Tags: basisonderwijs, kansenongelijkheid, lerarentekort

Lerarentekort basisonderwijs neemt verder toe

Vooral scholen in de Randstad, met leerlingen van laagopgeleide ouders en in het voortgezet speciaal onderwijs, hebben het moeilijk. De onderwijsinspectie wijst op hierdoor toenemende kansenongelijkheid.

Lerarentekort in po loopt op

Basisscholen verwachten na de zomervakantie uit te komen op een tekort van 1.400 docenten, 9 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt maandag uit een peiling onder ruim driehonderd schoolbesturen in opdracht van koepelorganisatie PO-Raad.

Op dit moment, vlak voor het einde van het schooljaar, bedraagt het tekort 3.500 leraren, 5 procent meer dan vorig jaar. Een deel van die vacatures zal nog in de zomer worden opgevuld, verwacht de PO-raad.

lees verder op NRC

Slapeloze nachten door lerarentekort

Vier schoolleiders over tekorten in basisonderwijs.
Het toch al grote gebrek aan docenten in het basisonderwijs groeit. Schooldirecteuren zijn intussen toe aan plan C: samenvoegen van groepen.

Na de zomervakantie verwachten basisscholen een tekort van 1.386 docenten, een toename met 9,6 procent. Ook schoolleiders (408 openstaande vacatures) en onderwijsondersteuners (318 vacatures) zijn er te weinig.

Opvallend is dat de verschillen tussen scholen groeien: terwijl het totale tekort toeneemt, neemt het aantal scholen dat er last van heeft juist af. Vooral scholen in de Randstad, met leerlingen van laagopgeleide ouders en in het voortgezet speciaal onderwijs hebben moeite om leraren te vinden. De onderwijsinspectie waarschuwde onlangs al voor de hierdoor toenemende kansenongelijkheid.

Vier schoolleiders over de tekorten in de NRC

Tags: basisonderwijs, kansenongelijkheid, lerarentekort
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Hoe muziek de ontwikkeling helpt

Waarom is muziek belangrijk op school? En hoe helpt muziek leerlingen om zich te ontwikkelen? Méér Muziek in de klas vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om het onderzoek op een rijtje…
Lees verder

Zijn we spelen verleerd?

Als het kind eenmaal naar school gaat, komt het in Nederland terecht in een omgeving die helaas te vaak overwegend is ingericht om cognitief, eendimensionaal te leren. Het begrip meervoudige…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.