Tags: digitale vaardigheden, laaggeletterdheid, subsidie, taal

Subsidie Tel Mee met Taal

Scholen, kinderdagverblijven, bibliotheken: allerlei organisaties kunnen in 2023 weer subsidie aanvragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid onder ouders. Een taalrijke omgeving thuis biedt kinderen ook meer kansen om taalvaardiger te worden.

Taalvaardiger omgeving helpt het kind

Tel mee met Taal biedt jaarlijks subsidie voor activiteiten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Deze subsidies vallen binnen de subsidieregeling Tel mee met Taal 2021-2024.

Wie kan in 2023 weer subsidie aanvragen?

Scholen, werkgevers, bibliotheken: allerlei organisaties kunnen in 2023 weer subsidie aanvragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid. De aanvraagperiode loopt van 1 januari tot en met 28 februari 2023.

De subsidieregeling

De subsidieregeling Tel mee met Taal 2021-2024 bouwt voort op die van de periode 2017-2020, maar is met ingang van 2020 op een aantal punten uitgebreid en aangepast. Zo kunnen organisaties uit Caribisch Nederland nu een aanvraag indienen. In 2021 is de regeling vervolgens op een paar punten gewijzigd.

Subsidie beschikbaar voor:

  • Laaggeletterde werknemers; subsidie voor werkgevers om (digitaal) laaggeletterde werknemers scholing aan te bieden.
  • Laaggeletterde ouders;
    • subsidie voor activiteiten die betrekking hebben op het bevorderen van een educatief thuismilieu,
    • educatief partnerschap tussen ouders en school
    • het verbeteren van (digitale) geletterdheid van ouders.

De subsidie voor experimenten is vanaf 2023 niet meer beschikbaar.

Beschikbare bedragen

Voor beide subsidiestromen geldt: de subsidie is maximaal 125.000 euro per aanvraag en er is sprake van een eigen bijdrage. Tel mee met Taal vergoedt 67%. Het maximumbedrag per cursist is bij werknemers 1.500 euro en bij ouders 600 euro.

In totaal is er in 2023 3,35 miljoen euro beschikbaar voor laaggeletterde werknemers en 1,75 miljoen euro voor ouders.

NPO1

Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. Journalist Marthe Menses van Pointer (KRO-NCRV) doet onderzoek naar de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland en vertelt bij De Taalstaat dat er veel verschillende ‘potjes’ zijn, maar dat een structurele aanpak nodig is.

Schaamte

Ongeveer 12 procent van de Nederlanders heeft een taalachterstand, maar vaak houden mensen dit verborgen uit schaamte. “Je ziet dit vooral bij mensen die Nederlands als moedertaal hebben”, zegt Menses. ‘Je leert toch lezen en schrijven op de basisschool?’, horen zij vaak. En dat is precies waarom de stap naar hulp voor deze groep zo groot is.”

Volgens Menses zijn er veel ‘potjes’ en projecten om laaggeletterdheid tegen te gaan, maar is het subsidiesysteem ingewikkeld. Het Ministerie van Binnenlandse zaken erkent volgens Menses dat dit een probleem is, maar het Ministerie van Onderwijs die landelijke verantwoordelijk is voor het terugdringen van taalachterstanden, wijst vooral naar de bestaande middelen. Menses: “Wel zeggen ze te willen kijken met gemeentes hoe ze de budgetten beter kunnen inzetten.”


Bronnen:

Zie ook, ter inspiratie

 

Tags: digitale vaardigheden, laaggeletterdheid, subsidie, taal
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Subsidie scholing Schurende Gesprekken

Om aankomende en zittende leerkrachten en docenten in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar onderwijs te ondersteunen bij moeilijke, schurende klassengesprekken, is er vanuit OCW subsidie beschikbaar…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.