Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

18 april 2023
18 april 2023
20:00 - 22:00
Organisator: Het Lerarencollectief
Locatie: Lindenberg Cultuurhuis te Nijmegen
Prijs: 0
Sprekers:
Mirjam Snel
Anja Kruifhof-Donkers
Eline Klaasen
Naomi Smits
Steven Stavast
logo Het Lerarencollectief

Hoe is leesonderwijs bij jou op school georganiseerd? Hoe ontwikkel je leesonderwijs duurzaam en effectief? Wat is nodig in het klaslokaal en in de schoolorganisatie? Tijdens de Avond van de leraar over Effectief Leesonderwijs – dinsdag 18 april vanaf 20.00 uur bij Lindenberg Cultuurhuis te Nijmegen en online te volgen – doe je inspiratie op en ontvang je handvatten om het leesonderwijs op jouw school (verder) vorm te geven.

De resultaten van het PISA-onderzoek (2018) liegen er niet om: de leesvaardigheid in Nederland is hard achteruit gegaan. 25% van de vijftienjarigen loopt het risico om als laaggeletterde het onderwijs te verlaten. Hoe is dit te verklaren? En, belangrijker nog, hoe kunnen wij samen het tij keren? Tijdens deze avond doe je inspiratie op over hoe andere scholen hun leesonderwijs op een effectieve manier aanpakken en krijg je over informatie uit de laatste onderzoeken over effectief leesonderwijs. Je gaat met praktische handvatten naar huis, waarmee je de volgende dag (verder) aan de slag kan met effectief leesonderwijs op jouw school.

Programma

Tijdens de Avond van de Leraar, georganiseerd door het Lerarencollectief i.s.m. de Kennistafel Effectief Leesonderwijs, krijg je inzicht in theorie achter effectief leesonderwijs én duiken we de praktijk in. Dit doen we tijdens twee gespreksrondes, waarin jij als deelnemer van harte uitgenodigd bent om deel te nemen aan het gesprek.

  • 20.00 – 20.10 uur Opening
  • 20.10 – 20.55 uur Gespreksronde 1: Kwaliteitswaaier: Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen
  • 20.55 – 21.05 uur Intermezzo: Boek voor Nederlands
  • 21.05 – 20.50 uur Gespreksronde 2: De leraar als voorbeeldfunctie
  • 21.50 – 22.00 uur Afsluiting

Gesprekrondes

Ronde 1. Kwaliteitswaaier: Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen

De kwaliteitswaaier: Effectief Onderwijs in Begrijpend Lezen bestaat uit een kaart voor leraren, leesdeskundige(n), schoolleider en bestuurder. Deze kaarten beschrijven wat effectief leesonderwijs betekent voor de vier verschillende rollen in het onderwijs en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Juist het benutten van de verbinding tussen en de samenhang van de kaarten maakt leesonderwijs effectief. Wij gaan in gesprek met de ontwikkelaar van deze kwaliteitswaaier, Mirjam Snel en leerkrachten Anja Kruithof en Eline Klaassen.

Ronde 2. De leraar als voorbeeldfunctie

Een school vol leraren die passievol zijn over lezen en leesonderwijs én zelf veel lezen vormt een onmisbare schakel om kinderen in contact te brengen met boeken en verhalen. Hoe vervul je als leraar die voorbeeldfunctie? En wat is hiervoor nodig binnen de schoolorganisatie? We gaan hierover in gesprek met Naomi Smits (online) en andere gasten. (wordt nader bekend gemaakt)

Gasten

Mirjam Snel, Anja Kruifhof-Donkers, Eline Klaasen, Naomi Smits, Steven Stavast en anderen.

Dagvoorzitters

Bart Staijen en Sharon Martens

Praktisch

Wanneer: Dinsdag 18 april 2023
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Waar: Lindenberg Cultuurhuis te Nijmegen, parkeren kan in naastgelegen parkeergarage ‘Kelfkensbos’ (0,50 euro per uur). Het theater is op 15 min. loopafstand van Nijmegen CS.
Online: Je ontvangt een week van tevoren een link waarmee je de avond digitaal kunt volgen
Voor wie: Leraren in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs, leesdeskundigen en -specialisten, onderwijsondersteunend personeel, schoolleiders en bestuurders
Kosten: Er zijn geen kosten aan deze avond verbonden
Aanmelden: is verplicht en doe je via het formulier op de website van de organisator..Vol = vol

Ook Interessante Activiteiten

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.