Tags: datagedreven werken

Jan Peter Balkenende: ’De publieke sector is op de goede weg met datagedreven werken, maar moet nog veel meer doen’

Jan Peter Balkenende en andere experts bespreken de achterstand van de publieke sector op commerciële bedrijven in het datagedreven werken en pleiten voor versnelde innovatie en samenwerking tijdens de AFAS talkshow.

AFAS online talkshow: De kracht van datagedreven werken binnen overheidsorganisaties

De publieke sector loopt aanzienlijk achter op Nederlandse commerciële bedrijven en organisaties met betrekking tot het implementeren van datagedreven werken. Dat is de conclusie van Jan Peter Balkenende, Frans Feldberg en Frank Ossewaarde tijdens een talkshow gehost door AFAS Software, die volledig gewijd was aan de stand van zaken van datagedreven werken binnen de overheid. De gespreksdeelnemers waren het er ook over eens dat de kloof tussen de publieke sector en het bedrijfsleven op het gebied van datagedreven werken niet verder moet worden vergroot.

Voormalig premier Balkenende pleit voor meer actie op het gebied van datagedreven werken: “De publieke sector zit op de goede weg, maar er moet veel meer gebeuren. We zitten in een tijd van grote verandering en de eisen die worden gesteld binnen organisaties, bijvoorbeeld op het gebied van CSRD, nemen toe. Als je in staat bent om data op zodanige manier te gebruiken dat het bijdraagt aan het realiseren van doelstellingen dan helpt dat bedrijven en organisaties enorm. De publieke sector hanteert andere richtlijnen voor duurzaamheidsrapportage waar mogelijkheden voor samenwerkingen met het bedrijfsleven liggen omtrent deze data.”

Nederlandse commercie als voorbeeld voor de publieke sector

Momenteel wordt voor het doorvoeren van nieuw beleid vaak eerst een uitgebreide businesscase opgesteld. Dit leidt tot trage processen, waardoor de publieke sector achterloopt en de wereld om haar heen sneller innoveert. Resultaten van businesscases worden daardoor irrelevant en verouderd. Frans Feldberg, hoogleraar Data Driven Business Innovation aan de Vrije Universiteit Amsterdam, benadrukt dat commerciële bedrijven sneller en beter innoveren omdat ze durven te experimenteren: “De verstrekte data biedt een startpunt voor implementatie, en tijdens het proces ontdekken ze wat de juiste aanpak is.”

Frank Ossewaarde, directeur Informatiemanagement bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, beaamt dit en merkt op dat het herhaaldelijk inzetten van pilots essentieel is voor innovatie: “Organisaties in de publieke sector maken hier nog onvoldoende gebruik van.” Er is momenteel weinig samenhang tussen beleidsmakers en datamedewerkers. Werknemers zijn vaak onvoldoende op de hoogte van mogelijkheden, waardoor implementaties kunnen mislukken. “Technologie is zelden het probleem. Ik zou de overheid willen uitdagen om kennis op te doen bij commerciële instellingen en te experimenteren”, stelt Ossewaarde.

Privacy haaks op doelstellingen

Privacy en gegevensbescherming ligt bij datagedreven werken altijd extra onder het vergrootglas. Doelstelling van organisaties is om persoonlijke informatie niet publiek te maken. Europa loopt voorop in privacywetgeving en normen, maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee. Balkenende: “Er zijn twee kanten van de medaille waar je rekening mee moet houden. In China wordt bijvoorbeeld een vermist kind binnen drie uur gevonden door het direct delen van camerabeelden, maar dit betekent ook constante surveillance. In Nederland is een bank verplicht om verdachte transacties te melden, maar banken werden lange tijd belemmerd om onderling informatie uit te wisselen.”

Organisaties in de publieke sector moeten privacy van burgers waarborgen, maar de enorme hoeveelheid data maakt dit soms moeilijk. “Het zou kunnen helpen om een deel van deze informatie minder privacygevoelig te maken of zelfs openbaar te delen”, concludeert Ossewaarde.

In de AFAS Talkshow waren Jan Peter Balkenende, Frans Feldberg en Frank Ossewaarde te gast. Het gesprek vond plaats in de studio op het hoofdkantoor van AFAS Software in Leusden, met als gastheer Bart Grootveld, Product Manager bij AFAS. De talkshow is hier terug te kijken.

Over AFAS Software

Werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. De missie van AFAS Software is: inspireert beter ondernemen. Dat doet AFAS met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat ze echt belangrijk vinden, kwaliteit en werkplezier.

 

 

Tags: datagedreven werken
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Zij-instromers beter onthalen: 5 doorbraken

Zij-instromers kunnen helpen het lerarentekort op te lossen. Veel potentieel blijft nog onbenut. Men loopt veelal vast op dezelfde punten. Een reeks doorbraaksessies leverde vijf concrete aanbevelingen op voor onderwijsinstellingen…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen