Tags: , ,

Levenslang en levensecht leren: de rol van open badges in het onderwijs

Welke impact hebben digitale badges en talentontwikkeling in het onderwijs? Sandra Zoomers van Cities of Learning en Miggy Broer vertellen er meer over in aanloop naarhet aanstaande Onderwijs Innovatie Festival.

In de aanloop naar het Onderwijs Innovatie Festival, een evenement dat bol staat van creativiteit en vernieuwing, hebben we de kans om in gesprek te gaan met enkele van de meest inspirerende en vernieuwende denkers in het onderwijsveld. Deze serie interviews richt zich op individuen en organisaties die met hun unieke ideeën en projecten een significante bijdrage leveren aan de evolutie van het onderwijs. Vandaag spreken we met Sandra Zoomers van Cities of Learning en Miggy Broer van Bright Group over open badges en hun rol in het onderwijs.

 

Open Badges: een andere benadering van leren

Technologie en innovatie zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden met onderwijs. Een treffend voorbeeld daarvan zijn Open Badges. Sandra Zoomers, van Cities of Learning, licht toe: ‘Open Badges zijn digitale symbolen van prestaties, vaardigheden, interesses of ervaringen, die je krijgt door deelname aan verschillende leeractiviteiten. Open Badges zijn veel meer dan alleen digitale diploma’s. Ze laten op een levendige manier zien wat iemand allemaal kan en weet. In elke badge staat betrouwbare informatie over wie hem heeft gegeven, aan wie, en waarom. Dat maakt deze badges erg nuttig, zowel voor degenen die leren als voor werkgevers. Ze bieden namelijk een helder en betrouwbaar overzicht van de vaardigheden van iemand.’

Het unieke van Open Badges ligt in hun vermogen om een brug te slaan tussen formeel, non-formeel en informeel leren. ‘Door de flexibiliteit van Open Badges kunnen we leerervaringen die plaatsvinden buiten het klaslokaal erkennen en waarderen,’ benadrukt Sandra. Dit systeem stimuleert jongeren en (jong) volwassenen om te blijven te leren en zichzelf te ontwikkelen, of dit nu via online cursussen, workshops, vrijwilligerswerk of zelfstudie is. Open Badges maken deze leerervaringen zichtbaar en waardevol voor zowel de persoonlijke als professionele groei.

 

De toekomst van leren

De implementatie van het Open Badges systeem door Cities of Learning toont een duidelijke verschuiving in hoe we leren en ontwikkelen waarderen en erkennen. Het onderstreept de noodzaak van een holistische benadering van onderwijs, waarbij elke vorm van leren telt. Dit opent deuren voor een toekomst waarin onderwijs veelzijdiger, inclusiever en meer verbonden is met de reële wereld en de arbeidsmarkt.

 

Bright’s rol in onderwijs en talentontwikkeling

Miggy Broer van Bright Group schetst een duidelijk beeld van de rol die haar organisatie speelt in zowel het onderwijs als in de samenleving. ‘Bij Bright Group richten we ons op het ontdekken, ontwikkelen en erkennen van talent,’ legt Miggy uit. ‘Onze projecten variëren van zakelijke initiatieven tot maatschappelijk betrokken programma’s.’ Hun aanpak is gericht op het helpen van mensen om hun unieke vaardigheden en potentieel te ontdekken, wat cruciaal is voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling.

Miggy benadrukt de veelzijdigheid van de initiatieven van Bright. ‘We beperken ons niet alleen tot de zakelijke wereld; onze betrokkenheid omvat ook het onderwijs en sociale projecten,’ zegt zij. ‘Het is ons doel om een positieve impact te hebben op mensen uit alle lagen van de bevolking, ongeacht hun achtergrond of carrière fase. We zetten ons in om de koppeling tussen onderwijs en de arbeidsmarkt te versterken en mensen te ondersteunen in het vinden van een ontwikkelroute die aansluit bij hun talenten en ambities.”

 

Het potentieel van Open Badges

Open badges zijn een essentiële schakel tussen onderwijs en de arbeidsmarkt, vooral voor jongeren die de reguliere onderwijspaden verlaten,’ legt Sandra uit. Deze badges bieden een uniek platform om niet alleen academische prestaties, maar ook vaardigheden, interesses en persoonlijke groei te erkennen. ‘Ze zijn een middel om jongeren te helpen bij het aantonen en profileren van hun unieke vaardigheden en ervaringen, wat essentieel is in de hedendaagse dynamische arbeidsmarkt,’ verklaart Zoomers.

Verder legt Sandra uit hoe digitale badges jongeren kunnen helpen om zichzelf te onderscheiden in een steeds complexere wereld. ‘Elke badge vertegenwoordigt een verhaal van persoonlijke ontwikkeling en levenservaring,’ zegt Sandra. ‘Het biedt jongeren de kans om hun persoonlijke reis en ontwikkeling op een concrete en aantrekkelijke manier te presenteren aan potentiële werkgevers of onderwijsinstellingen.’ Dit aspect van digitale badges zal centraal staan in de presentatie van Sandra en haar team op het Onderwijs Innovatie Festival.

 

Verdien zélf Open Badges

Sandra, en het team van Bright Group , geven een interactieve workshop op het Onderwijs Innovatie Festival. ‘Het doel van onze workshop is om deelnemers hands-on te laten ervaren wat het Open Badges systeem inhoudt,’ legt Sandra uit. ‘Deelnemers leren hoe deze badges kunnen worden geïntegreerd in zowel formeel onderwijs als buitenschoolse activiteiten. Dit is essentieel voor het erkennen en waarderen van allerlei leerervaringen.’

Miggy vult aan: ‘In onze workshop richten we ons op het laten zien van de praktische toepassingen van talentontwikkeling. We laten zien hoe dit succesvol geïmplementeerd kan worden in verschillende onderwijsomgevingen, van basisonderwijs tot professionele ontwikkelingsprogramma’s.’ Ze benadrukt dat de workshop speciaal is ontworpen om de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van talentontwikkelingsprogramma’s te demonstreren. ‘We hopen deelnemers te inspireren om deze inzichten en methoden toe te passen in hun eigen onderwijspraktijk,’ zegt Miggy. ‘Het gaat erom dat we laten zien hoe onderwijsinnovatie in de praktijk gebracht kan worden, wat direct aansluit bij onze activiteiten op het festival.’

 

Pak jouw rol in de onderwijstransformatie

Sandra en het team van Bright Group dagen je uit om je visie op leren te heroverwegen. Laat je meeslepen door hun enthousiasme voor digitale badges en hun vernieuwende ideeën over levenslang leren. Zij bewijzen dat onderwijs constant evolueert en dat jij daar een cruciale rol in kunt spelen.

Sandra en het Bright Group-team nodigen je uit: ‘Wees onderdeel van deze onderwijsrevolutie! Kom naar het Onderwijs Innovatie Festival. Ontdek meer, laat je inspireren en draag bij aan de toekomst van onderwijs. Meld je nu aan op Onderwijscommunity.nl. Wij kunnen niet wachten om je daar te zien!’

 

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Terugblik Onderwijs Pitch Arena

Woensdagmiddag 6 oktober was het zover, de allereerste Onderwijs Pitch Arena. Acht unieke bedrijven presenteerden hun innovatie voor het onderwijs. Deze innovaties hebben allemaal één ding gemeen: het onderwijs beter,…
Lees verder

Gamification in je les: waarom zou je?

Het gebruik van een game element in je les kan de betrokkenheid van leerlingen en studenten vergroten. Verschillende onderzoeken tonen ook verhoogde motivatie en productiviteit aan. Verlies je lesdoel niet…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen