Tags: lectoraat, leerwinst, leren leren, metacognitie, zelfregulerend leren

Zelfregulerend leren gaat niet vanzelf: openbare les

Patrick Sins is lector Leren aan Hogeschool Rotterdam. In deze openbare les laat hij zien wat 'werkt' bij leren leren. Hoe kun je je leerlingen of studenten effectief ondersteunen bij het ontwikkelen en activeren van zelfregulerend leren?

Leren leren gaat niet vanzelf

Op 23 februari 2023 hielden Dominique Sluijsmans (lector Integrale curriculumontwikkeling), Patrick Sins (lector Leren) en Jacqueline van Kruiningen (lector Taalbewust hoger onderwijs) hun openbare lessen. De opname van de livestream is hier terug te kijken.

Patrick Sins is lector Leren aan Hogeschool Rotterdam. In deze openbare les werkte hij toe naar de onderzoeksagenda van zijn lectoraat, waarbij de aan het lectoraat verbonden expertisekring zichzelf één doel stelt: leraren en opleiders op basis van inzichten uit onderwijsonderzoek – evidence-informed dus – toe te rusten om hun leerlingen of studenten effectief te ondersteunen bij het ontwikkelen en activeren van zelfregulerend leren. Hieronder vertelt Patrick zijn inzicht over zelfregulerend leren.

 

Bekijk de video van: Patrick Sins

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Leren leren

“Je mag verwachten dat onderwijs bijdraagt aan de kennisontwikkeling van lerenden – of dat nou studenten zijn of leerlingen. Je mag verwachten dat ze meer leren over biologie, economie, Nederlandse taal en wiskunde en dat ze die kennis leren toepassen. Maar als voorbereiding op het vervolgonderwijs en daarna mag je bovendien hopen dat ze ook iets leren over hoe je moet leren. Hiermee bedoel ik dat ze ook instructie krijgen over welke strategieën je het best kan gebruiken om te leren of om kennis te verwerven.

Dit noemen we strategieën voor zelfregulerend leren. Het gaat dan bijvoorbeeld over het gebruiken van je voorkennis, het maken van aantekeningen, het stellen van doelen, het bijhouden van een planning en het checken of je iets begrijpt. Dit zijn bovendien strategieën die volgens onderwijsonderzoek zorgen voor betere leerprestaties. Ondanks dat leerlingen en studenten onmiskenbaar veel kennis opdoen, lijkt het er echter op dat zelfregulerend leren tijdens de les nauwelijks de aandacht krijgt die het verdient.”

Patrick Sins n.a.v. zijn openbare les. Bron: Openbare les HR


Lees meer:

Ontvang het boek – gratis:

  • Mocht je onbegrensd geïnteresseerd zijn in zelfregulerend leren en een gedrukt exemplaar van het boekje ‘Zelfregulerend leren gaat niet vanzelf, maar hoe dan wel?’ willen ontvangen – gratis en voor niks? Mail dan je adresgegevens naar: [email protected].

Tags: lectoraat, leerwinst, leren leren, metacognitie, zelfregulerend leren

Ook Interessante Video’s

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.