In de onderwijsreeks 'Mijn Idee voor Onderwijs' draait het om de vraag: Waartoe dient onderwijs? In deze aflevering Illias El Hadioui; Over het conflict tussen straat en school en hoe de docent weer aan de inhoud toe kan komen.

Dealen met straatcultuur op school

El Hadioui schrijft boeken en geeft veel lezingen en cursussen over diversiteit en gelijke kansen in het Nederlandse onderwijssysteem. Zijn baanbrekende methode ‘De Transformatieve School’ wordt op steeds meer scholengemeenschappen en ROC’s gehanteerd.

Het begint allemaal met het begrijpen van stille codes in de drie leefwerelden.

Een interessant college over de mismatch in het huidige functioneren tussen docent en leerling en de andere benadering met praktijkvoorbeelden en vraaggesprek. Dankzij centrum de Balie en debatleider Rik Seveke. Leren omgaan met de straatcultuur op school zodat de inhoud kan prevaleren.

Bekijk de video van: Rik Seveke | Iliass el Hadioui

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Groepsdynamiek sturen

Je kunt bijvoorbeeld het gedrag van een leerling  overlastgevend vinden omdat hij straatcultuur in de klas hanteert. Maar het helpt niet om voortdurend op het gedrag te gaan zitten en in de corrigeermodus te stappen. Daarmee stopt het gedrag niet, stelt el Hadioui. Probeer niet om de leerlingen in te passen in het bestaande schoolsysteem. Hervorm liever de bestaande schoolcultuur zodanig dat leerlingen zelf gaan snappen hoe zich positief en functioneel te gedragen.

Het overgrote deel van de schoolgaande jeugd in Nederland geniet vmbo en mbo niveau, waar de straatcultuur zich vooral sterk doet gelden. Het is een realiteit die niet te ontkennen valt. Meebewegen is dus het devies van Illias el Hadioui. Opdat de inhoud kan prevaleren. Nu sneuvelen vele goede bedoelingen vaak in een zinloze machtsstrijd met verpeste werksfeer, schooluitval en burn-out tot gevolg. El Hadioui ontketende met zijn inzichten een heuse beweging die gelukkig op enkele scholen in de randstad reeds navolging vinden.

Tags: , , , ,

1 reactie. Reactie plaatsen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen