Post-mbo broedplaats als springplank voor jong talent
Terugblik op vijf jaar Practoraat Creatief Vakmanschap
Meesterwerk is een podcast serie van Jan Jaap Hubeek. Een serie gesprekken met mensen die in het onderwijs op zoek gaan naar avontuur of ondernemerschap.
In gesprek met Sonja Hoogendoorn en Marieke Gervers.
- Sonja is directievoorzitter van MBO College Zuid, onderdeel van het ROC van Amsterdam, en heeft de weg vrij gemaakt voor deze inspirerende onderzoeksomgeving.
- Marieke was vijf jaar het boegbeeld van dit praktijkgerichte innovatieplatform voor creatief vakmanschap. Als practor bouwde ze aan faciliteiten met deze creatieve vakmensen om hun positie in het werkveld te verbeteren en om de creatieve sector beter bewust te maken van hun economische en maatschappelijke meerwaarde.
Vakmanschap is de ruggengraat van onze samenleving, en daar is heel weinig aandacht voor.
Beluister de Podcast van: Jan Jaap Hubeek | Sonja Hoogendoorn | Marieke Gervers
Talentontwikkeling
Het Practoraat Creatief Vakmanschap startte vijf jaar geleden met een ontwerpend onderzoek naar nieuwe vormen van Leven Lang Ontwikkelen voor MBO-gediplomeerden uit alle creatieve disciplines, zodat zij zich na hun afstuderen makend en wederkerig verder kunnen professionaliseren op een hoger niveau. Zo kunnen zij doorgroeien tot de ondernemende, maatschappelijk betrokken en inspirerende creatieve makers die zij in potentie zijn.
“De helft van de mbo-ers maakt de overstap naar het hbo. Daarvan haakt de helft vroegtijdig af. Zo kun je dus constateren dat 75% van de mbo jeugd het leerproces verlaat rond hun 20ste levensjaar, terwijl de hersenen tot je 25ste in ontwikkeling zijn. Van die 75% vindt slechts 8% een vaste baan waar de werkgever voor verdere ontplooiing zorgdraagt, zoals het idealiter zou moeten zijn. 67% ontwikkelt zijn talent dus niet of niet ten volle. De meesten zijn bezig met overleven als zzp-er met allerhande klusjes,” concludeert Marieke in het gesprek.
Ecosysteem van co-creatie
Ze legt uit hoe ze middels design thinking en scrum methodieken bouwt aan een ‘ecosysteem van een leven lang leren voor vakmensen’ en hoe ze dit in co-creatie met de traditionele onderwijsinstituten, het werkveld en de overheden aanpakt.
Met broedplaats sQuare hebben jonge makers nu een podium, een collectief (om samen naar buiten te treden) en een broedplaats om verder te groeien en te leren van degenen die het al wel ‘maakten’ of die in elk geval hun eerste succesvolle schreden zetten in een professioneel bestaan.
Ze bieden nu onder andere (hogere onderwijs) modules voor verdere ontwikkeling. Als erkende private exameninstelling mogen ze op verschillende niveaus examineren. Alle behaalde certificaten worden door de Examenkamer opgenomen in het landelijke diplomaregister. Die hoeven niet te leiden naar een diploma, maar kunnen met badges worden erkend en helpen de jonge creatieve makers bijvoorbeeld in hun professionaliseringsslag in ondernemen. Hiertoe is een mix beschikbaar van workshops, lezingen en 21-century trainingen.
Goed om te horen hoe Marieke van de leiding (Sonja Hoogendoorn) de ruimte kreeg en hoe Marieke dit proces aanging als onderzoek en door naast en met de doelgroep te staan en op te trekken. Het geheel kwam in co-creatie tot stand, in weerwil van de gevestigde orde.
Lees meer:
- The Learning Hub
- sQuare: community of visual storytellers
- Podcastserie Meesterwerk van Jan Jaap Hubeek
- Tussen de vele titels van Meesterwerk onder andere het drieluik INCLUSIEF MBO
Ook Interessante Podcasts
Ieder Talent Telt: Tweedeling en de kansengelijkheid
Goed gesprek over onderwijs met Johannes Visser – DeCorrespondent
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE