(Strakke) regie in de klas – gruwel of walhalla?
Onderwijs leiden met hart en ziel
In deze podcast gaat Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling.
Te gast is Gert Verbrugghen. Het gesprek gaat over het boek ‘Regie in de klas’ en Gerts eigen ervaring als docent op het Alfrink College in Deurne nu en als beginnend docent in Alphen aan de Rijn, toen het klassenmanagement nog grote inspanning vergde en vooral een solo gebeuren was binnen de school. Met het huidige beleid op het Alfrink College is het gewenste gedrag van de leerlingen ingeoefend en wordt dit praktisch gefaciliteerd, tot aan looplijnen op de gang en doorzichtige etuis aan toe. Alle docenten houden zich aan dezelfde benadering, waardoor het naar alle betrokkenen toe duidelijk is wat er verwacht wordt (les krijgen of geven). Zodoende gaat er geen kostbare lestijd verloren, hebben ook beginnende docenten een beter hanteerbaar klassenmanagement en ligt voor iedereen de lat hoog (verdomd goed lesgeven).
Weten wat werkt
Er wordt geen tijd verdaan met smoesjes en uitwegen verzinnen. De merits en demerits (min of pluspunten die de leerling kan verdienen) zijn schoolbreed helder en worden in Class Charts sec bijgehouden. Zonder aanziens des persoons en zonder discussie in het moment. Er wordt ook niet met een straf gedreigd. Er heerst zodoende een cultuur van rust en regelmaat waarbinnen juist aandacht kan zijn voor het individu. Strakke regie in de klas? Een gruwel of een walhalla?
Ga lezen, ga je verdiepen. Er is genoeg onderzoek gedaan naar scholen die het goed doen. We weten wat het meeste kans van slagen heeft.
Beluister de Podcast van: Taco Visser | Gert Verbrugghen
Regie in de klas
In het door Gert vertaalde boek ‘Regie in de klas’ werkt Tom Bennett tien principes voor in de klas uit, die hij gedragswetenschappelijk en onderwijsfilosofisch onderbouwt:
- Gedrag is een curriculum.
- Je moet kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen.
- Onderwijs gedrag, vertel het niet alleen.
- Zorg dat het voor de leerlingen makkelijk wordt om zich goed te gedragen en moeilijk om dit niet te doen.
- Er is niet een gedragsstrategie die bij alle leerlingen zal werken.
- Goede relaties worden gebouwd op structuur en hoge verwachtingen.
- Leerlingen zijn sociale wezens.
- Consistentie ligt aan de basis van alle goede gewoonten.
- Iedereen wil ertoe doen.
- Mijn klas, mijn regels.
Alleen de laatste twee principes kwamen niet aan bod in het gesprek over het boek of de voorbeelden van Gerts’ school. Waarschijnlijk omdat Gert de nadruk legt op de school als gemeenschap en het samen professionaliseren.
Taco Visser refereerde telkens aan de onderwijspedagogische drieslag van Philippe Meirieu: onderwijs als praxis, als wetenschappelijk informed en als op overtuigingen gebaseerd. Gert eindigde met de onderwijspedagogische argumentatie voor het telefoonverbod op zijn school en met het advies aan schoolleiders om onderwijskundig onderlegd te zijn en zo veel mogelijk zichtbaar te zijn voor leraren en leerlingen.
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door ATTC, schoolleidersopleiding in Hilversum, en De vallei van het goede leven.
Meer weten:
Ook Interessante Podcasts
Tamar van Gelder over de staat van het Nederlandse onderwijs
Wat maakt een leraar effectief en de kracht van diversiteit in lerarenteams
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE