Tags: afval, duurzaamheid, SDG's

Kosteloze inzameling van verpakkingsafval en glas voor scholen

Ruim 1000 scholen hebben hun afval goed geregeld. Zij scheiden namelijk hun plastic verpakkingen, drankenkartons (PD) en glazen verpakkingen. Het Afvalfonds zorgt er vervolgens voor dat het kosteloos wordt opgehaald en gerecycled. Wilt u dat ook bij u op school? Meld u dan aan bij het loket van Afval Goed Geregeld. Dat kan van 1 mei tot en met 31 mei. 

Inzameling van gescheiden verpakkingsafval en glas!

Afval-scheiden vinden we thuis heel normaal, maar op scholen en bedrijven was dit nog niet altijd mogelijk. De meeste willen wel, maar weten niet hoe ze dit moeten regelen. Ook kost het vaak extra geld. Stichting Afvalfonds Verpakkingen biedt sinds 1 januari 2023 een kosteloos inzamelsysteem om plastic verpakkingen, drankenkartons (PD) en glazen verpakkingen te scheiden. Het landelijke startschot werd gegeven op de Octantschool Schatkaart in Pijnacker, bekijk de uitzending van het Jeugdjournaal hier terug.

Afval is grondstof

Met Afval Goed Geregeld wil het Afvalfonds stimuleren dat er meer kan worden gerecycled. Hoe meer afval we scheiden, hoe meer grondstoffen we kunnen hergebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het klimaat. Afval-scheiden vermindert de hoeveelheid afval die wordt verbrand. U kunt daar als school aan bijdragen door waardevolle materialen, zoals papier, plastic en glas te scheiden, zodat het kosteloos wordt opgehaald en gerecycled.

Toolkit voor scholen en kinderopvang

Het scheiden van afval op scholen kan leerlingen aanmoedigen om duurzamer te denken en te handelen. Het helpt hen te begrijpen dat kleine acties, zoals afval-scheiden, een grote impact kunnen hebben op het milieu. Op www.aandeslagmetafval.nl vindt u gratis materiaal en volop inspiratie voor lessen in de klas en BSO-activiteiten over (zwerf)afval en recycling. Er is ook een toolkit beschikbaar om afvalscheiding te introduceren en iedereen hierover goed te kunnen informeren.

Afval Goed Geregeld in de praktijk

Gescheiden inzameling en recycling van het verpakkingsafval start in het derde kwartaal dit jaar. Benieuwd hoe Afval Goed Geregeld in de praktijk werkt? Bekijk dan het  filmpje hieronder. Voor meer informatie zie de website van Afval Goed Geregeld.

Hoe werkt het?

Vanaf 1 mei 2023 kunnen organisaties zich weer via het inschrijfformulier aanmelden voor kosteloze inzameling van gescheiden plastic verpakkingen en drankenkartons (PD) en/of glas. In principe kan elke organisatie zich hiervoor inschrijven, er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • Alleen gescheiden afvalstromen die van goede kwaliteit zijn worden opgehaald. Er mag dus niets inzitten wat bij het restafval of bij andere afvalstromen thuishoort omdat het materiaal anders niet gerecycled kan worden. Dat wil zeggen dat er plastic verpakkingen en drankenkartons in zitten die schud-, schraap- of schenkleeg zijn en geen ander afval.
  • Twijfelt u? Dan kunt u onze afvalscheidingswijzer raadplegen.
  • De minimale aangeboden hoeveelheid per lediging is 240 liter. Dit is ongeveer gelijk aan 4 inzamelzakken of een minicontainer, ook bekend als ‘kliko’.
  • Bent u in staat dit afval goed te scheiden (o.a. voldoende ruimte voor bakken en zorg voor goede kwaliteit van scheiden)?
Tags: afval, duurzaamheid, SDG's
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Nieuws

Stappenplan smartphonebeleid op school

De publicatie ‘Schoolbeleid voor smartphones’ en het bijbehorende stappenplan, gemaakt door Kennisnet in samenwerking met de VO-raad helpen scholen op weg bij het opstellen van een helder smartphonebeleid, passend bij…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.