Tags: bewustwording, energiebesparing, klimaatverandering, SDG's

Gasverbruik verminderen loont, ook in het onderwijs

Dat er kinderen met korte mouwen in de klas zitten, terwijl het buiten bijna vriest, is eigenlijk bizar. Om per direct op school al flink te reduceren, zonder hoge kosten te maken, kun je in je klas, of in de hele school natuurlijk de thermostaat lager zetten. Lees verdere tips in deze blog.

Ons energieverbruik is de grootste veroorzaker van CO2 uitstoot. En van dat energieverbruik in huizen, neemt verwarming van het huis weer zo’n 70% voor zijn rekening. Kortom: er valt heel veel te winnen als we besparen op verwarming. Zeker als je op gas stookt. Vrijwel alle scholen worden nog verwarmd met behulp van gas.
Er zijn nu zelfs 4 redenen om per direct te besparen op gasverbruik:

  1. Gas wordt steeds duurder en schaarser. Financieel loont het enorm om te besparen en te isoleren.
  2. Gas is een fossiele brandstof. In fossiele brandstoffen zit oa veel methaan en CO2 opgeslagen. Broeikasgassen dus. Om de 1,5 graad opwarming en grote schade te voorkomen, moeten we heel vlot naar CO2 negatief.
  3. Indien we 30% besparen, zijn we minder afhankelijk van Rusland en zo financieren we de oorlog minder.
  4. Het rijk is nu een campagne begonnen. (#Zetookdeknopom). Alle rijksgebouwen gaan de thermostaat permanent naar maximaal 19 graden brengen en de ambtenaren gaan zich warmer kleden. En wij? We hebben twee jaar braaf 1,5 meter afstand gehouden en mondkapjes gedragen. Laten we nu ook braaf de thermostaat/cv standaard op maximaal 19 graden zetten en ons iets warmer kleden.

Wat kan je dan zelf doen?

Om per direct op school al flink te reduceren, zonder hoge kosten te maken, kun je in je klas, of in de hele school de thermostaat/ verwarming standaard een graad (of 2 graden) lager zetten. Dat er kinderen met korte mouwen in de klas zitten, terwijl het buiten bijna vriest, is eigenlijk bizar. We kunnen ons kleden op hitte, dus ook op kou. Geef deuren een dranger, opdat de warmte niet verloren gaat. Er zijn nog enkele eenvoudige eenmalige handelingen die je per direct kan doen om het gasverbruik voortaan te verminderen. (zie bron 4)

Om op lange termijn ons gasgebruik te reduceren, is er permanent gedragsverandering nodig en tevens investeringen in onze schoolgebouwen en onze eigen woning. Andere routines wennen snel en zijn vaak direct lonend. Onze energierekening stijgt dan minder, je omgevingslucht wordt minder droog (gezonder), een iets lagere temperatuur geeft betere concentratie bij onze leerlingen, we zijn minder afhankelijk van gas uit Rusland en we gaan klimaatverandering tegen. En…het is zingevend. Hoe logisch is het dat je als onderwijsinstelling de nieuwe generatie bij de hand neemt en je verantwoordelijkheidsgevoel voorleeft.

60 graden

Kijk ook wat jij thuis kunt doen. Per vandaag kun je thuis al veel doen (bv thermostaat op maximaal 19, ‘s nachts op 15, korter douchen en de boiler op 60 graden instellen. Zie bron 4 hieronder) Op jaarbasis kun je zelfs tot 1200 euro per jaar besparen. Natuurlijk ook verstandig om je ook voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie, radiatorfolie, koken op inductie of je huis volgende winter met een gasloos verwarmingssysteem opwarmen. Besparen op verwarming door thermostaat lager te zetten en isoleren is de meest effectieve manier van gas reductie.

Wat ook helpt: Eet liever seizoensgroenten, omdat deze van de volle grond komen en niet in de glastuinbouw worden geteeld. (kassen worden nog veelal gestookt op gas).
Ik nodig iedereen sowieso uit om voortaan korter te douchen. Binnen 5 minuten? Of red jij het al in 3 minuten? Geïnspireerd? Doe rustig aan en geniet van ieder stapje dat je al doet.

En… voor een hoge R-factor: vertel enthousiast aan je dierbaren over wat jij al allemaal doet om jouw gasverbruik te reduceren en wat het je oplevert. Dat inspireert anderen. Dan verkleinen we onze gezamenlijke footprint nog meer.

Tags: bewustwording, energiebesparing, klimaatverandering, SDG's
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Klasbezoek: in een flits geleerd

Met flitsbezoeken willen docenten Sofie Heemskerk en Jamie de Vré het gesprek over onderwijskwaliteit met collega’s op gang brengen. Docenten nemen vijf minuten bij elkaar een kijkje in de les…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.