Tags: duurzaamheid, gezondheidszorg, positieve gezondheid, voorleesboek

Anders op zoek naar gezondheid; Positieve Gezondheid

42 verhalen over de betekenis van gezondheid in een taal die kinderen aanspreekt. Chantal Walg schrijft verhalen over de zes dimensies van Positieve Gezondheid: je lichaam, je gedachten en gevoelens, mee kunnen doen, lekker in je vel zitten, dagelijks leven en nu & later. 

Positieve Gezondheid in 42 verhalen

Het creëren van een gezonde en sociale basis begint door kinderen te leren wat het inhoudt: gezond zijn en blijven. Zeker nu in coronatijd zoveel focus ligt op ziekte, is het belangrijk te begrijpen wat gezondheid is en hoe je daar zelf invloed op kunt uitoefenen. De zoektocht van Anders kan daaraan bijdragen! In ‘Anders op zoek naar gezondheid’ gaat de avontuurlijke gender-neutrale Anders inderdaad op zoek naar gezondheid. Het is licht en blij geschreven, maar met een serieuze ondertoon en er zitten meerdere lagen in, zodat je er veel mee kunt. 42 verhalen over de betekenis van gezondheid in een taal die kinderen aanspreekt zijn het resultaat van de zoektocht. Ieder verhaal eindigt met een paar vragen en er zijn ‘wist-je-dat-jes’, bedoeld om ook samen een ander gesprek te kunnen voeren. Over Positieve Gezondheid, omdat gezondheid gaat over zo veel meer dan slechts niet-ziek zijn.

Dankzij het woordgebruik en de dubbele lagen zijn de (voorlees)verhalen ook aantrekkelijk voor grote mensen. In het boek ‘Anders op zoek naar gezondheid’ dat uitkwam op 5 mei, komen veel verschillende thema’s aan bod. Zo gaat het in de verhalen over onder meer; slapen, bewegen,  communiceren, eten, jezelf accepteren, genieten, dankbaar zijn, erbij horen, voor jezelf en ook voor de natuur en het milieu zorgen. Gezondheid betekent namelijk zo veel meer dan ‘niet ziek’ zijn.

Op je gezondheid’, maar welke gezondheid?

Nies je, dan zeggen mensen: ’gezondheid’. Op een verjaardag heft familie het glas en klinkt vrolijk: ‘Op je gezondheid!’ richting de jarige. En je hoort oudere mensen vaak de wens uitspreken ‘dat iedereen maar gezond blijft’. 

De avontuurlijke Anders houdt ervan nieuwe dingen te ontdekken en is heel nieuwsgierig wat gezondheid nu eigenlijk betekent, een woord dat je dus best vaak hoort. Anders besluit op zoek te gaan. Eenmaal onderweg volgen ontmoetingen met Leeuw, Kameleon, Mus, Bij, Vlinder, Spin, Boom en Maan met wie Anders de vele kanten van Positieve Gezondheid verkent en bespreekt. Ook de natuur, het milieu en het belang van aandacht daarvoor komen in de gesprekken aan bod. 

Gezondheid is zo veel omvattender dan ‘niet ziek’ zijn

Het besef dat ‘het’ anders moet sinds de uitbraak van de coronapandemie is meer dan ooit doorgedrongen. Als we onszelf en onze aarde willen redden, moeten we onze manier van leven over een andere boeg gooien. Het moet gezonder, duurzamer, groener, inclusiever en meer op mens en natuur gericht. Waarde toevoegen moet hetzelfde gaan betekenen als impact maken en dit betekent ook drastisch consuminderen. Dit besef zou idealiter al bij kinderen door moeten dringen. 

‘Positieve Gezondheid’ als gezondheid nieuwe stijl

Positieve Gezondheid is een nieuwe brede kijk op gezondheid. Het gaat over het vermogen om je aan te passen en je ‘eigen’ regie te kunnen voeren in het licht van alle emotionele, fysieke en sociale uitdagingen die je tegenkomt in je leven. Positieve Gezondheid bestaat uit zes dimensies en weer een heleboel aspecten die daar onder vallen, 42 in totaal. De zes dimensies zijn: je lichaam, je gedachten en gevoelens, mee kunnen doen, lekker in je vel zitten, dagelijks leven en nu & later. 

Voeren van eigen regie

Gezond zijn & blijven hangt dus met heel veel samen en jij bent zelf de rode draad die daar een rol in kan spelen. De verschillende dimensies hebben ook veel invloed op elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld lekker in je vel zit, lukt het je beter om mee te kunnen doen met je vrienden. Wanneer je je pols gebroken hebt, dan kun je weer minder makkelijk je dagelijkse dingen doen als douchen en je aankleden, etc. 

Dit nieuwe concept wordt binnen de gezondheidszorg meer en meer omarmd. Door verschillende professionals in de praktijk, maar ook door beleidsmakers en binnen het onderwijs. 

Gezondheidszorg en onderwijs; lessen over ‘Positieve Gezondheid’

Gezondheid is mijn grote passie. De samenleving gezonder maken mijn missie. Als gezondheidswetenschapper en verpleegkundige ben ik, Chantal Walg al jaren bezig met de veranderingen in de zorg. Ik droom van gezondheidszorg waar de mens, gezondheid en het samenleven centraal staan en waar vooral ook gekeken wordt naar perspectieven. Samen met professionals, managers en bestuurders van organisaties in heel Nederland werk ik aan deze andere kijk op gezondheid. En ik schrijf erover. 

In mijn boek ‘Gezond centraal Opschudding in de gezondheidszorg’ schreef ik al dat gezond samenleven onder meer betekent dat alle kinderen op school les krijgen over wat Positieve Gezondheid is en wat zij in eerste instantie zelf kunnen doen om hun eigen gezondheid te bevorderen, op alle dimensies. Met ‘Anders op zoek naar gezondheid’, een toegankelijk boek voor jong en oud, komen mijn kennis en (levens)ervaring samen. Ik geef met dit boek daadwerkelijk handen en voeten aan de vele aspecten van Positieve Gezondheid.


Tags: duurzaamheid, gezondheidszorg, positieve gezondheid, voorleesboek
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

De App Rubriek; #1 Mindmapping

Mindmapping is een grafische manier om gedachten inzichtelijk te maken. Perfecte tool om lesstof eigen te maken, te presenteren of er samen aan te werken. In deze rubriek een selectie…
Lees verder

De toekomst van ons onderwijsstelsel is OIO

Ontdek hoe het Ontwikkelingsgericht Inclusief Onderwijs (OIO), geïnspireerd door Dolf van den Berg, een revolutie teweegbrengt in ons onderwijsstelsel, door elke leerling te koesteren en te laten bloeien op hun…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.