Tags: kerntaken, organiseren, processen, schoolleider

Eva Naaikens over ‘Wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?’

Schoolleider Eva Naaijkens schreef samen met Martin Bootsma een boek waarin ze uitlegt hoe je leerkrachten weer volop kunt laten lesgeven, ze zorgen vrij kunt maken en hun werkdruk kunt verlichten. Rinke Vanhoeck praat met Eva op de Sett Gent beurs. Over vakmanschap, kwaliteit en ambitie.

Buiten De Krijtlijnen

  • Buiten De Krijtlijnen is een podcast over onderwijs. Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert het antwoorden te vinden op de onderwijsvraagstukken van deze tijd. Buiten De Krijtlijnen werd opgericht door Rinke Vanhoeck.
  • Eva Naaikens schreef met Martin Bootsma het boek ‘En wat als we nu gewoon weer eens gingen lesgeven?’. In het boek bepleiten zij hoe je de werkdruk in je schoolorganisatie kunt verlagen en hoe je daardoor ruimte krijgt om je vakmanschap te ontwikkelen.
Beluister de Podcast van: Rinke Vanhoeck | Eva Naaikens
Beluister de Podcast van: Rinke Vanhoeck | Eva Naaikens

‘Wat als we nou gewoon weer eens gingen lesgeven?’

Een scherpe vraag, maar toch eentje die misschien vele leerkrachten zichzelf wel eens stellen tijdens hun loopbaan.

Schoolleider Eva Naaijkens stelde zich die vraag vaak en schreef er samen met Martin Bootsma een boek over waarin ze uitlegt hoe je leerkrachten terug volop kunt laten lesgeven, ze zorgen vrij kunt maken en hun werkdruk kunt verlichten. Rinke Vanhoeck praat met Eva op de Sett Gent beurs voor live publiek.

Eva Naaikens begon de Allan Turingschool. Deze school opereert op vier peilers: 1. Basisvaardigheden: taal (lezen en schrijven) en rekenen. 2. Turing skills: opleiden tot denkende doeners. 3. Wereldburgerschap: opleiden tot wereldwijze, kritische denkers. 4.Gezondheid: sport, beweging, expressie en voeding.

Terugkerende processen goed beschrijven scheelt veel werkdruk

Een gesprek over vakmanschap, kwaliteit en ambitie. En over de rol van schoolleider die het team dient te behoeden voor allerlei ruis. Terug naar de kerntaak van de leraar, en die kwaliteiten borgen. De schoolleider ondersteunt zo het team continu in haar kerntaak. Over ambitiekaarten die het schoolplan vormen en kwaliteitskaarten. Over het vastleggen van ritmes en routines. Opdat je niet jaarlijks dezelfde zaken moet uitvinden en het team als een geheel opereert. Terugkerende processen goed beschrijven scheelt heel veel werkdruk.

Professionaliseringsslag

Het zorgt ervoor dat situaties die op elke school voorkomen gestroomlijnd worden, dat er niet of nauwelijks wordt vergaderd en dat jij als leraar tijd hebt om goed onderwijs te geven. Deze kwaliteitsaanpak is voor elke basisschool geschikt. Door als school te werken vanuit een beperkt aantal ambities en doelen, ontstaat er een focus op goed onderwijs. Dat is onderwijs waarbij de leraar haar professionaliteit optimaal kan ontwikkelen en waarvan de leerlingen optimaal zullen profiteren. In het gesprek houdt Eva ook een pleidooi voor een professionaliseringsslag in het onderwijs als geheel. Door duidelijke standaarden door te voeren kun je voorkomen dat elke school voor zich, jaar in jaar uit, met het uitvinden van het wiel bezig is.

Buiten de krijtlijnen: bekijk het archief hier

Rinke Vanhoeck is zelf actief in het onderwijs als leerkracht secundair onderwijs en probeert wat hij meemaakt in de praktijk, te gebruiken in de podcast om zo tot concrete en verhelderende gesprekken te komen.

Tags: kerntaken, organiseren, processen, schoolleider

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.