Tags: CvTE, kansengelijkheid, schriftelijk examen, staatsexamen

Petitie: uitslag staatsexamen moet samenvallen met CE

Op 14 juni 2023 krijgen alle leerlingen in het vo de uitslag van hun schriftelijk examen. Behalve staatsexamenkandidaten. Hun resultaat wordt geheim gehouden tot na hun mondeling examen. Met deze petitie verzoek je de Minister van Onderwijs zijn toezegging van een toekomstbestendig examen waar te maken en de uitslag data gelijk te trekken.

Staatexamenkandidaten benadeeld

Kansengelijkheid staat hoog op de agenda. Iedereen heeft het er over. Op 14 juni 2023 krijgen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs de uitslag van hun schriftelijk examen. Alle leerlingen behalve diegenen die staatsexamen doen. Hun resultaat wordt geheim gehouden totdat ze ook hun mondeling examen hebben afgelegd. Dus aan het eind van de rit pas. Zij willen ook hun feestje samen vieren en niet nog een maand in de stress en spanning zitten. Maar ook het inschrijven voor sommige vervolgopleidingen is soms een  probleem zonder cijferlijst en een te vroege sluitingsdatum. De reguliere examenkandidaten hebben gedurende het jaar drie schriftelijke onderzoeken en weten voor ze het eindexamen in gaan dus precies hoe ze er voor staan. Vervolgens weten ze binnen afzienbare tijd na het examen waar ze aan toe zijn. Ze kunnen ontspannen, vakantie vieren en zich richten op een vervolgopleiding. (of een herkansing voor bereiden of hun verlies nemen in geval van een negatieve uitslag) In het filmpje onderaan het artikel wordt het verschil duidelijk uitgelegd. En ook wat de gevolgen zijn voor de leerlingen die al die tijd, tot eind juli soms, in spanning blijven. Dit zorgt voor kansenongelijkheid in de voorbereiding, in de beleving en in hun vervolgstappen.

De opstellers van de petitie stellen dat:

  • Staatsexamenkandidaten, leerlingen van gespecialiseerd onderwijs, particuliere scholen en anderen, ongelijk behandeld worden ten opzichte van reguliere examenkandidaten.
  • Daar waar reguliere kandidaten op 14 juni 2023 het resultaat van hun examen krijgen, moeten staatsexamenkandidaten nog weken en soms zelf maanden wachten.
  • Hierdoor kunnen zij hun mondelinge examens onvoldoende goed voorbereiden en missen zij een eerlijke kans op een diploma.

Oneerlijke situatie?

Een mentor van een school meldt het volgende over de situatie: “De officiële reden die wordt gegeven door de minister is dat er ook mondelinge examens afgenomen worden voor de datum van de CSE uitslagen. Hetgeen betekent dat er een oneerlijke situatie ontstaat.” Minister Wiersma zegt hierover in een brief aan de kamer, “Om ervoor te zorgen dat alle staatsexamenkandidaten vanuit dezelfde startpositie aan de mondelinge college-examens beginnen (en niet een deel wel op de hoogte is van de reeds behaalde resultaten en een ander deel niet) worden alle kandidaten na afloop van de college-examens geïnformeerd over hun resultaten voor het centraal schriftelijk examen.

“Echter, om welke vso scholen dat dan gaat heb ik geen idee want voor zover ik weet is er geen enkele school al met vakantie half juni. De examinatoren van het mondeling zijn namelijk docenten die eerst op hun eigen school het jaar moeten afronden alvorens ze naar de vso scholen komen. Vandaar ook dat het mondeling pas in de eerste week van de vakantie is. Onofficieel is de andere reden die wordt gegeven, dat de wetenschap dat een examen niet goed is gemaakt ervoor zorgt dat leerlingen geen vertrouwen meer hebben in het mondeling en onzekerheid dan beter is.”

“Als de datum van bekendmaking eerder zou vallen dan zouden leerkrachten gericht kunnen oefenen voor de mondelinge examens. Als we weten dat iemand op het CSE een 4 heeft gehaald voor Engels en een 8 voor wiskunde dan zetten we in de voorbereidingsweken richting het mondeling extra in op het oefenen van de Engelse literatuurlijst en presentatie.”

Voor de examenafnemers verandert er niets, want in tegenstelling tot ons (leerlingen en docenten red.) hebben zij wel een lijstje waar de CSE resultaten op staan. Zij zien dus bij een mondeling examen de kandidaat binnenlopen en weten op dat moment al wat hij of zij minimaal moet gaan scoren voor een voldoende op de eindlijst.

Onhoudbaar

De minister geeft aan de  wens van de vso-leerling te herkennen. “Uit het onderzoek van CINOP naar de aansluiting van het staatsexamen op de vso-leerling bleek eveneens dat vso-kandidaten het niet kennen van de behaalde resultaten als onwenselijk ervaren. Ik ben dan ook van mening dat het belangrijk is om dit aan te passen. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft dit punt ook een plaats gegeven in de Verbeteragenda Staatsexamen2 zodat er naar een oplossing gezocht kan worden.” Hij belooft de kamer vervolgens er op toe te zien. “In het kader van de Verbeteragenda Staatsexamen is het CvTE aan het onderzoeken hoe dit wel mogelijk gemaakt kan worden, bijvoorbeeld door het aanpassen van de jaarplanning.”

Oberon heeft een studie uitgevoerd naar ‘Een toekomstbestendig staatsexamen vo‘. Onder meer ‘om een oplossing te vinden voor de oplopende druk op de organisatie van het staatsexamen en het toewerken naar een toekomstbestendig staatsexamen.’ De huidige inrichting met het afnemen van de mondelinge examens is niet houdbaar.

Petitie

De opstellers van de petitie  verzoeken daarom de minister van onderwijs zijn toezegging waar te maken. De resultaten voor alle examenkandidaten worden bekend gemaakt op 14 juni 2023. Dus ook de resultaten van de staatsexamenkandidaten.

 

Tags: CvTE, kansengelijkheid, schriftelijk examen, staatsexamen
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.