Tags: , ,

Creativiteit in schrijfonderwijs: het ontwaken van de verbeeldingskracht

Kan creatief schrijfonderwijs de lees- en schrijfvaardigheid van leerlingen verbeteren? Anouk ten Peze, ervaren docente en onderzoeker, denkt van wel.

Uit recent onderzoek blijkt dat niet alleen de leesvaardigheid, maar ook de schrijfvaardigheid van Nederlandse scholieren achterblijft. Anouk ten Peze, een ervaren docente en onderzoeker, benadrukt de noodzaak van creativiteit in het schrijfonderwijs als een essentiële factor voor verbetering in een artikel in NRC.

Ze gelooft dat door creativiteit te integreren, leerlingen niet alleen beter zullen schrijven, maar ook meer betrokken en gemotiveerd zullen zijn. Dit benadrukt het belang van een onderwijssysteem dat ruimte biedt voor creatieve expressie en innovatie in het schrijfproces. Ten Peze’s bevindingen en aanbevelingen bieden een nieuw perspectief op hoe schrijfonderwijs in Nederland zou kunnen evolueren om de schrijfvaardigheden van leerlingen te verbeteren.

Schrijfonderwijs anders aanpakken

Het huidige Nederlandse onderwijssysteem richt zich voornamelijk op zakelijke teksten, wat vaak ten koste gaat van creatief schrijven. Deze benadering leidt tot verminderde betrokkenheid en beperkte creatieve expressie bij leerlingen, met name in de bovenbouw. Anouk ten Peze, een ervaren docente en onderzoeker, benadrukt het belang van een nieuwe onderwijsaanpak waarin creativiteit een centrale plaats inneemt. Deze verschuiving kan de betrokkenheid en schrijfvaardigheden van leerlingen aanzienlijk verbeteren en hen beter voorbereiden op de toekomst. Creatief schrijven zou, volgens haar, daarom een prominente rol moeten spelen in het curriculum.

Het belang van creatief schrijven voor de schrijfvaardigheid

Creatief schrijven bevordert de fantasie en optimaliseert het schrijfproces. Uit onderzoek van Ten Peze blijkt dat leerlingen door creatief schrijven sneller en met meer betrokkenheid werken, resulterend in langere teksten en minder revisies. Dit positieve effect op het schrijfproces verbetert niet alleen de kwaliteit van creatieve teksten, maar heeft ook een gunstige invloed op zakelijke teksten. Door creativiteit te integreren, ontstaat er een stimulerende omgeving die leerlingen aanspoort tot diepgaander en expressiever schrijven.

Ontwikkeling van creatieve competenties

Creativiteit kan worden ontwikkeld en verfijnd als een vaardigheid. Door het aanmoedigen van divergent denken, het proces van het verkennen van meerdere mogelijke oplossingen voor een vraagstuk, en associatief denken, waarbij verbindingen tussen ideeën worden gelegd, kan creatief potentieel worden vergroot. Deze vaardigheden zijn niet alleen waardevol voor het verbeteren van schrijfvaardigheden, maar zijn ook breed inzetbaar in diverse onderwijsdisciplines en in praktische situaties buiten het klaslokaal. Door gerichte oefening kunnen leerlingen hun creatieve denkprocessen versterken en hun vermogen om innovatieve ideeën te genereren verbeteren.

Niet alleen schrijfvaardigheid aanpakken

Een geïntegreerde aanpak in taalonderwijs is volgens Ten Peze essentieel. Dit houdt in dat lezen, schrijven, grammatica en spreken samen worden gebracht in het onderwijs. Het gebruik van veel verschillende teksten, zoals literaire werken, stimuleert de motivatie. Door de focus op creatief schrijven te leggen, worden leerlingen enthousiaster. Dit verbetert niet alleen hun schrijf- en leesvaardigheden, maar zorgt ook voor een dieper begrip en waardering van taal. Zo ontstaat er een rijke, veelzijdige leeromgeving die leerlingen stimuleert om actief en creatief met taal om te gaan.

Creatief schrijven als vast onderdeel in het onderwijs

Het is tijd om de focus in het onderwijs te verleggen van een strikte nadruk op zakelijke teksten naar een meer creatieve en geïntegreerde aanpak. Een creatieve en geïntegreerde aanpak is beter. Door creativiteit centraal te stellen, kunnen we betrokken en vaardige schrijvers opleiden. Deze schrijvers zullen uitblinken, zowel academisch als in hun persoonlijke en professionele leven. Creatief schrijven ontwikkelt kritisch denken en expressieve vaardigheden. Dit is waardevol voor alle aspecten van het leven van een student.

Een andere visie op schrijfonderwijs

De integratie van creativiteit in schrijfonderwijs is een veelbelovende ontwikkeling voor de schrijf- en leesvaardigheid van Nederlandse scholieren. Dit vraagt echter wel om een fundamentele verandering in het onderwijssysteem en onze benadering van taalonderwijs. Door creativiteit een centrale rol te geven, kunnen we leerlingen helpen hun volledige potentieel te bereiken. Dit zal niet alleen hun academische vaardigheden verbeteren, maar ook hun persoonlijke en professionele ontwikkeling ten goede komen. Een creatieve aanpak stimuleert kritisch denken, innovatie en zelfexpressie, vaardigheden die essentieel zijn in de moderne wereld.

Meer weten over creativiteit in schrijfonderwijs?

Als je meer wilt weten over creatief schrijven en hoe dit de lees- en schrijfvaardigheid van leerlingen kan verbeteren, kun je natuurlijk het NRC artikel lezen. Maar ook op Leraar24 en Didactiek Nederland vind je interessante artikelen hierover.

 

 

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Wiersma pragmatisch inzake curriculum PO/VO

Gerichte aanpak: achterstallig onderhoud daar waar de nood het hoogst is: de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Daarnaast zet Wiersma in op systematiek voor periodiek curriculumonderhoud, dat niet…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen