Tags: , ,

Klimaataanjager deelt klimaatuitdaging #1

Data is een verborgen impact. Ook je Spotify, Apple music, social media en Whatsapp worden ergens op de wereld opgeslagen op immens grote servers. Deze servers kosten veel energie en koelwater. Zoet water, dat schaars is – en steeds schaarser wordt! Hoe lang bewaar jij je bestanden? .

Klimaataanjager binnen het bestuur

Etske Thie is leerkracht en klimaat-aanjager bij Flores Onderwijs. Veel organisaties hebben ambities op het gebied van duurzaamheid. Om die te realiseren is het van essentieel belang het gebouw, het gebruik en de bedrijfsvoering goed op elkaar af te stemmen. Voor Schoolfacilities had ze een gesprek met Joop van Vlerken. Ter inleiding bij de serie Klimaatuitdagingen van die Onderwijscommunity overneemt volgt een stuk uit het interview: 

Elke school zou wel een klimaat-aanjager kunnen gebruiken. Iemand die toegang heeft tot de directie en afdelingen zoals gebouwbeheer en inkoop. Het bestuur van Flores Onderwijs creëerde deze functie voor Etske Thie. Inmiddels is Etske in gesprek met verschillende mensen om belangrijke veranderingen te realiseren. Zoals met de mensen op de afdeling inkoop: daar probeert de collega’s te overtuigen om beter te kijken naar ongediertebestrijding of verpakkingsmateriaal. Dat doet ze niet door te overtuigen, want daar houden mensen niet van, denkt ze. Ze zet vooral in op het delen van informatie en het stellen van vragen om zo impact te kunnen hebben.

Hakken in het zand

In haar nieuwe positie kan ze de handen op elkaar krijgen voor het nemen van maatregelen in de 40 scholen van Flores Onderwijs in Arnhem en omgeving. De gesprekken die ze voert, gaan niet allemaal soepel. Ze ontmoet ook wel weerstand. ‘Ik merk dat mijn enthousiasme dat soms oproept. Dan zetten mensen de hakken in het zand. Ik probeer dan zo goed mogelijk te luisteren en gerichte vragen te stellen.’

Doel

Als klimaat-aanjager wil ze alle schoolleiders, bestuurders en leerkrachten voorzien van dezelfde kennis. Daardoor wordt het eenvoudiger om missie, beleid en gedrag aan te passen aan de klimaatdoelen.

Hoe?

Dat doet ze onder andere door:

  • Docenten te informeren over de klimaatdoelen en te bevragen hoe ze de onderwijsinhoud hierop kunnen afstemmen zodat leerlingen beter op de toekomst zijn voorbereid.
  • Ouders te informeren over de mogelijkheden die ze zelf hebben duurzame keuzes te maken als het gaat om klimaat en biodiversiteit.
  • In gesprek te gaan met bestuur, personeel en externen en voorstellen te doen over veranderingen van werkwijze, bedrijfsprocessen en vertaling naar beleid.

Enthousiasmeren

Etske zelf heeft de Pabo gedaan en heeft daar geleerd te enthousiasmeren, snel te schakelen, te analyseren en de situatie daarop aan te passen. Ze denkt in kansen en mogelijkheden en roeien met de riemen die je hebt. Knutselen, omdenken en uitleggen doet ze al 28 jaar. Daarna heeft ze veel losse cursussen gevolgd en in de praktijk geleerd over kindercoaching, geweldloze communicatie, theatervormen en presentatievormen.

Sinds 2 jaar is ze zich aan het verdiepen in alle feiten, processen en sociale reacties op de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Voor de invulling van de rol van klimaat-aanjager is het handig om veel mensen te kennen binnen het bedrijf of de sector, maar met een smile en een nieuwsgierige aard kom je ook best ver, zegt Etse.

Omdat ze veel invalwerk in haar regio heeft gedaan kent ze veel scholen, mensen en problematieken. Etske is geen grijze muis, komt gemakkelijk met mensen in contact en durft te vragen. “Als je je laat zien, komt er vanzelf een netwerk op je af. Als je vraagt, kun je JA krijgen” zegt Etske.

Challenge 1: Digitale hygiëne

Wat?

Maak een heerlijk frisse start: delete al het oude zoals gelezen data en mailtjes. Vergeet niet ook de verzonden mailtjes te deleten en je prullenbak te legen. Waarom zou je al die “handige” dingen bewaren, als je ze toch niet gebruikt? Weg ermee. En thuis? Wat heb je echt nodig? Maak hier jaarlijks of dagelijks een goede gewoonte van, voordat jouw data zo onoverzichtelijk groot is dat je er nooit meer aan durft te beginnen.

Waarom?

Data is een verborgen impact. Ook je Spotify, Apple music, social media en Whatsapp worden ergens op de wereld opgeslagen op immens grote servers die ergens in de wereld staan. Deze servers kosten veel energie en koelwater. Zoet water, dat zeer schaars is – en steeds schaarser wordt!

Hoe?

Neem eens een uur ervoor en ga eens bij instellingen kijken hoe je het anders wil. Delete meteen alles wat je niet meer nodig hebt. Een volgende dag doe je hetzelfde bij je Drive, of je Facebook, Whatsapp etc. Waarom steeds meer cloudruimte kopen? Dat doe je toch ook niet voor je kasten thuis? Dat je een cloud niet kan zien, wil niet zeggen dat het niet bestaat. Het is iemand anders zijn gigantische server.

Tips?

Begin bij je Drive. Je kunt zien wanneer het document voor het laatst gewijzigd is. Dat geeft al een indicatie. Als je het een jaar niet wijzigde, had je het hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Deel je jouw tips ook? Samen weten we meer.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Naar een gezonde leercultuur

Emin Kececi (Meesters met Dromen); “Scholen zijn nog te vaak naar binnen gericht. We kunnen zoveel van collega’s op andere scholen leren. Samen moeten we meer werk maken van een…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen