Tags: gedragsproblemen, psychologie, voortgezet speciaal onderwijs

Psychologie in het onderwijs podcast: Bart Heeling over veilige context creëren

'Hun gedrag is een signaal dat het niet goed met ze gaat. Ik heb kinderen in mijn klas die het moeilijk hébben, in plaats van dat ze moeilijk zijn. Het gedrag dat ze aan de buitenkant laten zien is een teken van onvermogen en een uiting van dat wat zich aan de binnenkant afspeelt.' Bart spreekt over het creëren van een veilige context waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn.

Psychologie in het Onderwijs heeft 4 podcast afleveringen opgenomen, onder leiding van Dominique Warmerdam. Ze zijn begonnen met 4 afleveringen om je te inspireren op het snijvlak van psychologie en onderwijs. In elke aflevering gaan ze in gesprek met een interessante gastspreker, elke keer vanuit een andere invalshoek.

Met Psychologie in het Onderwijs wil Dominique Warmerdam op een toegankelijke en persoonlijke manier leerlingen bewustmaken van hun eigen gedrag en overtuigingen, en de invloed daarvan op zichzelf en hun omgeving. Maar ook wil zij hen bewustzijn bijbrengen over de invloed die de omgeving juist weer heeft op hún gedrag en overtuigingen. Zo leren leerlingen om met vertrouwen én met compassie voor zichzelf en anderen, een eigen pad te bewandelen, zonder zichzelf daar al te veel in te belemmeren.

 

Beluister de Podcast van: Dominique Warmerdam | Bart Heeling
Beluister de Podcast van: Dominique Warmerdam | Bart Heeling

Bart Heeling werkt in het speciaal onderwijs cluster 4. Dit cluster is gericht op kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek.  Hij schreef het boek: Gewoon speciaal, kijken vanuit kindperspectief.

Hierin deelt hij net als op LinkedIn prachtige verhalen over het creëren van een veilige context waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn. Wat vindt hij dat het onderwijs nodig heeft aan psychologische inzichten?

Bart over de verhalen die zijn gebundeld in zijn boek: ‘Ik besloot daarop om verhalen te gaan delen op social media en ontdekte LinkedIn als geschikt professioneel kanaal. Het doel van de verhalen was, en is, om de beeldvorming van dit type onderwijs positief te beïnvloeden en mensen kennis te laten maken met de kinderen achter dat gedrag. Deze kinderen, die in mijn ogen onschuldig zijn, zijn vaak getraumatiseerd en handelen doorgaans vanuit overlevingsdrang. Het zijn kinderen met een heftig verleden of een triest heden. Hun gedrag is een signaal dat het niet goed met ze gaat. Ik heb kinderen in mijn klas die het moeilijk hébben, in plaats van dat ze moeilijk zijn. Het gedrag dat ze aan de buitenkant laten zien is een teken van onvermogen en een uiting van dat wat zich aan de binnenkant afspeelt.’

Dat inzicht geeft een andere kijk op gedrag. De praktijkverhalen zijn verzameld en gerangschikt op onderwerp in het boek ‘Gewoon speciaal’

Tags: gedragsproblemen, psychologie, voortgezet speciaal onderwijs

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.