Tags: binnenklimaat, leeropbrengst, SDG's, ventilatie

Klimaatuitdaging #3: planten in je klas: C02 omlaag

Goed ventileren op scholen is belangrijk en draagt bij aan een gezond en prettig binnenmilieu. Etske Thie heeft een groene oplossing voor deze binnenklimaatuitdaging. Trek je groene vingers aan en neem de minderen mee in een stek en poot verhaal.

Gezonder binnenklimaat

“Juf, de meter is rood!”, roept wederom een kind. In paniek worden de ramen open gedaan en vliegt de warmte naar buiten. Maar de meter geeft tenminste weer een groen lampje. Zucht. Dat de verwarming loeit lijkt onbelangrijk.

Dat rode lampje zegt slechts, dat er in verhouding te veel CO2 is en te weinig zuurstof. Dat is alles. Dus: CO2 moet omgezet worden in zuurstof. Dat doen planten! Met liefde. Zorg dus voor veel planten in je klas. Dan zal de meter nooit meer rood uitslaan en kan de warmte binnen blijven. Niet alleen beter voor jouw binnenklimaat, maar ook voor het klimaat van de toekomst. En voor de concentratie van de leerlingen. En daarmee voor de leeropbrengst.

Ik zie als invaller echter steeds minder klassen met planten. (Want zo lastig in de vakantie…of “ik heb geen groene vingers” ). Dat kan simpel opgelost worden.

Goed ventileren op scholen is belangrijk en draagt bij aan een gezond en prettig binnenmilieu. Om scholen te ondersteunen heeft het Ministerie van OCW, in samenspraak met de PO-Raad, VO-raad en VNG, een pakket van maatregelen georganiseerd om de ventilatie op scholen te optimaliseren. Onderdeel hiervan is het Hulpteam Optimaal Ventileren en de Maatwerkregeling Ventilatie op Scholen. Kijk voor volledige informatie: Ruimte-OK

De Maatwerkregeling ventilatie op scholen is vanaf 18 juli beschikbaar. Deze subsidieregeling heeft twee verschillende opties een basissubsidie en een vangnetsubsidie.

Plantentips

Tip: Ieder kind neemt 1 plant van thuis en verzorgt deze, ook in de vakantie. Of schaf zelf een paar grote planten aan en maak er een belangrijk taakje voor de leerlingen van. In de vakantie mag een gezin ze tijdelijk adopteren. Of stek ze zelf met de kinderen. Leer het verzorgen van planten samen met de kinderen. Groot bijkomend voordeel: Kinderen leren meteen verantwoordelijkheid te dragen voor een levend wezen. Maria Montessori wist dit honderd jaar geleden al. Nog voor de klimaatcrisis. Ik vind dat het juist nu super belangrijk is dat kinderen weer van planten leren houden. Planten produceren zuurstof en absorberen gif en CO2. Planten zijn immers onze voeders. Laten we ze weer verzorgen, van ze leren en waarderen.

Makkelijke en reinigende binnen-planten, die veel zuurstof produceren:

  • Goud- lady- bamboe- of stokpalm
  • Graslelie
  • Scindapsus (hangplant)
  • Lepelplant
  • Aglaonema
  • Jasmijn
  • Aloe vera (voor in je eigen slaapkamer, want produceert ‘s nachts zuurstof: Sanseveria en Aloe Vera)

ps. Gebruik ajb alleen turfvrije potgrond* en liever een stekje of biologische plant dan een opgefokt exemplaar van Intratuin die vol pesticide en kunstmest zit.


Tags: binnenklimaat, leeropbrengst, SDG's, ventilatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.