Tags: lerarenopleidenr, orde houden, SLB, startende docenten, zij-instromers

Opstarten Met: Hoe houd je orde als startende docent?

Twijfel jij ook wel eens over je eigen kunnen? Dat je er in een keer zeker van bent dat je het verkeerde beroep hebt gekozen en dat het nooit wat zal worden met jou als docent, meester of juf? In deze podcast leren Floor & Ellen dat je soms best mag doen alsof je heel zelfverzekerd bent. Over orde houden en voor de klas staan.

Startende professionals komen bevlogen en vol energie de onderwijswereld binnen. Met hun onderzoekende, creatieve geest zien ze oplossingen voor onderwijsvraagstukken, die van belang zijn om te delen. Waar lopen zij tegenaan? Door samen delen wordt kennis van iedereen en kan innovatie in onderwijs op een stevige basis floreren.

De jonge professionals Floor en Ellen van Metis Onderwijsadvies gaan met diverse gasten op zoek naar antwoorden voor onderwijsdilemma’s, die zij tijdens hun avonturen in de praktijk tegenkomen. In hun speciale podcast ‘Opstarten MET… Floor & Ellen’ behandelen zij dé dilemma’s van starters! Veel luisterplezier!

Beluister de Podcast van: Ellen van Vugt | Floor van Venrooij | Judith Porcelijn

Hoe houd je orde als startende docent

Twijfel jij ook wel eens over je eigen kunnen? Dat je er in een keer zeker van bent dat je het verkeerde beroep hebt gekozen en dat het nooit wat zal worden met jou als docent, meester of juf? In deze podcast leren Floor & Ellen dat je soms best mag doen alsof je heel zelfverzekerd bent, oftewel fake it until you make it! Judith Porcelijn vertelt vanuit haar ervaring over orde houden in de klas en zo komen vele tips voorbij. Aan de hand van voorbeelden uit haar loopbaan legt Judith verschillende theorieën uit.  In haar dagelijkse praktijk begeleidt zij startende docenten, waarbij ze graag uitgaat van wat je al kan.

Judith geeft je een uitdaging:

Soms beland je in een discussie met een leerling en dat wil je niet ten overstaan van de gehele klas. Judith daagt je uit om dan de volgende methode toe te passen:

  • Zet de tijd even stil.
  • Denk een paar tellen na en verken voor jezelf wat de werkelijke reden is dat deze student aandacht vraagt. Geef jezelf genoeg ruimte om na te denken.
  • Als je vervolgens nagedacht hebt, heb je drie opties:
  • a. Laat de leerling weten dat je hem of haar hoort, maar dat het nu niet kan: je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Om 15.15u zit ik in mijn lokaal en dan kun je even langskomen om het erover te hebben.’
  • b. Leid af: begin over een compleet ander onderwerp en gebruik hierbij humor.
  • c. Stel vragen: hoe wil je dit met me bespreken? Wil je dat liever nu of kan het straks? Waarom wil je het nu?

Tips van Judith & meer:

Op sterke school vind je een gratis handboek voor startende leraren als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Dit is het bedrijf van Judith, dus neem vooral een kijkje.
Op de website sterke aap vind je online lessen, boeken en webinars voor (startende) leraren.

Natuurlijk ook de podcastst van Opstarten met Ellen en Floor: Avonturen van jonge professionals

Daarnaast voegt Onderwijscommunity nog de volgende toe:

Voion: Zo geef je zij-instromers een goede start; een handreiking
Doorloopjes: Het beste onderzoek ter wereld inzichtelijk en makkelijk toepasbaar gemaakt. Met video’s door Nederlandse en Vlaamse leraren, waarna je direct aan de slag kan.

Tags: lerarenopleidenr, orde houden, SLB, startende docenten, zij-instromers

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.