Tags: , ,

Ik heb mijn werk steeds verder uitgebreid

Startende docenten adviseer ik echt van harte om niet alleen als docent te werken, maar ook iets daarnaast te ontwikkelen. Dan kom je dichterbij een leerling te staan. Als je zelf iets gaat leren, weet je weer hoe het is om in een schoolbank zitten en te luisteren naar iemand anders.

Monique Wiaterek, docent levensbeschouwing en ondersteuningscoördinator voor de havo

‘Het mooie aan lesgeven is dat je met kinderen op pad kunt in een fase van hun leven waarin ze erg zoekende zijn: wie ben ik? Wie is de ander? Hoe moet ik omgaan met de ander en wat brengt de samenleving mij? Hoe denk ik daarover? Je kunt antwoorden vanuit allerlei ideologieën of godsdiensten, maar ik vind het ook belangrijk om de kinderen mee te nemen en een handvat te geven. Het leven is vaak mooi en vreugdevol, maar kent ook tegenslagen. Ik hoop dat als het even niet goed gaat, ze dan een houvast hebben.

Persoonlijk begeleider

Nadat ik een aantal jaren voor de klas had gestaan, ontdekte ik dat leerlingen sociaal-emotioneel in de knoop raakten. Daar werd ik erg door geraakt, want ik wil er zijn voor de leerlingen. Om te kunnen zorgen dat ze een soort welbevinden ervaren in hun leven ben ik counselor geworden. Daarvoor heb ik in 2005 de opleiding aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie afgerond. Ik ben gaan werken als persoonlijk begeleider van kinderen met grotere problematiek, zeg maar de voormalige rugzakleerlingen. Van daaruit ben ik in het ondersteuningsteam gekomen en heb ik mijn werk steeds een beetje uitgebreid.

Netwerk

Als ondersteuningscoördinator van de havo werk ik samen met allerlei organisaties, zoals schoolmaatschappelijk werk, de GGD en de GGZ. We zorgen dat er een netwerk komt om de leerling heen of het gezin waar de leerling bij hoort. Ik heb daardoor de mensen die ik nodig heb om de ondersteuning vorm te geven op school beter leren kennen. En ook mijn expertise is door dit werk toegenomen.
Ik ben inmiddels ook lid van het adviesteam van het samenwerkingsverband en van de regiegroep onderwijs, gemeente en zorg van de gemeente Tilburg. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat wat leerlingen nodig hebben, ook georganiseerd kan worden. Ik wil daar invloed op hebben.

Als je zelf iets gaat leren, weet je weer hoe het is om in een bank zitten en te luisteren naar iemand anders. Maar het verbreedt ook je blik op mens-zijn.

Tools

Ik werk heel erg vanuit mijn innerlijke motivatie om anderen te helpen. Dat wordt ook ingegeven door de studie die ik heb gedaan, theologie en levensbeschouwing. Het mooie van het werk dat ik doe, is dat ik mensen tools geef om een ander te helpen. Daarom wil ik ook op het beleid zitten: om het mogelijk te maken voor een docent om ruimte te geven, in plaats van alleen maar te jagen op een resultaat.
Startende docenten adviseer ik echt van harte om niet alleen als docent te werken, maar ook iets daarnaast te ontwikkelen. Dan kom je dichterbij een leerling te staan. Als je zelf iets gaat leren, weet je weer hoe het is om in een schoolbank zitten en te luisteren naar iemand anders.’


interview van loopbaanleraren.nl, waar je naast inspiratieverhalen ook praktische tips kunt vinden voor professionele ontwikkeling.

Onderwijscommunity Magazine

Ieder kwartaal brengt Onderwijscommunity een magazine uit, hierin staan:

  • interviews met docenten en andere onderwijsprofessionals;
  • de nieuwste onderwijs initiatieven;
  • lees- en luistertips;
  • aanstaande evenementen en webinars.

Dit artikel is onderdeel van de winter editie 2021/2022. Voor het gehele magazine, klik op de onderstaande button!

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Feedback voor online onderwijs

Sinds veel lessen in het onderwijs online werden gegeven en nu een tweede lockdown ook voor scholen dreigt stoeien veel docenten met hoe er het beste feedback kan worden gegeven.…
Lees verder

Niet langer hele klas naar huis sturen

Quarantaine plicht versoepelen Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt wordt de quarantaine plicht afgeschaft voor kinderen die wel in contact zijn geweest met een besmet persoon maar…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Senior Beleidsadviseur Onderwijsontwikkeling en Kwaliteit | VO Haaglanden

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Avond van de Leraar door het Lerarencollectief
logo Het Lerarencollectief

Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen