Tags: administratie, data, ict, leerlingvolgsysteem, pesoonsgegevens, softwaresysteem

De grootste digitale HR-uitdagingen voor mbo’s

Ruim een half miljoen studenten volgen bij ruim zestig instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) ruim vierduizend verschillende opleidingen. Dat stelt hoge eisen aan het HRM-management en ook aan de achterliggende ICT-structuur van mbo-instellingen. Mbo’s gebruiken meestal een grote hoeveelheid verschillende softwaresystemen naast elkaar, vaak van verschillende leveranciers. Hoe zorg je ervoor dat er geen fouten insluipen bij het gebruik van meerdere systemen? Welke rol speelt data hierin? Lees het nu in de whitepaper.

Informatiestromen en HR2day in het onderwijs

Mbo’s gebruiken meestal een grote hoeveelheid verschillende softwaresystemen naast elkaar, vaak van verschillende leveranciers. Die systemen bevatten deels overlappende informatie, zoals persoonsgegevens van studenten en docenten. Die moet overal exact hetzelfde zijn, om fouten te voorkomen. Dit is één van de vele uitdagingen die HR in het mbo tegen komt.

Vergis je niet, ruim een half miljoen studenten volgen bij ruim zestig instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) ruim vierduizend verschillende opleidingen, volgens recente cijfers van de onderwijsinspectie. Dat stelt hoge eisen aan het HRM-management en ook aan de achterliggende ict-structuur van mbo-instellingen. Welke elementen zijn daarbij essentieel?

Complexe digitale uitdaging

Denk aan:

  1. Goede informatiebeveiliging
  2. De juiste data
  3. Digitalisering van flexibele software

1. Goede informatiebeveiliging

Om zo veel mensen van de juiste informatie te voorzien en een juist rooster aan te bieden, is er veel dataverwerking nodig. Door de grote personalisatie van het vakkenpakket, is het mogelijk om via meerdere leerwegen te studeren. Dat veelzijdige onderwijsaanbod maakt roosteren bijzonder ingewikkeld, ook omdat docenten vaak op verschillende afdelingen tegelijk les geven. Om die reden is een betrouwbare basisadministratie extreem belangrijk. De privacy van de studenten te kunnen waarborgen, vraagt om goede informatiebeveiliging voor mbo’s, omdat ze verantwoordelijkheid dragen over de opslag van soms gevoelige persoonsgegevens van zowel studenten als medewerkers.

2. De juiste data

De juiste data kan bijdragen aan het beter organiseren en efficiënter inzetten van het onderwijs binnen het mbo. Dit kan door patronen te zoeken in de data die in de organisatie opgeslagen wordt. Een goede data-analyse is alleen mogelijk wanneer de kwaliteit van de aanwezige data hoog genoeg is. Het mag daarnaast nooit ten koste gaan van de primaire taak van een mbo: onderwijs verlenen. Deze taken dragen bij aan een hoge werkdruk, die toch een grote 35.9% van de mbo-medewerkers ervaart. 5.5% van de mbo-medewerkers vindt de werkdruk zelfs te hoog. Hierbij is het dus belangrijk om te kiezen voor eenvoudige en toegankelijke apps en selfserviceportalen, om de werkdruk op dat vlak zo klein mogelijk te houden. Ook HRM-systemen moeten altijd en overal toegankelijk zijn voor docenten, vanaf hun telefoon en in de browser.

3. Flexibele software draagt bij aan digitalisering

Om het gebruik zo simpel mogelijk te maken, is het raadzaam voor onderwijsinstellingen binnen het mbo om gebruik te maken van single sign on. Gebruikers krijgen zo in één keer toegang tot alle systemen. Dit bespaart tijd en moeite. Natuurlijk zijn er HR-processen die je het liefst zo standaard mogelijk wilt laten verlopen, maar daarnaast kent elke mbo ook specifieke organisatieprocessen. Door te kiezen voor systemen die eenvoudig toegankelijk en gebruikersvriendelijk zijn, zodat ze mensen niet in hun werk hinderen maar hen daarbij juist ondersteunen, krijgen docenten en andere mbo-medewerkers de ruimte om zich te wijten aan hun primaire taak. Namelijk: het goed toerusten van mbo-studenten op hun toekomst binnen vervolgonderwijs, op de arbeidsmarkt en in de samenleving.


In de whitepaper ‘De grootste digitale HR-uitdagingen voor mbo’s’ lees je nog uitgebreider over deze uitdagingen, en krijg je advies uit de praktijk. Download ‘m snel om verder te lezen:

Download

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Tags: administratie, data, ict, leerlingvolgsysteem, pesoonsgegevens, softwaresysteem

Ook Interessante Documenten

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen