Samen zijn we iedereen – Hoe is het om jou te zijn? Inclusie op het MBO
Welkom bij de podcast van meesterwerk. Een serie gesprekken met mensen die in het onderwijs op zoek gaan naar avontuur of ondernemerschap. Zij die de kanteling of de versnelling van het onderwijssysteem inzetten. Gesprekken over het meesterwerk dat deze mensen in het onderwijs realiseren.
Zie hier het rijke podcast archief en andere podcast titels van Jan Jaap Hubeek.
Op het MBO College Hilversum zitten studenten vanuit meer dan 80 verschillende nationaliteiten. Ze zijn divers, maar zijn ze ook inclusief? Op initiatief van Stichting School & Veiligheid bezoekt Jan Jaap Hubeek het MBO College in Hilversum. Dit MBO is onderdeel van het ROC van Amsterdam en er speelt momenteel een bijzonder project, Samen zijn wij iedereen.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen zij door het geven van actuele informatie en deskundig advies via de website, trainingen, conferenties en de helpdesk.
Beluister de Podcast van: Jan Jaap Hubeek | Danielle Braun | Joan Terpstra | Michelle Regnault | Ghislaine vd Nat | Jeroen Ankersmit
Hoe maak je werk van inclusief denken?
Studenten, docenten, beleidsmedewerkers en zelfs de bestuurder zijn een Tribe gestart rondom het thema inclusie. Dit doen ze onder leiding van Daniele Braun. Danielle is corporate antropoloog en met Jitske Kramer c0-auteur van het boek ‘de corporate tribe.’
(Over organisaties als tribes, structuren als verwantschapssystemen, leiders als chiefs, visie documenten als totempalen. De auteurs gaan op zoek naar de onderstroom van organisaties, de bezieling, de mogelijkheden voor natuurlijke transitie en de soms bizarre rituelen die maken dat samenwerken, leiden en veranderen lastig, maar zeker niet onmogelijk is. (Over het de inhoud van het boek, red.))
Persoonlijke ontwikkeling vanuit veilig vertrouwen
Maar wat is inclusie, waarom doen ze dit, want wat is een tribe, en wat doen ze dan binnen dit project? Allemaal vragen die Jan Jaap Hubeek in deze aflevering voorlegt aan verschillende deelnemers van de Inclusie Tribe.
‘Omdat ook vanuit het bedrijfslaven het belang van de persoonlijke ontwikkeling wordt onderkend. Naast de nodige vakbekwaamheid waar een beroepsopleiding natuurlijk garant voor wil staan, is het in de maatschappij van vandaag noodzakelijk de hele mens te ontwikkelen’, aldus bestuursvoorzitter Jeroen Ankersmit aan het begin van de podcast. Wil die medewerker zich in zijn werkende leven staande kunnen houden en blijvend ontwikkelen dan is het ontwikkelen van die eigenheid onmisbaar.
Met de campagne Samen zijn wij iedereen wil Stichting School & Veiligheid aandacht genereren voor een inclusief klimaat voor het mbo.
Tips voor een inclusieve sfeer
(uit een blog van Bettina Greven, van de website School en Veiligheid. Zij is geen deel van de podcast)
“Bouw sterke relaties. In families, organisaties en klassen ontstaan tribes, groepen ‘verwanten’. Die tribes zijn zo sterk als hun onderliggende relaties. Als de één niet met de ander praat, is het geheel niet zo sterk als het kan zijn. Leg daarom de focus op relaties. Wees je ervan bewust dat er in een tribe altijd verschillen zijn. De kans dat we allemaal hetzelfde denken is nul. Om sterke relaties te bouwen moet je om leren gaan met verschillen. Met mensen waar je het goed mee kunt vinden, gaat dat makkelijk. Lastiger wordt het om samen mensen te zijn met mensen die je niet zo leuk vinden of niet begrijpen.”
“Bepaal wat waardevol en normaal is en gedraag je ernaar. Niks heeft betekenis van zichzelf. Ergens betekenis aan geven doe je door samen te bepalen wat je waardevol en waardeloos vindt. En als we iets waardevol vinden, dan moeten we ons er ook naar gedragen. Als jouw organisatie vindt dat leiders teams moeten faciliteren, dan zet je hen tussen de medewerkers in zodat ze horen wat er speelt.”
Hoe is het om jou te zijn?
“Als iedereen iets normaal vindt, dan gaat het in ons lijf zitten en vormen we een cultuur. Het geeft ons een kader en bepaalt wat we mooi en lelijk vinden, wat goed is en wat fout. Eerder liep je met uitgestoken hand af op mensen die je nog niet kende. Intussen is dat niet meer normaal. Wees bereid om te blijven praten over wat ons, mijn en jouw normaal is. Het vraagt om open te kijken naar de eigen, soms vaste, overtuigingen en weten dat het normaal van nu morgen anders kan zijn.”
In deze aflevering zijn bijdragen te beluisteren van:
Michelle Regnault: Student en lid van de studentenraad | Ghislaine vd Nat: Coordinator en onderwijsvernieuwer | Danielle Braun: Begeleider van de Tribe Inclusie | Joan Terpstra: Initiatiefneemster van de inclusie Tribe, en beleidsmederwerker aan het MBO | Jeroen Ankersmit: Bestuursvoorzitter MBO College Hilversum
Hier zijn de sprekers ook uitgebreider, afzonderlijk te horen.
Ook Interessante Podcasts
Tjipcast: kritische noot voor pabo-opleidingen
Verbindend gezag: Onderwijs leiden met hart en ziel
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE