Tags: , ,

Afstandsonderwijs #1 – Een eerste digitale les

Tips en trucs om afstandsonderwijs een kwalitatieve duw in de rug te geven. Initiatief van het Lerarencollectief. Les 1; Pedro De Bruyckere over de digitale les. Effectief van offline naar online.

Digitale les

De PO-Raad, het Lerarencollectief en researchED hebben vijf kennis-filmpjes ontwikkeld. Zij deden dit samen met een aantal experts en onderwijsadviseurs. In de video’s belichten onderwijsprofessionals thema’s waar je direct mee aan aan de slag kunt om je onderwijs op afstand in te richten. De vijf thema’s zijn: technisch lezen, digitale les, Kleuterklas TV, digitale tools, en expliciete directe instructie (EDI) op afstand.

Dit is deel 1: digitale les, van Pedro de Bruykere.

Bekijk de video van: Pedro de Bruykere

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Pedro De Bruyckere (PhD, 1974) is verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit Leiden. Hij schreef onder andere Jongens zijn Slimmer dan Meisjes, Klaskit en Juffen zijn Toffer dan Meesters. Hij blogt op http://xyofeinstein.be.

Meer informatie

Onderhuids bij de aanbevelingen zitten er verschillende theorieën en onderzoeken.
Een overzicht:

HET BELANG VAN VOORKENNIS

David Ausubel stelde al in 1968 dat zowat de meest bepalende factor voor leren is wat iemand al weet, het is veel makkelijker kennis te doen aansluiten bij iets dat je al kent dan iets compleet nieuws te leren.

Bron:

  • Ausubel, D. P., Novak, J. D., & Hanesian, H. (1968). Educational psychology: A cognitive view.

Dit gaat terug op onder andere de cognitive load theory van John Sweller, maar ook op het werk van Geake uit 2009. Wil je meer weten over de cognitive load theory dan kan je onder andere deze blog lezen.

Bronnen:

  • Sweller, J. (1988). Cognitive load during problem solving: Effects on learning. Cognitive science, 12(2), 257-285.
  • Geake, J. (2009). The brain at school: Educational neuroscience in the classroom: Educational neuroscience in the classroom. McGraw-Hill Education (UK).

HET BELANG VAN VERWERKING

Daniel Willingham stelde ooit dat wat we onthouden het residu, het overblijfsel is van ons denkwerk. Daarom dat je je leerlingen best zoveel mogelijk aan het denken zet.
Bron:

  • Willingham, D. T. (2008). What will improve a student’s memory. American Educator, 32(4), 17-25.

Craik en Lockhart stelden dat hoe dieper informatie verwerkt wordt in het geheugen, hoe langer het geheugenspoor in het brein zal blijven.
Bron:

  • Craik, F. I., & Lockhart, R. S. (1972). Levels of processing: A framework for memory research. Journal of verbal learning and verbal behavior, 11(6), 671-684.

TIPS OVER MULTIMEDIA

De concrete tips over multimedia gaan terug op de Dual coding theory van Alan Paivio en de onderzoeken en didactische principes voor het gebruik van multimedia van Mayer. Wil je hier meer over leren en nog meer praktische tips krijgen, check hier.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

De ware plaag die het onderwijs teistert zijn wij, de ouders

Gerelateerd:Hoogbegaafde leerling vaak zonder school Slechts 25% van de samenwerkingsverbanden biedt voltijds hb-onderwijs blijkt uit onderzoek. De behoefte aan dit type onderwijs kan wel eens…Verkiezingsprogramma's en onderwijsplannen De meeste politieke…
Pieter Derks schetst een komische spotprent van de huidige ouder, die op hoge poten het beste eist voor zijn of haar unieke kind; Leer ons kind kennen is dan de slogan. Waar is het vertrouwen in de toegewijde leerkracht?
Lees verder

Virtual reality in het onderwijs

Gerelateerd:Leren met behulp van Virtual Reality: leerrendement… Gamification wordt meer en meer onderdeel van het pedagogisch didactisch arsenaal van docenten. Achterliggend idee is, dat studenten de aangeboden…Verkiezingsprogramma's en onderwijsplannen De…
‘Digitalisering in het onderwijs is voor het Scheepvaart en Transport College heel belangrijk’, zegt Alwin Peppelenbosch, Directeur ICT bij STC-Group.Dat blijkt uit de vele simulatoren die het college heeft waarin leerlingen in de praktijk leren.
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Meld je aan voor het Onderwijs Innovatie Festival, netwerkevent onderwijs, lerarencollectief

Artikelen & Blogs

Vacatures

🙁

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Projectmedewerker Onderwijs | CAOP

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival
Onderwijs Innovatie

Onderwijs Innovatie Festival 2023

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen