In de onderwijsreeks 'Mijn Idee voor Onderwijs' draait het om de vraag: Waartoe dient onderwijs? In deze aflevering Illias El Hadioui; Over het conflict tussen straat en school en hoe de docent weer aan de inhoud toekomt.

Omgaan met straatcultuur op school omwille van de inhoud

El Hadioui schrijft boeken en geeft veel lezingen en cursussen over diversiteit en gelijke kansen in het Nederlandse onderwijssysteem. Zijn baanbrekende methode ‘De Transformatieve School’ wordt op steeds meer scholengemeenschappen en ROC’s gehanteerd.

‘Het begint allemaal met het begrijpen van stille codes in de drie leefwerelden zonder dat je er begrip voor hoeft te hebben in de zin dat je het goedkeurt.

Een interessant college over de mismatch in het huidige functioneren tussen docent en leerling en de andere benadering met praktijkvoorbeelden en vraaggesprek. Dankzij centrum de Balie en debatleider Rik Seveke.

Groepsdynamiek sturen

Je kunt bijvoorbeeld het gedrag van een leerling  overlastgevend vinden omdat hij straatcultuur in de klas hanteert. Maar het helpt niet om voortdurend op het gedrag te gaan zitten en in de corrigeermodus te stappen. Daarmee stopt het gedrag niet, stelt el Hadioui. Probeer niet om de leerlingen in te passen in het bestaande schoolsysteem. Hervorm liever de bestaande schoolcultuur zodanig dat leerlingen zelf gaan snappen hoe zich positief en functioneel te gedragen.

Het overgrote deel van de schoolgaande jeugd in Nederland geniet vmbo en mbo niveau waar de straatcultuur zich vooral sterk doet gelden. Het is een realiteit die niet te ontkennen valt. Meebewegen is dus het devies van Ilias el Hadioui. Opdat de inhoud kan prevaleren. Nu sneuvelen vele goede bedoelingen vaak in een zinloze machtstrijd met verpeste werksfeer, schooluitval en burn-outs tot gevolg. El Hadioui ontketende met zijn inzichten een heuse beweging die gelukkig op enkele scholen in de randstad reeds navolging vinden.

Bekijk de video van: Ilias el Hadioui
https://vimeo.com/185557697

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Tags: , , , ,

2 reacties. Reactie plaatsen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

Mijn idee voor onderwijs #2 Gert Biesta

Gerelateerd:Gert Biesta over subjectificatie en wereldgericht onderwijs Podcast: Taco Vissers in gesprek met Gert Biesta naar aanleiding van zijn boek World-Centered Education. Over zijn visie op subjectificatie,…Hoogbegaafde leerling vaak zonder…
In de reeks ‘Mijn idee voor Onderwijs’ presenteren professionals van diverse kennisdomeinen hun antwoord op de vraag: wat is het doel van onderwijs? Biestra benadrukt de noodzaak van het onderwijs als oefenplaats waar de jongere zich kan vormen in en naar de wereld.
Lees verder

Afstandsonderwijs #5 – Expliciete Directe Instructie op Afstand

Gerelateerd:Afstandsonderwijs: veel bereikt - te weinig samengewerkt Onderzoek van de inspectie naar de organisatie en kwaliteit van het afstandsonderwijs. Het beschrijft de diversiteit in vormen, proces, ervaringen…Online lesgeven en intrinsieke…
Tips en trucs om afstandsonderwijs een kwalitatieve duw in de rug te geven. Initiatief van het Lerarencollectief. Les 5; Marcel Schmeier over expliciete directe instructie op afstand.
Lees verder

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

Whitepaper Docent de dupe van technologie

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Extra bevoegdheid behalen?

Bevoegdheid onderwijscommunity

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Laterna Magica gebouw
Laterna-Magica-logo

Leraar basisonderwijs | IKC Laterna Magica Amsterdam

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

HRcommunity-Festival-2022
HRcommunity

HRcommunity Festival

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen