Tags: racisme

Lesmateriaal over racisme: een stap naar bewustwording

Schooltv.nl, het Wereldmuseum en Beeld & Geluid lanceren lesmaterialen voor de KRO-NCRV-serie “Uit de kramp” om scholieren bewust te maken van racisme.

In aanloop naar Keti Koti op 1 juli hebben Schooltv.nl, het Wereldmuseum en Beeld & Geluid een waardevolle samenwerking opgezet. Samen lanceren ze lesmaterialen rondom de KRO-NCRV-serie “Uit de kramp” van Sosha Duysker. Deze serie, uitgezonden op NPO 3, biedt een diepgaande verkenning van de uitdagingen die komen kijken bij gesprekken over racisme. Sosha Duysker onderzoekt in de serie waarom het zo lastig is om over racisme te praten en hoe je dit kunt doen zonder elkaar aan te vallen, op eieren te lopen of in de kramp te schieten.

Waarom is racisme bespreken zo moeilijk?

Racisme is een beladen onderwerp waar veel emoties bij komen kijken. Mensen zijn vaak bang om de verkeerde dingen te zeggen, gekwetst te raken of te kwetsen. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties waarin mensen liever zwijgen dan het gesprek aangaan. De angst om fouten te maken of onwetendheid te tonen zorgt ervoor dat velen zich terughoudend opstellen. Dit zwijgen kan echter bijdragen aan het voortbestaan van racisme, omdat de noodzakelijke gesprekken en confrontaties uit de weg worden gegaan.

De serie “Uit de kramp” probeert deze barrière te doorbreken door racisme op een toegankelijke en persoonlijke manier bespreekbaar te maken. Door middel van persoonlijke verhalen en deskundige inzichten wordt een veilige ruimte gecreëerd waarin mensen zich vrij voelen om te praten en te leren. De serie moedigt aan tot open en eerlijke gesprekken, waarbij empathie en begrip centraal staan. Dit helpt kijkers om niet alleen bewuster te worden van hun eigen vooroordelen, maar ook om handvatten te krijgen voor constructieve dialogen. Hierdoor kan racisme stap voor stap worden aangepakt en verminderd in de samenleving.

De waarde van de serie “Uit de kramp”

“Uit de kramp” heeft veel lof ontvangen voor de manier waarop het racisme bespreekbaar maakt. NRC omschrijft de serie als “een zeer leerzame, aantrekkelijk vormgegeven reeks ‘racisme voor beginners’ die bijna als een YouTube-tutorial de basiskennis op een rijtje zet. Je zou het op alle scholen moeten laten zien.” Deze benadering maakt de serie bijzonder geschikt voor gebruik in het voortgezet onderwijs.

De lesmaterialen die bij de serie horen, zijn speciaal ontworpen om scholieren bewuster te maken van racisme en hen te voorzien van de tools om hierover in gesprek te gaan. De educatieve serie neemt leerlingen mee in de geschiedenis van anti-zwartracisme, kolonialisme en slavernij. Deskundigen delen hun kennis en geven handvatten om het gesprek over racisme op een constructieve manier te voeren.

Geschiedenis van anti-zwartracisme, kolonialisme en slavernij

Een belangrijk aspect van het lesmateriaal is de historische context. Leerlingen worden geïnformeerd over de lange geschiedenis van racisme en de impact die kolonialisme en slavernij hebben gehad op de hedendaagse samenleving. Dit inzicht is onmisbaar om te begrijpen hoe diepgeworteld en systematisch racisme is en waarom het belangrijk is om hierover te praten.

Naast de historische context, bieden de lesmaterialen praktische handvatten voor het voeren van gesprekken over racisme. Dit omvat technieken om actief te luisteren, empathie te tonen en constructief te reageren op gevoeligheden. Het doel is om een veilige omgeving te creëren waar iedereen zich gehoord en begrepen voelt.

Beschikbaarheid van het lesmateriaal

Het lesmateriaal is beschikbaar via Wereldmuseum, Beeld & Geluid en Schooltv. Deze materialen zijn bedoeld om docenten te ondersteunen bij het bespreekbaar maken van racisme in de klas. Ze bieden een gestructureerde manier om deze complexe thema’s te behandelen, met duidelijke instructies en ondersteunende video’s.

Wereldmuseum

Het Wereldmuseum biedt een schat aan historische en culturele bronnen die de educatieve serie aanvullen. Het museum stelt dat door de geschiedenis te begrijpen, leerlingen beter voorbereid zijn om hedendaagse vraagstukken rondom racisme te benaderen.

Beeld & Geluid

Beeld & Geluid biedt multimedia-inhoud die de lessen verrijken met visuele en auditieve middelen. Dit maakt de leservaring dynamischer en helpt leerlingen om de informatie beter te verwerken en te onthouden.

Schooltv

Schooltv zorgt voor een brede verspreiding van de lesmaterialen en maakt ze toegankelijk voor scholen door heel Nederland. Via hun platform kunnen docenten gemakkelijk toegang krijgen tot de video’s en begeleidende materialen.

Meer begrip van racisme

De lancering van deze lesmaterialen is een belangrijke stap naar een beter begrip van racisme onder jongeren. Door deze onderwerpen bespreekbaar te maken, dragen we bij aan een meer inclusieve en begripvolle samenleving. Het is van groot belang dat we blijven praten over racisme en jongeren de tools geven om dit op een constructieve manier te doen.

Meer lezen over lesmateriaal over racisme

Wil je aan de slag met dit lesmateriaal? Kijk dan zeker even op de website van Schooltv, het Wereldmuseum en Beeld & Geluid

 

Tags: racisme
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

De voordelen van het STAP-budget

Als werkgever heb je niets te zeggen over het STAP-budget van jouw werknemers. Deze subsidie is namelijk een persoonlijk budget. Toch is het als werkgever zeker de moeite waard om…
Lees verder

Steeds meer klassen in quarantaine

Het aantal infecties bij kinderen tussen de 0 en 12 jaar steeg de afgelopen week tot 131%. De quarantaineregel voor gehele klassen leidt ertoe dat steeds meer kinderen noodgedwongen thuisonderwijs…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.