Tags: armoede, buitenschoolse activiteiten, gezondheid, ouderbetrokkenheid, talentontwikkeling

Ieder Talent Telt: Positieve prikkels maken verschil

Kansengelijkheid is enorm afhankelijk van de sociaaleconomische status. Niet iedereen heeft de juiste middelen om de kinderen te voorzien van 'positieve prikkels'. Welke buitenschoolse activiteiten dragen in de eerste levensjaren van een kind bij aan kansengelijkheid?

Ongelijk investeren in gelijke kansen

In deze aflevering wordt onderzocht welke positieve prikkels bijdragen aan kansengelijkheid. Allard Amelink gaat in gesprek met de verschillende gasten-experts over ouderbetrokkenheid, sociaaleconomische status van ouders en Talentklassen.

De Gelijke Kansen Alliantie (GKA) werkt samen met scholen, gemeenten en maatschappelijke partners aan het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs met aandacht voor thuis, school en de leefomgeving. De GKA is een initiatief van het Min. van OCW.

Wat kinderen vaak nodig hebben is iemand die hun talent ziet en helpt om een manier te vinden om het talent te uiten. Met het gevoel dat iemand in je gelooft, ontwikkel je zelfvertrouwen om kansen te grijpen. Daarom moet er vaak ongelijk geïnvesteerd worden om kansengelijkheid mogelijk te maken.

‘What the best and wisest parent want for their own children, that must the society want for all its children’.

John Dewey

Apple Podcasts

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Allard Amelink | Carine Bloemhoff | Cagri Ekmen | Ufuk Kahya | Eddie Denessen | Yolande de Beer | Cees Kom | Koos Pot

Ongelijk behandelen

Kansrijk opgroeien gaat uiteindelijk over zorgen dat je kinderen ongelijk behandelt. Willen ze aan het einde van de streep gelijke kansen hebben, dan zul je in bepaalde wijken iets anders moeten doen, dan op plekken waar het voor kinderen wel heel vanzelfsprekend is dat je naar dansles gaat, piano speelt en dat je gaat hockeyen.  Daar waar dat niet vanzelfsprekend is, betekent dat dat buitenschools georganiseerd dient te worden. Opdat de kinderen daarmee een beetje meer kans hebben aan het einde van de streep. Zodat ze weten welke andere perspectieven er zijn. Welke talenten hebben ze? Wat is een gezonde leefstijl?

Bij de Weekendschool krijgen kinderen die, om welke omstandigheden dan ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken, twee keer in de maand, op zondagmiddag les van mensen die mooie beroepen hebben. Een doel van het weekendschoolonderwijs is horizonverbreding, laten zien wat de wereld te bieden heeft en daarmee zelfvertrouwen bevorderen voor de kinderen. Het allerbelangrijkste wat er uit sprong, is toch het belang van iemand die vertrouwen in je heeft, iemand die in je geloofd of iemand die je talenten ziet en iemand die je gaat helpen om dat tot bloei te laten komen.


Zie ook:

Podcast Ieder Talent Telt

Bekijk het overzicht van de vijf podcasts

De 151 van de GKA:

De Gelijke Kansen Alliantie heeft een bundel van 151 gelijke kansen interventies gepubliceerd. Het digitale boekwerk is bedoeld ter inspiratie en herkenning voor iedereen die zich inzet voor gelijke kansen in zijn of haar eigen regio.

Tags: armoede, buitenschoolse activiteiten, gezondheid, ouderbetrokkenheid, talentontwikkeling

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.