Tags: , summatief toetsen, toetsen, Toetsrevolutie

Tjipcast met Dominique Sluijsmans: Is het tijd om te stoppen met toetsen?

Dominique Sluijsmans houdt een onderbouwd en praktisch betoog voor een toetsrevolutie in Nederland. Toetsen is een belangrijke onderdeel van het leren, maar zet het dan wel op een krachtige manier in. Daarmee voorkom je bovendien dat scholieren of studenten een hekel krijgen aan school. Hoe? Luister dan naar deze podcast!

Tjip de Jong gaat elke week met interessante gasten in gesprek om een specifieke vraag te verkennen. Deze vraag is afkomstig uit onze leef- en werkpraktijk.
Luisteraars en kijkers die zich abonneren op Tjipcast stellen hierover vervolgvragen aan de gast in kwestie. Op deze manier ontstaat er een uniek gesprek.

 

Beluister de Podcast van: Tjip de Jong | Dominique Sluijsmans

Voor veel mensen is het maken van een toets of examen reuze spannend. Het is erop of eronder. Beheers je de stof? Lukt het om de meest lastige vragen te beantwoorden? En vooral belangrijk: Is het straks voldoende genoeg om te slagen?

Toetsen zijn op veel scholen een belangrijk onderdeel van het leerproces. We kunnen ons bijna geen school voorstellen zonder examens, toetsen of overhoringen. Helaas kan het wel of niet halen van een toets belangrijker worden dan het voorafgaande leerproces. En dat is zonde, want een toets is maar een klein onderdeel van de dagelijkse lespraktijk.

Tjip de Jong sprak hier uitgebreid over met Dominique Sluijsmans. Zij doet al jarenlang onderzoek naar formatief en summatief toetsen.

  • Hoe kijken we als samenleving tegen toetsen aan?
  • Waarom oefenen scholen steeds vaker examens en heeft dat eigenlijk wel zin?
  • En zou het bijvoorbeeld ook mogelijk zijn met toetsen een impuls te bieden om als school te werken aan verbetering en teamleren?

Dominique Sluijsmans houdt een onderbouwd en praktisch betoog voor een toetsrevolutie in Nederland.
Toetsen is een belangrijke onderdeel van het leren, maar zet het dan wel op een krachtige manier in.
Daarmee voorkom je bovendien dat scholieren of studenten een hekel krijgen aan school. Hoe? Luister dan naar deze podcast!


Kijk op de Tjipcast site voor het hele archief aan podcasts en andere initiatieven

Toetsrevolutie hoopt een bijdrage te leveren aan het gebruik van formatief handelen in scholen, en wil de kwaliteit van toetsing in Nederland verbeteren.
Dit doet ze door hoogwaardig nascholingsaanbod te ontwikkelen en uit te voeren.
Daarnaast biedt Toetsrevolutie gratis materialen zoals boeken, blogs en podcasts om leraren en schoolleiders verder te helpen.

Tags: , summatief toetsen, toetsen, Toetsrevolutie

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.