Tags: , ,

Nieuwe UBD-aangifte en salarissoftware

De renseigneringsverplichting: als je in je organisatie te maken hebt met betalingen aan derden voor werkzaamheden of diensten en diegene is niet bij jou in loondienst en ook geen ondernemer, dan moet je voor 1 februari 2023 verplicht informatie hierover aanleveren bij de Belastingdienst.

We maken het zo makkelijk dat het gewoon leuk is!

Vanaf 1 januari 2023 gaat de nieuwe renseigneringsverplichting in. Kort gezegd betekent renseignering het overdragen van gegevens met fiscaal relevante informatie aan de belastingdienst. Renseigneringsplicht komt er eenvoudigweg op neer dat een bedrijf of instelling aangifte doet over de Uitbetaalde Bedragen aan Derden ofwel UBD. In de praktijk gaat het dan om zaken als een spreker voor een studiedag of de surveillanten tijdens de examens. De betalingen voor deze activiteiten die niet verlopen via de reguliere Payroll en waar geen factuur aan ten grondslag ligt moet je straks dus aanleveren. Als jouw instelling deze betalingen aan derden weleens doet, krijg je hier dus mee te maken. Maar hoe pak je dit nou slim aan? AFAS helpt je op weg.

De UBD-aangifte is niet helemaal nieuw. Vroeger deed de Belastingdienst via een IB47-aangifte al een verzoek om deze informatie te krijgen. De nieuwe regeling is breder en biedt daarnaast een nieuwe wettelijke grondslag om informatie zoals een BSN te mogen opvragen. En waar het voorheen een verzoek was om aan te leveren, is nu elke inhoudingsplichtige verplicht gegevens over deze betalingen aan derden aan te leveren.

Over AFAS: Met de ERP-software van AFAS krijg je weer grip op je bedrijfsprocessen. Dat betekent dat je minder tijd kwijt bent aan administratie. En zo heb je meer tijd voor wat écht belangrijk is, focus op het onderwijs.

Vóór 1 februari aanstaande

Als bedrijf ben je nu verplicht een aantal gegevens aan te leveren bij de Belastingdienst. Dit betreft de persoonsgegevens en BSN van de derde, inclusief de uitbetaalde bedragen, eventuele kostenvergoedingen en de datum van uitbetaling. Dit jaar moet je de eerste UBD-aangifte vóór 1 februari aanstaande doen. En dat kan nog even wennen zijn. Maar als je Profit gebruikt, helpen we je hier bij!

Gemakkelijk uploaden

Om aangifte te kunnen doen moet je niet alleen deze betalingen administratief goed vastleggen. Je moet ook de persoonsgegevens en BSN actief opvragen bij deze derden. Bij AFAS hebben we dat geborgd met meldingen en signalen dat een UBD-aangifte niet mogelijk is vóór alle gegevens compleet zijn. Als alle gegevens compleet zijn, kun je vervolgens aangifte doen via een nieuw portaal van de Belastingdienst. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld handmatig via een speciaal invulformulier. Maar als het vaker voorkomt en je meerdere transacties in één keer wilt registeren, kan je ook een XML-bestand uploaden.

Aanvinken volstaat

In Profit 20 en 22 is nieuwe functionaliteit voor de UBD-aangifte toegevoegd. Daarom hoef je in AFAS bij de crediteur alleen met een vinkje aan te geven dat de UBD-regeling van toepassing is. De software zorgt dan automatisch dat de factuur en de betaling aan deze persoon wordt gekenmerkt en alles correct bij de bron wordt vastgelegd.

Zo gepiept

In Profit is het proces volledig inzichtelijk, inclusief aangifte journaalposten of openstaande facturen. Aan de andere kant worden noodzakelijke checks via signalen uitgevoerd. Zo zie je niets over het hoofd. Als er informatie ontbreekt of als er iets niet klopt, kun je dat doelgericht controleren en aanpassen. Zo weet je zeker dat alle informatie goed en centraal opgeslagen is. En als je aangifte wilt doen, verzamel je met een druk op de knop alle regels. Je kan ze dan invoeren op de portal van de Belastingdienst of via een XML-bestand uploaden. Zo voldoe je zonder gedoe aan de regels.

Duidelijk stappenplan

Om je direct op weg te helpen met de UBD-aangifte, vind je op onze speciale themapagina een helder stappenplan waarin we beschrijven waar je aan moet denken, welke zaken je moet aanpassen en hoe je onze software kunt gebruiken om de aangifte zo soepel mogelijk te laten verlopen.


Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Goed gedrag aanleren is een teamsport

Onderwijs is een teamsport: je kunt het niet alleen. Het realiseren van een goede schoolcultuur en een goed schoolklimaat (ook wel pedagogisch klimaat), doe je met zijn allen, onder aanvoering…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen