Tags: , , , ,

Haal leermeesterschap terug het onderwijs in

Hermen Schotanus Blok pleit ervoor de maatschappij de school in te halen. Met zijn stichting Meester Rembrandt maakt hij het proces gemakkelijk voor alle docenten en scholen. De stichting streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen te motiveren om hun kennis en kunde te delen met de toekomstige generatie bij wijze van Leermeesterschap.

Het moet en kan anders

In De Meesterlijke Podcast podcast nemen Mark Lankamp en Rutger Sibma je mee in de wereld van mannen in het onderwijs.

Te gast is Hermen Schotanus Blok. Hermen lanceerde het begrip VMBO-docent jaren geleden op het moment dat hij in Rotterdam Zuid werkzaam was en steeds vaker aanliep tegen het negatieve imago van het VMBO. Hij had het super naar zijn zin op het VMVO en herkende zich niet in dat beeld.

Het gaat over het vaste stramien van de roosters en de regeltjescultuur waar Hermen tegen aan liep. Het gaat over minder lesuren om te komen tot betere effectievere lessen. In dit kader startte Hermen ooit het POVO Rotterdam project. Mede om de basisschooldocent tussendoor te ontzien, opdat deze in die uren kan bijscholen bijvoorbeeld of beter voorbereiden op specifieke thema’s.

Haal de maatschappij de school in

Om het hoofd te bieden aan het lerarentekort begon Hermen het POVO Rotterdam project. Een veelbelovende proef waarbij docenten uit het Voortgezet Onderwijs (VO) lessen gingen verzorgen in groepen 6, 7 en 8 op basisscholen. Helaas kwam er met het eind van de subsidie na twee jaren ook eind aan het project. In het gesprek gaat Hermen in op de winst die het op levert voor het onderwijs in zijn geheel en het primair onderwijs in het bijzonder.

Hermen spreekt van de wervingsplicht die scholen hebben om mensen aan te trekken in plaats van de muur van eisen die nu wordt opgetrokken. Draai het om. Verlaag de drempel, kijk wat mensen kunnen en willen en ga van daaruit aan de slag.

 

Beluister de Podcast van: Mark Lankamp | Hermen Schotanus Blok
Beluister de Podcast van: Mark Lankamp | Hermen Schotanus Blok

Meester Rembrandt

Stichting Meester Rembrandt is een platform met leermeesters en organisaties die hun kennis en kunde willen inzetten op scholen in de regio. Bijvoorbeeld met (online) gastlessen over hun professie/vakgebied, vaklessen, projecten, inspirerende levensverhalen of bijles aan leerlingen die dat nodig hebben. Bezoek hun  Linkedin pagina voor inspirerende voorbeelden.

Wat zijn leermeesters?

Je kunt bij leermeesters denken aan ondernemers, wetenschappers, (top)sporters, vakmensen en professionals. Veelal gepassioneerde mensen die naast hun werk bij willen dragen aan het onderwijs. Maar bijvoorbeeld ook ervaringsdeskundigen, leraarondersteuners, assistenten en voorleesmoeders. Schrijf je gerust in als leermeester!

Waarom is deze stichting opgericht?

Iedere school zet tegenwoordig externen in of hebben ooit wel eens iemand uitgenodigd in de les. Meestal is dat ter vervanging of iemand die een aanvulling kan geven op de lesstof of passend is binnen een bepaald thema. De kwantiteit en kwaliteit van deze bezoeken zijn echter vaak afhankelijk van het netwerk van een docent en/of zijn of haar zoekskills op internet. Meester Rembrandt maakt dit proces gemakkelijk voor alle docenten en scholen. De stichting streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen te motiveren om hun kennis en kunde te delen met de toekomstige generatie.


Luister ook:

Tags: , , , ,

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Avond van de Leraar door het Lerarencollectief
logo Het Lerarencollectief

Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen