Tags: burgerschapsonderwijs, eigenaarschap, eigenwaarde, taal, taalontwikkeling

De Schooldichter komt de taal vieren op school

De Schooldichter heeft een lesprogramma dat kinderen in staat stelt hun talenten te ontdekken en verfijnen. Een gemeenschappelijke dichtbundel met eigen illustraties is het eindresultaat. Een hele happening dus, rondom taal.

De Schooldichter is trots

De Schooldichter is er trots op dat we sinds 2020 al voor meer dan 100 scholen een prachtige dichtbundel mochten maken. Dit doen we zonder winstoogmerk in heel Nederland en met een flinke club gepassioneerde dichters. We komen langs om dichtles te geven. Samen met de school maken we er een fantastische dag van. Ons team van gepassioneerde dichters maken de kinderen enthousiast zodat ieder kind de weg naar een eigen gedicht weet te vinden. We vinden het enorm belangrijk om creativiteit te stimuleren bij kinderen. Daarnaast is het goed voor het plezier in taal. De kinderen voelen zich al doende allemaal speciaal en talentvol, ook als ze eerst dachten geen dichtkwaliteiten te bezitten. Daarnaast werkt de groep samen aan het eindproduct en zo is het samen tot stand doen komen van de dichtbundel echt een kers op de taart.

Aan de slag met taal

Ieder kind heeft talent. Nee, niet ieder kind heeft taal talent maar de oorspronkelijkheid van kinderen verdient aanmoediging. Taal is een geweldige vorm om deze oorspronkelijkheid vast te leggen. Alle talenten worden aangesproken, tekentalent, organisatie talent en misschien is er wel een kind die de spelling wil checken of graag bijspringt bij de hele kleintjes….

Voor de taalontwikkeling is het geven van handvatten en vertrouwen ongelooflijk waardevol

De dichtles bestaat uit interactieve theorie en bevat toegankelijke voorbeelden van verschillende dichtvormen. Door de interactieve benadering is de groep snel enthousiast. Vooral voor kinderen die minder gevoel voor taal lijken hebben, is dit enthousiasme essentieel. De les is echt voor iedereen en poëzie en taal zijn, vaak onzichtbaar en onopgemerkt, allang onderdeel van het dagelijks leven van kinderen. Tijdens de les wordt daarom ook rap behandeld. Rappers zijn vaak briljante dichters en voor de kinderen maakt dit het gedichten schrijven “cool”. Het schrijven van eigen gedichten is natuurlijk het leukste gedeelte. Met de juiste aanwijzingen over vorm, beeldspraak en thematiek gieten de kinderen hun gedachten en rijm en/of ritme. Tot slot lezen ze een eerste versie van het eigen gedicht voor en bespreken we de bundel die van hun gedichten gemaakt wordt. Op de weg naar literaire roem komen de kinderen creativiteit, bevlogenheid en ondernemerschap tegen. En de ‘zin’ laten we het zwaarste wegen. Plezier in taal en zichzelf.

Hieronder enkele voorbeelden van het werk van De Schooldichter in de praktijk. Zoals de boeklancering. Want zo’n prachtig eigen boek is een monument in taal en mag met een schreeuw en een klaterende ambtsketen de wereld in 🙂

Feest; we maken samen een dichtbundel

In 2021 betrok basisschool De Ontdekking het Kantinegebouw in Op Enka. “Tijd voor een feestelijke, officiële opening! Deze vond eind juni 2022 plaats”, vertelt leerkracht Corina Uiterwijk. “De opening moest ludiek zijn en we willen wat meegeven, ook nadat het feest voorbij is. Zo kwamen we op het idee om een gedichtenbundel te maken met het thema ‘Feest’. We schakelden De Schooldichter in. Deze sociale onderneming brengt lokale dichters samen om kinderen op basisscholen kennis te laten maken met verschillende vormen van dichten. Wij mochten samenwerken met de Wageningse stadsdichter Ivanka de Ruijter. Twee hele dagen liep ze in onze school rond. Echt heel leuk was dat.”


Leren dichten

In de groepen 3 tot en met 8 gaf Ivanka workshops dichten en bij de kleuters nam ze uitgebreid de tijd voor een kringgesprek. De leerlingen vanaf groep 3 bedachten allemaal zelf een gedicht en op basis van het kringgesprek met de kleuters maakte Ivanka háár gedicht voor de groep. Ook diverse leerkrachten leverden iets moois aan. We konden alles eenvoudig maken in de productieomgeving van De Schooldichter. De meeste kinderen konden het zelf of hielpen elkaar. Er is een prachtige gedichtenbundel gedrukt die is opgefleurd met groepstekeningen van alle klassen. Het is echt een prachtig boek geworden waar we heel trots op zijn. Dit is mogelijk gemaakt door diverse sponsoren, waaronder de ontwikkelaar van Op Enka AM. Het boek wordt eenmalig uitgegeven en het is dus heel speciaal als je een exemplaar in handen krijgt. Alle leerlingen krijgen de mogelijkheid er (voordelig) een aan te schaffen.

Aarde en Heelal

Als Schooldichter gaf Mandy Pijl deze week poëzielessen op Jenaplanschool De Bijenkorf in Assendelft. De lessen zijn onderdeel van het schoolproject ‘aarde & heelal’ Met leerlingen keek ze naar wat nou een gedicht is. “We zijn gestart in de midden- en bovenbouw waar we ontdekten hoe je een gedicht kunt schrijven. We lazen onder meer ‘Mijn bed is een raket’ van Bette Westera en ‘Heelal’ van Saskia van der Wiel. Het zijn steeds mooie lessen op De Bijenkorf. De ruimte die er hier is voor de creativiteit van kinderen en wat ze dat brengt is zo goed te zien. Samen met kinderen kijken naar wat poëzie is en hoe je een gedicht maakt, is voor mij als gastdocent een feest.”. Alle gedichten krijgen een plek in de speciale schoolbundel. We zijn ook erg benieuwd naar de cover die de kinderen zelf maken. Een geweldig thema om mee te werken.

Boeklancering; de burgemeester op bezoek.

Middenin de Kinderboekenweek 2021 presenteerden de leerlingen van de Johan Frisoschool vandaag hun EIGEN boek. En dat bleef niet onopgemerkt, want burgemeester van Wageningen; Floor Vermeulen, bracht de basisschool een bezoek. Hij legde uit hoe het is om burgemeester te zijn en liet zijn ambtsketen bewonderen. Daarna nam hij met een grote glimlach het eerste exemplaar van ‘Dromen over later’ in ontvangst. Vier leerlingen droegen hun gedicht voor, waaronder de aanstaand binnenhuisarchitecte Fleur die in haar hoofd al wandelde door de gangen van het huis dat ze met kleur en geur verrijken zou. Ook de andere gedichten staan bol van wat er zou worden gezien, geroken, geproefd en gehoord als je je droomberoep zou hebben. Ook voor mij als Schooldichter (Ivanka de Ruijter –red.) was het een bijzondere boekpresentatie, want ik stond naast mijn eigen oude kleuterjuf Frouke te glimmen van trots. Ik droomde vroeger dat ik schrijver wilde worden. Dat dromen een heleboel werkelijkheid kunnen opleveren, bewijst dit mooie boek.

Tags: burgerschapsonderwijs, eigenaarschap, eigenwaarde, taal, taalontwikkeling
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Corona kroniek van een student

Geduld is een schone zaak, vooral in deze tijd. De bevindingen van een ROC studente. Hoe ervaart zij deze uitdagende onderwijsperiode zonder direct contact met haar peers. Hoe houdt zij…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.