Tags: arbeidsmarkt, IMK opleidingen, STAP-budget, subsidie, werkgevers

De voordelen van het STAP-budget

Als werkgever heb je niets te zeggen over het STAP-budget van jouw werknemers. Deze subsidie is namelijk een persoonlijk budget. Toch is het als werkgever zeker de moeite waard om de STAP-subsidie onder de aandacht te brengen bij jouw werknemers, volgens opleidingsinstituut IMK.

Hoe je als werkgever met het STAP-budget omgaat 

Wat is het STAP-budget ook alweer? 

Vanaf 1 maart 2022 kunnen Europese burgers ouder dan 18 jaar en die nog niet pensioengerechtigd zijn, het STAP-budget aanvragen. Het is een persoonlijk budget, waarbij het niet uitmaakt of je in loondienst werkt, zzp’er bent of werkzoekende. Je kunt het € 1.000 opleidingsbudget inzetten voor een training of opleiding die je helpt in het werkveld. 

Wat zijn de voordelen voor de werkgevers?

Omdat je als werkgever niet mag kiezen welke training jouw werknemer met het STAP-budget gaat volgen, denk je al snel dat het niet nuttig is om het budget onder de aandacht te brengen. Maar dit klopt niet:

  • Het STAP-budget zorgt voor meer motivatie onder medewerkers

Wanneer je een medewerker stimuleert om meer trainingen en opleidingen te volgen, zal dit zorgen voor een verhoogde motivatie en meer werkplezier. We zien dat, helemaal nu in de krapte op de arbeidsmarkt, opleidingsmogelijkheden een groot onderdeel is van de keuze om bij een organisatie aan het werk te gaan. Daarnaast neemt de kennis binnen jouw organisatie ook nog eens toe, zonder dat je daar zelf voor hoeft te betalen. Win-win toch?

  • STAP-budget inzetten voor maatwerk?

Dit is helaas niet mogelijk. Dit komt doordat het STAP-budget een persoonlijk budget is. Maar je kunt werknemers wel stimuleren om vaardigheden en kennis te trainen door middel van een training of opleiding met het STAP-budget. Hierdoor houd je meer van het opleidingsbudget vanuit de organisatie over om aan de slag te gaan met bedrijfs-gerelateerde opleidingsvragen, bijvoorbeeld door middel van een maatwerk of incompany training.

Het STAP-budget promoten als werkgever: drie niveaus

Als werkgever kun je het gebruik van het STAP-budget stimuleren op verschillende niveaus: informeren, activeren en ondersteunen. 

Informeren

Het belangrijkste onderdeel is dat je medewerkers afweten van het bestaan van het STAP-budget. Veel Nederlanders kennen de regeling nog niet of weten niet dat ook zij een gratis training kunnen volgen of korting kunnen krijgen. Het is dus belangrijk om je medewerkers te informeren over het budget en het hoe, wat en waarom duidelijk te maken. 

Dit kan bijvoorbeeld door het verspreiden van flyers en posters over de verschillende afdelingen of informatie te delen op het intranet. Een belangrijke schakel in het bereiken van alle medewerkers zijn ook de managers en leidinggevenden. Ontwikkelgesprekken zijn het perfecte moment om medewerkers te vragen naar hun ambities en te informeren over de mogelijkheden van het STAP-budget. 

Activeren

Iedereen kent de krapte op de arbeidsmarkt, het is moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden. Opleiden kan een oplossing bieden. Het geeft medewerkers de mogelijkheid om door te groeien en kan voorkomen dat jouw huidige medewerkers een andere baan gaan zoeken omdat ze niet genoeg uitdaging hebben. 

Maar om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers ook open staan voor het volgen van opleidingen en trainingen, is het van belang dat je als organisatie opleiden en doorgroeien stimuleert. Activeer medewerkers om trainingen te gaan volgen door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om de restfactuur te betalen, reiskosten naar de trainingslocatie te vergoeden en de voordelen van het opleiden en training voor de werknemer te benadrukken. Het helpt zeker als ze de training onder werktijd mogen volgen.

Ondersteunen

Ondanks dat het niet ingewikkeld is om het STAP-budget, kan het voor sommige werknemers toch lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet digitaal vaardig genoeg zijn of geen toegang hebben tot een laptop tijdens werktijden. Kom je medewerkers hierin tegemoet door jezelf tijdens werktijden beschikbaar te stellen voor vragen of zorg dat je jouw medewerkers de mogelijkheid geeft om de werkvloer tijdelijk te verlaten om hun aanvraag in te dienen.  En zet bijvoorbeeld een aantal laptops in de kantine neer zodat ze daar hun aanvraag op kunnen doen.

Zet de eerste STAP binnen jouw organisatie

Wil je meer weten over het STAP-budget en hoe je dit onder jouw medewerkers kunt promoten? Onze partner IMK Opleidingen heeft al veel informatie voor je verzameld. En vergeet niet, als HRM-medewerker of manager kun je ook gewoon zelf gebruik maken van het STAP-budget! Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Human Resource Management A, de training Timemangement of Training Authentiek leiderschap. Bekijk ze hier.

Tags: arbeidsmarkt, IMK opleidingen, STAP-budget, subsidie, werkgevers
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Ontwikkelingsgericht onderwijs

De Taskforce Ontwikkelingsgerichtonderwijs gaat verder waar het Onderwijspact stopt. Als je de ontwikkeling en het welzijn van het kind echt centraal stelt, dan moet het hele systeem op de schop.
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.