Tags: , , ,

Mijn idee voor onderwijs #4 Arnold Jonk hoofdinspecteur

In de reeks ‘Mijn idee voor Onderwijs’ presenteren professionals van diverse kennisdomeinen hun antwoord op de vraag: wat is het doel van onderwijs? Aan de hand van cijfers en diagrammen schets Jonk de stand van zaken en de knelpunten.

‘Forse toename kansenongelijkheid écht onverteerbaar’

Het is op zich een probleem van alle tijden, de relatie tussen het ouderlijk opleidingsniveau en onderwijsachterstanden. Wat kan het onderwijs doen om te corrigeren? Is dit de taak van de overheid? Aan de hand van cijfers en diagrammen schetst Jonk de stand van zaken.

Hoewel gelijke kansen zeker een kerndoel van de inspectie van onderwijs is, merkt Jonker op dat het er in de maatschappelijke discussie nauwelijks over gaat. Terwijl de kwestie zeker meer prioriteit zou moeten hebben. Hij wijt de geringe aandacht aan twee zaken. Enerzijds een bepaald dedain over de hele linie van de maatschappij.

We denken in Nederland dat we het goed geregeld hebben

Daardoor hebben we niet goed inzicht in ongelijkheid. Als voorbeeld haalt hij het CPB aan. In hun rekenmodel om de gevolgen van het leenstelsel in te schatten was het mbo weggelaten, verreweg de grootste groep studenten. Anderzijds wordt de discussie maar al te vaak gekaapt door andere onderwerpen, zoals de machtsverhouding binnen het onderwijsveld. Zo kreeg ‘Het Alternatief’ – over de afrekencultuur in het onderwijs – alle aandacht, waar ‘Superschool’, een succesnummer over een achterstandsschool nauwelijks opgemerkt werd.

In het curriculum 2032 zagen we eenzelfde verschijnsel. De discussie ging uiteindelijk meer over wie het voor het zeggen heeft en waarom. Meer over waar de macht lag, dan over de inhoud. Hij haalt Schotland, Denemarken en België aan als landen waar de kansenongelijkheid wel beter op de kaart staat.

De inspecteur van onderwijs geeft zijn visie op de huidige stand van zaken. Wat zijn gelijke kansen in een wereld die door zoveel verschillen worden getekend?

Hordenrace met ongelijke horden

Jonker onderschrijft dat ongelijkheid van alle tijden is en niet geheel uit te bannen. Het betreft een complex patroon met vele factoren dat zich niet eenvoudig laat vangen. De vergelijking van een moeilijke start gaat niet op. Het is meer als een extra last die men meezeult en die door het hele traject speelt. Tevens past het in een internationale trend en is het niet alleen onderwijs gerelateerd. Zoals ook blijkt uit een net verschenen Unicef rapport, dat een grotere ongelijkheid laat zien op gezondheidsterrein. Jonker stipt een aantal punten aan, die volgens hem spelen;

  • De complexe structuur van het Nederlandse scholingssysteem; De vele vertakkingen en mogelijkheden binnen het systeem zijn zeker een kracht en uniek in de wereld. Keerzijde is wel dat het systeem wel 3 of 4 overstapmomenten kent waar juist kwetsbare kinderen aantoonbaar meer hinder van hebben.
  • Het gemankeerde zelfbeeld door die frequente toetsingsmomenten. Er gaat een zelf-bevestigende werking uit van die herhaalde niveauverdeling, van het niet-kunnen.
  • Zwakke plekken in het systeem; in kansarme wijken stapelen de maatschappelijke problemen zich juist, hetgeen zijn weerslag heeft op scholen. Met bijvoorbeeld een hoog verloop van docenten en onderbezetting tot gevolg.
  • Financiering

Acces without support is not opportunity – Vincent Tinto

Het betreft duidelijk een lange termijn problematiek zonder snelle oplossingen. Wel noemt Jonker de brede school als mogelijkheid om de kloof te dichten. En stelt hij vast dat de overgang van mbo naar hbo meer aandacht verdiend. Daar is nu te weinig geslaagde doorstroom. Daar ligt dus een verantwoordelijkheid bij het onderwijssysteem om betere begeleiding te bieden.

De videolink naar het Balie-debat is inmiddels ingetrokken door de rechthebbenden. Excuses voor het ongemak.

Bekijk de video van: Arnold Jonk (hoofdinspecteur)
https://vimeo.com/162898342

Oeps! We konden je formulier niet vinden.


Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

Verstaan van straatcultuur voorkomt veel problemen

Gerelateerd:Multicultureel vakmanschap maakt docent weerbaarder Promovendus Anneke Dubbeld constateert dat docenten zich vaak niet goed voorbereid voelen op het lesgeven in een multiculturele klas. Dubbeld…Kansenongelijkheid in het onderwijs & de…
Onderzoeker- leraar Iliass El Hadioui schetst het probleem in vele grootstedelijke scholen waar de cultuur van de straat vaak botst met die van de school. De Transformatieve School benadering; steun de leraar in zijn werk.
Lees verder

Afstandsonderwijs #4 – Kleuterklas TV

Gerelateerd:Afstandsonderwijs: veel bereikt - te weinig samengewerkt Onderzoek van de inspectie naar de organisatie en kwaliteit van het afstandsonderwijs. Het beschrijft de diversiteit in vormen, proces, ervaringen…5 punten van aandacht…
Tips en trucs om afstandsonderwijs een kwalitatieve duw in de rug te geven. Initiatief van het Lerarencollectief. Les 4; Ellen van der Pluijm en Floor Busio van Basisschool de Vuurvlinder over afstandsonderwijs met keluters.
Lees verder

!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Onderwijs Innovatie Festival 2023

Onderwijs Innovatie Festival 2023

Extra bevoegdheid behalen?

Bevoegdheid onderwijscommunity

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Laterna Magica gebouw
Laterna-Magica-logo

Leraar basisonderwijs | IKC Laterna Magica Amsterdam

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie

Onderwijs Innovatie Festival 2023

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen