Tags: , , ,

De startende docent en de professionele identiteit

Er wordt tijdens een opleiding tot docent steeds meer waarde gehecht aan het ontwikkelen van een ‘eigen professionele identiteit’. Naast de vereiste kennis en vaardigheden die je moet overbrengen. De maatschappij vraagt van een docent steeds meer verantwoordelijkheden en om een voorbeeldfunctie te vervullen. De vraag is alleen in hoeverre het werkveld aansluit bij deze ontwikkelingen in het onderwijs? En kun je als startende docent altijd je eigen zienswijze kwijt in een bestaand docententeam?

De jonge professionals Floor en Ellen gaan voor Metis Onderwijsadvies met diverse gasten op zoek naar antwoorden voor onderwijsdilemma’s, die zij tijdens hun avonturen in de praktijk tegenkomen. In hun speciale podcast ‘Opstarten MET… Floor & Ellen’ behandelen zij dé dilemma’s van starters.

Roel Verloop geeft les op de pabo, waar hij toekomstige leraren opleidt. Daarnaast geeft hij zelf ook les in het basisonderwijs.

Onderwijs hoeft niet leuk te zijn. Leuk is een product van goed onderwijs en niet voorwaardelijk voor.

Beluister de Podcast van: Floor van Venrooij | Ellen van Vugt | Roel Verloop
Beluister de Podcast van: Floor van Venrooij | Ellen van Vugt | Roel Verloop

Professionele identiteit

Er wordt tijdens een opleiding tot docent steeds meer waarde gehecht aan het ontwikkelen van een ‘eigen professionele identiteit’. Het draait tegenwoordig niet alleen meer om de vereiste kennis en vaardigheden die je moet overbrengen. De maatschappij vraagt van een docent steeds meer verantwoordelijkheden en om een voorbeeldfunctie te vervullen. De vraag is alleen in hoeverre het werkveld aansluit bij deze ontwikkelingen in het onderwijs? En kun je als startende docent altijd je eigen zienswijze kwijt in een bestaand docententeam?

Focus bepalen

Roel geeft als laatste nog mee om te focussen. Het onderwijs biedt heel veel mogelijkheden en zaken waar je je in kwijt kan. Maar waar wil jij je specifiek hard voor maken. Waar ligt jouw passie? En past de school van jouw keuze dan nog wel bij jouw visie of kom je beter tot je recht binnen een andere school, waar misschien winst te halen is met jouw inzet. Dus in hoeverre het werkveld aansluit bij de scholing hangt deels ook af van de startende docent, die zelf een bewuste keuze moet maken voor de school die bij hem of haar past.

Opstarten MET… Floor & Ellen: alle podcasts

Tags: , , ,

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen