemers aan de gastlessen

  • “Geweld is breder dan dat ik dacht.”
  • “Nu ik de 9 signalen ken, herken ik ze allemaal uit mijn vorige relatie.”
  • “Ik wist niet dat er ook mannen mishandeld werden.”
  • “Een vriendin van mij wordt steeds gebeld door haar vriendje als ze met ons op stap is. Ze moet dan opnemen. Na deze les kijk ik daar toch wat anders tegen aan”
  • “Het signaal ‘controleren’ maakte veel los bij de leerlingen. Er kwam een hoop tumult en er was veel herkenning,” Trainer Abuse is not love.

Over het programma Abuse is not love

De College Tour maakt deel uit van het programma Abuse is not love. Met dit programma wil het bekende beautymerk Yves Saint Laurent Beauty wereldwijd aandacht te vragen voor geweld en misbruik in partnerrelaties. Inmiddels is het programma al in 15 landen uitgerold, waaronder Frankrijk, Engeland, Verenigde Staten en Duitsland. In elk land werken zij samen met een lokale partner. In Nederland is dit Blijf Groep.

Belang van herkennen van ongezonde relatie

Hanneke Bakker, de managing director van Blijf Groep, legt in de Elle uit waarom het zo belangrijk is om deze signalen te herkennen. ‘Vrouwen die met partnergeweld te maken hebben houden dit vaak verborgen. Uit schaamte, of angst. Daarom is het zo belangrijk om erover te praten. Om ze te laten zien, dat misbruik en partnergeweld niet normaal is, in een (liefdes)relatie. Nooit.’

Zie ook:

Blijf Groep: thuis in huiselijk geweld
Tips voor het voeren van klassengesprekken

Tags: gastlessen, loverboys, misbruik, relaties, welbevinden
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Kwaliteitsstandaarden & studiesucces

‘Studiesucces door onderwijskwaliteit’ over hoog rendement behalen door kwaliteitsstandaarden. Richt het onderwijs zorgvuldig in. En help de student zelfstandig worden. Scienceguide sprak met Janke Cohen-Schotanus.
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen