Tags: , , , ,

Klimaatadaptief bouwen voor het onderwijs

Atelier Groenblauw laat aan de hand van een casestudie voor een school in de gemeente Delft zien hoe doelen rond leren, bewegen en gezondheid goed zijn te combineren met die voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. De mogelijkheden van toekomstbestendig bouwen.

Het ontwerp voor een groene, beweegvriendelijke school

Bij het inrichten van nieuwe wijken en gebieden moet er steeds meer rekening gehouden worden met wateroverlast, droogte en hittestress. Zoveel is deze zomer wel weer duidelijk geworden. Ook in de bestaande stad zijn aanpassingen aan de openbare voorzieningen en gebouwen noodzakelijk en lijkt klimaatadaptief bouwen de enige logische optie. Hoeveel vierkante kilometer schooldak zou er opgeteld liggen binnen de steeds warmer wordende stadsomgeving?

Atelier Groenblauw laat aan de hand van een casestudie voor een school in de gemeente Delft zien hoe doelen rond leren, bewegen en gezondheid goed zijn te combineren met die voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Biodiverse speel- en leeromgeving

Op de plek van een oude kabelfabriek in Delft, langs de Schieoever, wordt een nieuwe wijk ontwikkeld. De gemeente wil hier een school bouwen. Op basis van de kaders uit het Klimaatconvenant Zuid-Holland en het Delftse beleid rond klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen, maakte Atelier Groenblauw ontwerpen. “Deze dienen als inspiratie voor soortgelijke opgaven”, zegt ontwerper Hiltrud Pötz. “We hebben gekeken hoe we maatregelen voor klimaat en biodiversiteit zo kunnen inzetten dat het bijdraagt aan allerlei andere doelen, zoals een fijne speel- en leeromgeving, gezondheid en de mogelijkheid voor meervoudig gebruik.”

Atelier Groenblauw werkte de case voor de gemeente Delft uit in het kader van het project Ruimte voor nieuwe ideeën, van het Stimuleringsfonds voor de creatieve industrie. Bouwstenen bracht de partijen bij elkaar.

De effecten van een groenblauwe school

Dat leidde tot verschillende ontwerpen, is te zien in het onderzoek. De effecten van zo’n groenblauwe school zijn groot:

  1. Ten eerste wordt, door het toevoegen van een groene en diervriendelijke gevel, een natuurlijke habitat gecreëerd waar verschillende soorten zich kunnen vestigen.
  2. Ook wordt het leefklimaat van de buurt in zijn geheel verbeterd: het toevoegen van groen aan de buurt verhoogd de belevingswaarde en de klimaatrobuustheid en zorgt voor koelte als ‘pocketpark’.
  3. Als derde punt verbeteren groenblauwe elementen het speelklimaat voor de kinderen. Dit heeft een bewezen positief effect op hun cognitieve, sociale en motorische ontwikkeling, wat zorgt voor gezondere en gelukkigere volwassenen. Dit draagt bij aan een gezondere maatschappij.

Atelier Groenblauw werkte de case voor de gemeente Delft uit in het kader van het project Ruimte voor nieuwe ideeën, van het Stimuleringsfonds voor de creatieve industrie. Bouwstenen bracht de partijen bij elkaar.


Meer lezen:

De case: een oude kabelfabriek in Delft

Onderzoek en uitwerking case (Atelier Groenblauw, mei 2022)
Samenvatting van onderzoek en uitwerking (Atelier Groenblauw, mei 2022)
Nota: Natuurinclusief bouwen (Gemeente Delft, maart 2021)

Kennisportaal Klimaatadaptatie: Handreiking Klimaatadaptief bouwen

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen