Tags: burgerschapsonderwijs, Onderwijs Innovatie Festival, Vredeseducatie

Burgerschap en Vredeseducatie: de innovatieve aanpak van Jan Durk Tuinier

Jan Durk Tuinier, oprichter van Stichting Vredeseducatie, zet zich in voor de integratie van burgerschap en vredeseducatie in het onderwijs. Zijn interactieve benadering en projecten zoals de VLAB Express leveren een waardevolle bijdrage aan het Onderwijs Innovatie Festival.

In de aanloop naar het Onderwijs Innovatie Festival, een evenement dat bol staat van creativiteit en vernieuwing, hebben we de kans om in gesprek te gaan met enkele van de meest inspirerende en vernieuwende denkers in het onderwijsveld. Deze serie interviews richt zich op individuen en organisaties die met hun unieke ideeën en projecten een significante bijdrage leveren aan de evolutie van het onderwijs. Vandaag spreken we met Jan Durk Tuinier, een pionier in burgerschap en vredeseducatie die het landschap van het onderwijs aan het hervormen is.

Een leven gewijd aan vrede en democratie

Jan Durk Tuinier, sociaal pedagoog en oprichter van Stichting Vredeseducatie, heeft zijn leven gewijd aan het belang van burgerschap en vredeseducatie in onze samenleving. Zijn passie voor deze thema’s is onmiskenbaar. Zoals hij zegt: ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe kinderen en jongeren in de maatschappij groeien en wat de maatschappij doet om hen op een goede manier binnen te halen.’

In de jaren negentig startte hij met het idee om vrede en democratie op een nieuwe manier te verbeelden door middel van educatie. ‘Vrede is in de perceptie vrij saai’, geeft hij toe, ‘oorlog is veel eenvoudiger te verbeelden in een tentoonstelling.’ Dat inspireerde hem tot het creëren van interactieve tentoonstellingen zoals de democratiefabriek en de vredesfabriek. In deze tentoonstellingen maken de deelnemers zelf vrede en ontwikkelen ze democratie. ‘We kwamen tot de ontdekking dat je vrede niet moet laten zien in de tentoonstelling, maar dat je het moet maken’, vertelt Tuinier. Dit inzicht leidde tot het ontwikkelen van unieke educatieve ervaringen waarbij deelnemers actief betrokken zijn bij het leren over vrede en burgerschap.

De VLAB Express: een tool voor burgerschap

Een recent project van Stichting Vredeseducatie is de VLAB Express, een innovatieve en interactieve expositie die ingezet kan worden voor o.a. het onderwijzen van burgerschap. Op het Onderwijs Innovatie Festival zal Tuinier deze tool presenteren in een workshop. Hij legt uit: ‘Burgerschap heeft recent nieuwe kerndoelen gekregen. Veel scholen doen al dingen die in die burgerschapsdoelen zitten. Het is dan belangrijk dat je daar samenhang in gaat aanbrengen, zodat het een logisch geheel wordt.’ Hij benadrukt het belang van integratie van deze doelen in bestaande onderwijspraktijken en stimuleert scholen om de bestaande activiteiten te herkennen en verbinden met de nieuwe kerndoelen.

De workshop van Tuinier zal zich richten op het laten ervaren van democratie, vrede en burgerschap. ‘Mensen moeten het zelf ervaren om de gedachtenwereld en de didactiek erachter te begrijpen’, stelt hij. Het interactieve karakter van de VLAB Express helpt deelnemers de essentie van burgerschap te begrijpen door ze actief te betrekken bij het leerproces.

Educatie voor een vreedzame en betekenisvolle toekomst

In de workshop op het Onderwijs Innovatie Festival neemt Jan Durk Tuinier deelnemers mee in de wereld van democratie en vredeseducatie. Zijn aanpak is uniek en belangrijk in een wereld waar conflicten nog steeds een grote rol spelen. Deelnemers zullen ongetwijfeld geïnspireerd raken door zijn visie op onderwijs en de rol van burgerschap hierin. Tuinier benadrukt het belang van actieve participatie en de implementatie van vredeseducatie in het dagelijkse onderwijs. Hij gelooft dat door kinderen en jongeren te betrekken bij het concept van vrede en democratie, zij beter uitgerust worden om positieve bijdragen te leveren aan de samenleving.

De essentie van Tuinier’s boodschap ligt in het idee dat vredeseducatie niet alleen over theorie gaat, maar vooral over praktische toepassing. ‘We moeten vrede en democratie niet alleen onderwijzen, maar ook laten ervaren’, zegt hij. Dit idee van ervaringsgericht leren is cruciaal in zijn workshops, waar hij interactieve methoden gebruikt om deelnemers te betrekken. Zijn werk met de VLAB Express en andere educatieve programma’s toont aan hoe innovatieve benaderingen in het onderwijs kunnen bijdragen aan een meer begripvolle en vreedzame wereld.

Burgerschap tijdens het Onderwijs Innovatie Festival

Jan Durk Tuinier doet een oproep aan iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van het onderwijs om deel te nemen aan het Onderwijs Innovatie Festival. ‘Dit festival is een unieke kans voor onderwijsprofessionals en iedereen die betrokken is bij onderwijs om samen te komen, te leren en geïnspireerd te raken. We staan aan de vooravond van grote veranderingen in het onderwijs, waarbij thema’s als burgerschap en vredeseducatie essentieel zijn. Ik nodig jullie van harte uit om mijn workshop bij te wonen, waar we samen de kracht van interactieve educatie zullen ervaren. Voor iedereen die geïnteresseerd is in innovatieve onderwijsmethoden en de ontwikkeling van een vreedzamere toekomst, is dit een evenement dat je niet mag missen.’ Aanmelden voor het festival? Dat doe je hier!

 

 

Tags: burgerschapsonderwijs, Onderwijs Innovatie Festival, Vredeseducatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.