Tags: duurzaam onderwijs, Kennispunt, Leven Lang Ontwikkelen, onderzoek, praktijktips

‘Een Leven Lang Ontwikkelen in Vogelvlucht’, van visie naar onderwijsinrichting

Wil jij leertrajecten ontwikkelen op basis van vragen van werkgevers, gemeenten en UWV? Inspelen op kansen in de markt met andere spelers in de regio? Hoe je processen op school daarvoor het best in kan richten? Hoe krijg je de rest mee? Kennispunt MBO neemt je op interactieve wijze mee door het hele proces.

Interactieve vogelvlucht door het hele proces

Met de aanpak Leven Lang Ontwikkelen (LLO), wil het kabinet een positieve en sterke leercultuur tot stand brengen. Kern van de aanpak LLO is het stimuleren van de eigen regie van mensen op hun loopbaan, opdat ze zich blijven ontwikkelen en opdat deze ontwikkeling aansluit op de veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt. Het ideaal is dat LLO resulteert in vitale mensen die flexibel en duurzaam inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Leven lang ontwikkelen raakt de hele organisatie; verandering in een onderdeel heeft gevolgen voor andere delen van de organisatie. Het organiseren en inrichten van leven lang ontwikkelen begint met het formuleren van een visie en die vertalen in een strategie. Deze zogenaamde showcase ‘Leven Lang Ontwikkelen in Vogelvlucht’ begeleidt je interactief door het hele proces, van intentie tot eindproduct.

Over het Kennispunt MBO

Het Kennispunt MBO Een Leven Lang Ontwikkelen stimuleert scholen onderwijs voor werkenden en werkzoekenden vorm te geven door:

 • Het delen van actuele en gevalideerde informatie via bijeenkomsten, website en nieuwsbrieven
 • Het bieden van instrumenten die overzicht geven bij een veelheid van informatie en mogelijke scenario’s om tot resultaten te komen
 • Het inzicht geven in (landelijke) subsidiemogelijkheden
 • Het mee bouwen aan netwerken van professionals en bestuurders tussen verschillende scholen, zodat kennis en ervaringen worden gedeeld
 • Het meedenken en adviseren over vraagstukken die spelen op scholen
 • Het verzamelen en doorgeven van signalen, aan MBO Raad en NRTO, over knelpunten in wet- en regelgeving rondom LLO

Het Kennispunt is er voor alle bekostigde en onbekostigde mbo-scholen.

Leven Lang Ontwikkelen in vogelvlucht

Met de uitgave ‘Leven lang ontwikkelen in Vogelvlucht’, presenteert het kennispunt op kernachtige, interactieve wijze de verworven inzichten, ingebrachte kennis en tips vanuit de praktijk en onderzoek van de afgelopen jaren. Dit gebeurt aan de hand van de vier thema’s

 1. ‘Visie’,
 2. ‘Ophalen van de vraag’,
 3. ‘Samenwerking’
 4. ‘Inrichting onderwijs’.

Afhankelijk van welke vragen spelen, kan je naar eigen keuze inzoomen op deelonderwerpen, thema’s of de gehele presentatie doorlopen.

Mboin2030

 • MBOin2030 organiseert op 18 april een kick-off voor de leergemeenschap gepersonaliseerd leren. Een kans om het beroepsonderwijs samen verder vorm te geven!

Mboin2030 is op zoek naar zo veel mogelijk initiatieven op het gebied van gepersonaliseerd leren in het beroepsonderwijs.

 • Is jullie initiatief ook bezig met het in praktijk brengen van gepersonaliseerd leren in het beroepsonderwijs?
 • Heb je behoefte aan kennisdeling, samenwerking en ondersteuning bij het maken van de volgende stap?
 • Wil je meedenken hoe we gepersonaliseerd leren verder kunnen integreren in het onderwijs?
 • Herken je je in de visie en de kaders van MBOin2030 op het gebied van gepersonaliseerd leren?

Dan zien ze je graag bij de kick-off van de leergemeenschap gepersonaliseerd leren.

Nieuwsgierig naar een andere opzet?

The Learning Hub

 • The Learning Hub is de onderwijsinnovatie afdeling van stichting sQuare en heeft het doel om in co-creatie met het beroepsonderwijs, overheden en het werkveld de leerlijn voor vakmensen te versterken en te verlengen. Ze werken mee aan complexe innovatie vraagstukken om de ontstane mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen, initiëren hiervoor zelf doorbraakprojecten en bouwen aan een divers netwerk van innovatieve frontrunners die we bij deze projecten betrekken.
 • Voorbeelden van eigen initiatieven zijn de oprichting van hun private exameninstelling en de ontwikkeling van hogere onderwijs modules voor vakmensen die Mbo vakscholen en organisaties aan kunnen bieden op hun eigen locatie.
 • Daarnaast hebben ze een aantal trainingen en workshops ontwikkeld voor de professionalisering van teams en organiseren we meet-ups op onze eigen locatie waar docenten, ambtenaren, werk- en/of opdrachtnemers elkaar (online) kunnen ontmoeten en zich met elkaar kunnen verhouden tot nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
 • Kijk ook eens bij de Hogeschool van Rotterdam, waar ze een post-mbo of twee jarige Arts & Crafts asociate degree hbo opleiding ontwikkelden.

Lees ook:

Tags: duurzaam onderwijs, Kennispunt, Leven Lang Ontwikkelen, onderzoek, praktijktips
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE