Tags: , ,

Klimaatchallenge #4: cadeaus

Alle kinderen willen een leefbare wereld. Met onze hang naar materie, bedreigen we hun toekomst. Kinderen willen eigenlijk gewoon liefde en aandacht. We zijn onbewust meegegaan in de waanzin dat kinderen veel spullen zouden willen. Ze willen aandacht en veiligheid. Wij zijn opvoeders. Wij zouden ze andere waarden moeten leren. Laten we dat doen. 

Plastic fantastic

Ik zie op veel scholen dat leerlingen rondom Sinterklaas, kerst, afscheid, verjaardagen en schoolfeesten regelmatig goedkope plastic cadeautjes krijgen. Spullen die veelal snel stuk gaan, snel vervelen en tevens van dubieuze bronnen komen en ook nog een grote negatieve milieu-impact hebben: stuiterballetjes, plastic tolletje, vlaggetjes, prijsjes ingekocht bij de een of andere aktieknaller of iets goedkoops online. ‘Logisch dat het goedkoop is, want het onderwijs heeft nauwelijks budget’, denk je wellicht.

Wat leren we kinderen daarmee? We leren ze dat het oke is dat dingen snel stuk gaan en dat je dus niet voorzichtig hoeft te zijn, want je krijgt binnenkort weer iets leuks nieuws dat snel stuk gaat. We geven ze vooral een “kortdurende glimlach” (Rock-star happiness*) Hetgeen ook sommige fastfoodketens doen: prullaria, zodat kinderen hebberig worden en meer willen. En dan sluiten we ook nog eens onze ogen voor wie deze goedkope prullaria hebben gemaakt… wellicht was de maker zelf nog een kind.

Dat staat toch haaks op onze onderwijsvisie?

Wat

We gaan onze leerlingen voortaan kwaliteit geven, geen kwantiteit of bling-bling….. met hetzelfde budget.

25 jaar geleden gaf Sint NOOIT een cadeau in een schoen. Alleen een paar snoepjes. Met kerst kwamen we samen en zongen liedjes en aten wat. Feesten gingen om wat je samen deed, niet om de te winnen prijzen of grabbeltonnen. Laten we dat terug brengen. Dit jaar nog. Dan is er meteen meer budget voor een echt duurzaam cadeautje als je wel iets nieuws wil geven.

Laten we MINDER prullen geven. Wat dan wel?

  • iets eetbaars
  • een gevoel (jij mag vandaag…)
  • een ervaring
  • iets tweedehands
  • iets zelfgemaakts
  • geef niks: zorg voor een fijne sfeer.

Maar stop met goedkope spullen uit uitgebuite landen aanschaffen. Spullen die gemaakt zijn van fossiele brandstoffen (plastic), die geïmporteerd zijn (transport-impact) en bovendien snel stuk gaan en niet repareerbaar zijn. Zodra je zegt: ‘het kost geen drol!’, zou het te denken moeten geven. Hoe kan iets geen drol kosten voor jou?

Koop kwaliteit. Lokaal. Duurzaam. Of koop niks.

Jouw eigen impact verminderen? Benieuwd naar de impact van jouw consumptiegedrag? Gebruik dan eens deze handige rekentool van Zaailingen voor meer inzicht in jouw (verborgen) impact.

Spullen zorgen voor zowel veel transport, chemisch afval, waterverbruik, bomenkap, zeer slechte werkomstandigheden, vervuiling, en natuurlijk ook CO2 en zelfs stikstof.

Waarom

Spullen staan op nummer 1 qua klimaatimpact. Vooral plastic is schadelijk voor de wereld: het is nauwelijks circulair, dus eindigt veel plastic in de vuilverbranding, groeit menig vuilnisbelt wereldwijd en de plasticsoep in zee. Daarnaast komt het slecht afbreekbare plastic in nano-deeltjes terug in onze voedselketen. Spullen zorgen voor zowel veel transport, chemisch afval, waterverbruik, bomenkap, zeer slechte werkomstandigheden, vervuiling, en natuurlijk ook CO2 en zelfs stikstof.

Alle kinderen willen een leefbare wereld. Met onze hang naar materie, bedreigen we hun toekomst. Kinderen willen eigenlijk gewoon liefde en aandacht. We zijn onbewust meegegaan in de waanzin dat kinderen veel spullen zouden willen. Dat willen ze eigenlijk niet. Ze willen aandacht en veiligheid. Wij zijn opvoeders. Wij zouden ze andere waarden moeten leren. Laten we dat doen.

Hoe

Voor kerst en afscheid alleen maar iets zelfgemaakts met liefde: iets lekkers te eten, een belofte, een persoonlijke wens, een kussensloop met alle namen erop, een poster met lieve wensen, een versierde tak, een lied, een kaart met aardige woorden. Of kijk op de links hieronder.

En volgend jaar…met Sint… alsjeblieft laat de schoentjes voortaan gevuld zijn met aandacht. Een brief van Sint met complimenten en wat pepernoten is waardevoller dan iets goedkoops van internet. Het gaat om het verhaal… de liefde. Het gedichtje dat erbij zit: dat Piet heeft gezien hoe netjes dat kind schreef ofzo. En doe daarna iets nuttigs met het geld dat uitgespaard is. Iets dat blijvend bijdraagt of een blijvende herinnering geeft. Of van het bespaarde geld op 5 december een echt duurzaam cadeau.

Laten we de kinderen een leefbare wereld geven.

Leuk filmpje: Marktplaats laat zien, dat kinderen tweedehands ook prachtig vinden. Het gaat om de presentatie, de aandacht:


Meer info:

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Dieper leren leren; met 9 tips

Onderwijssysteem zit in vrij starre stuip gevangen door zijn eenzijdige nadruk op bijbrengen van kennis. Ook in leraar- leerling relatie. Leerrijk onderwijs kijkt opnieuw naar het proces.
Lees verder

Stoornis of mens?

Ik zie in de media veel alarmsignalen over onze jeugd langskomen. Ja, ze hebben het zwaar EN dat is normaal na zulke ingrijpende gebeurtenissen. Ze zijn niet ziek, niet gestoord…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen