Tags: Onderwijs Innovatie Festival

Open Badges op het SOMA College: een gesprek met Rick Marsman

Rick Marsman, onderwijskundige bij het SOMA College, deelt zijn inzichten over de praktische toepassing van onderwijsinnovatie, vooral in technisch onderwijs.

In de aanloop naar het Onderwijs Innovatie Festival, een evenement dat bol staat van creativiteit en vernieuwing, hebben we de kans om in gesprek te gaan met enkele van de meest inspirerende en vernieuwende denkers in het onderwijsveld. Rick Marsman, recent aangesloten bij het SOMA College als onderwijskundige, deelt zijn unieke overgang van het bedrijfsleven naar het onderwijs en zijn bijdrage aan dit dynamische festival.

Van bedrijfsleven naar onderwijs

Rick heeft een achtergrond in de bedrijfswereld waar zijn rol zich concentreerde op de organisatie van technische opleidingen voor monteurs. In deze functie was hij verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van cursussen en bijscholingen die nauw aansloten bij de behoeften van zowel werknemers als het bedrijf. Zijn ervaring met het verbinden van educatieve programma’s aan praktische bedrijfsdoelstellingen gaf hem een uniek perspectief op hoe leren en werken effectief geïntegreerd kunnen worden.

De overstap naar het onderwijs kwam na een periode van reflectie over zijn carrière en aspiraties. ‘Op een gegeven moment diende de kans zich aan om in het onderwijs te gaan werken,’ vertelt Rick. ‘En ik wilde niet alleen een nieuwe uitdaging , maar ook directe impact hebben op de volgende generatie. Dat dreef me naar het onderwijs. Bij het SOMA College gebruik ik nu mijn expertise om de onderwijskwaliteit te verbeteren.’ Daarbij richt hij zich niet enkel op de inhoudelijke kant van het onderwijs, maar tevens op de innovatie van leerprocessen om deze meer af te stemmen op de hedendaagse praktijk en technologische ontwikkelingen.

Kwaliteitsborging en innovatie in technisch onderwijs

Rick is binnen het SOMA College onder andere verantwoordelijk voor kwaliteitszorg en de contacten met de Onderwijsinspectie. In zijn streven naar verbetering van de onderwijskwaliteit richt Rick zich vooral op het vereenvoudigen van de leerervaringen voor studenten. Veel van deze studenten zijn praktisch ingesteld en hebben moeite met de traditionele benaderingen zoals het schrijven van uitgebreide verslagen. Rick is dan ook enthousiast over de pilot met digitale badges die binnenkort van start gaat op het SOMA College. ‘Het gebruik van visuele en interactieve technieken sluit veel beter aan op de leerstijlen van technische studenten.’

Rick’s benadering in deze rollen is niet traditioneel; hij pleit voor het doorvoeren van praktische innovaties die direct aansluiten bij de behoeften van studenten en de industrie. ‘Onze studenten leren bijna om hele romans te schrijven voor hun portfolio, terwijl ze eigenlijk vooral praktisch ingesteld zijn. Daar is de eerste mismatch. En vervolgens klagen docenten dat het beoordelen van die portfolio’s zo veel tijd kost. Dat klinkt natuurlijk een beetje cynisch, zoals ik het breng, maar dat is ondertussen wel direct een mooie knipoog naar hoe innovatie, zoals digitale badges, kan bijdragen aan verbetering van het onderwijs,’ zegt hij.

Open Badges verdienen tijdens het Onderwijs Innovatie Festival

Deelnemers aan het Onderwijs Innovatie Festival krijgen een unieke kans om het SOMA College van dichtbij te ervaren via een speciaal ontworpen rondleiding. Rick en zijn collega’s hebben samen met Sandra Zomers van Cities of Learning een interactieve route uitgestippeld die niet alleen de uitgebreide faciliteiten van het college toont, maar ook de praktische toepassing van hun onderwijsmethoden illustreert. Gedurende de rondleiding kunnen deelnemers verschillende stations bezoeken waar zij specifieke opdrachten uitvoeren of vraagstukken oplossen die direct gerelateerd zijn aan de leerdoelen van het Soma College.

Bij elk station zien de deelnemers hoe praktijkgerichte activiteiten zoals het bedienen van zware machines en technische metingen uitgevoerd worden. Daarnaast nemen ze deel aan simulaties die de dagelijkse werkzaamheden van professionals in de infrastructuur en bouw nabootsen. Deze taken zijn ontworpen om de deelnemers een realistisch inzicht te geven in de technische en operationele vaardigheden die bij SOMA College worden onderwezen. Voor elke succesvol afgeronde taak ontvangen de deelnemers een Open Badge, wat een digitaal bewijs vormt van hun prestaties en verworven vaardigheden.

Sandra Zomers van Cities of Learning faciliteert de integratie van dit digitale badges-systeem, zorgt voor de kwaliteit en relevantie van de badges, en ondersteunt de technische uitvoering van het uitreiken van deze credentials. ‘We hebben een route gemaakt waarbij je badges kunt verzamelen,’ legt Marsman uit. ‘Zo wordt de rondleiding niet alleen interessant, maar ook interactief: de kennis en vaardigheden die deelnemers opdoen tijdens de rondleiding leidt tot een een erkend en waardevol certificaat.’

 

 

Tags: Onderwijs Innovatie Festival
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.