Tags: armoede, jongeren, JPF, problematische schulden

Assen start ook proef met het Jongeren Perspectief Fonds

Gemeenten willen jongeren met problematische schulden weer toekomstperspectief geven door het opkopen van hun schulden, met behulp van het Jongeren Perspectief Fonds (JPF).

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) werkt aan een Nederland zonder schuldzorgen. Het schuldhulplandschap is complex en er is nog veel schuldschaamte. Daarom werkt stichting NSR samen met gemeenten, bedrijven en samenwerkingspartners aan één centrale schuldhulproute. Problematische schulden belemmeren veel jongeren in hun vroege leven en ontnemen zo een toekomstperspectief. Schulden hebben vaak een drijfzand werking, de problemen worden van kwaad tot erger.

De gemeente Assen is als proef gestart met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Hiermee wil de gemeente jongeren met problematische schulden weer toekomstperspectief geven door het opkopen van hun schulden. Het gaat hierbij om jongeren die niet binnen het reguliere schuldhulpverleningstraject passen en die problemen ervaren op meerdere leefgebieden die zij niet op eigen kracht kunnen oplossen.

Voorkomen van schulden en armoede

De pilot heeft tot doel om te kijken of dit instrument voor jongeren in Assen een geschikt aanvullend instrument is om schulden en armoede op te lossen en uiteindelijk te voorkomen. De pilot heeft een looptijd van 2 jaar, waarin 5- 10 jongeren kunnen deelnemen.

Meer gemeenten bieden inwoners met schulden al lucht door de financiële problemen op deze manier over te nemen. De pilot onderzoekt of de methode voor de lokale jongeren een geschikt aanvullend instrument is om schulden en armoede op te lossen en te voorkomen. ‘Het gaat hierbij om jongeren die niet binnen het reguliere schuldhulpverleningstraject passen.

Tegenprestatie naar vermogen

De jongeren worden via lokale samenwerkingspartners aangemeld om mee te doen. Daarbij is het uitgangspunt dat zij gemotiveerd zijn om aan hun toekomstperspectief te werken. Er wordt ook een tegenprestatie van de jonge inwoners verwacht. Wat dit precies inhoudt, hangt af van de situatie en het perspectief van de betreffende jongere. ‘De tegenprestatie kan bijvoorbeeld bestaan uit het afmaken van een opleiding, het vinden van werk of een maatschappelijke stage.’ Als het inkomen van de jongere het toelaat, lossen ze ook maandelijks af. De eventuele aflossingen vloeien terug naar het fonds waar de kosten uit worden betaald.

Rotterdam & het Jongeren Perspectieffonds

Ook de gemeente Rotterdam helpt jongeren in deze situatie met het Jongeren Perspectieffonds (JPF). Sinds de start van de pilot in oktober 2019 zijn ruim 150 jongeren aangemeld voor het Jongeren Perspectieffonds. Hierop kwamen goede reacties, dus is besloten door te gaan met het fonds.

Het fonds is speciaal voor jongeren tussen 18 en 27 jaar die zonder hulp niet van hun schulden afkomen. Het fonds neemt de schulden over en de jongeren ‘betalen af’ met een maatschappelijke tegenprestatie. Dat is goed is voor hun toekomst én draagt bij aan de stad. Het aantal uur tegenprestatie is afhankelijk van de hoogte van de schuld. De invulling hiervan kiezen de jongeren deels zelf.

Per jaar melden zich zo’n 2.000 jongeren voor schulddienstverlening bij de gemeente Rotterdam. Zij zien geen weg meer uit hun schulden en hebben begeleiding nodig. Door schaamte blijven schulden vaak onbesproken.

Schuldenlab: stad voor stad, stap voor stap

Het Jongeren Perspectief Fonds is een initiatief van Schuldenlab en een van de methoden die wordt ingezet in de strijd tegen schulden. Het Fonds is er voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar, die door schulden belemmerd worden in hun maatschappelijke ontwikkeling. Niet de schuld, maar het toekomstperspectief van jongeren staat centraal. Assen is één van de acht gemeenten die is aangesloten. In 2017 startte het fonds in Den Haag. Hier worden inmiddels 150 jongeren per jaar geholpen. Ook andere gemeenten zijn geïnteresseerd of actief bezig met het opzetten van een fonds.

‘De coalitie rondom de NSR was mede impactvol omdat SchuldenlabNL op bestuurlijk niveau de juiste contacten had bij bedrijven en partners. Zij deden de lobby als onafhankelijke partij en als ambassadeur omarmden zij het initiatief om schuldenproblematiek te verkleinen en versnippering tegen te gaan,’ aldus Marijn Op ’t Land, Hoofd Communicatie NSR. ‘Zo ontstond als het ware een vliegwiel: grote bedrijven sloten aan en omdat de grote bedrijven aansloten, werd het ook weer interessant voor gemeenten, waardoor ook zij aansloten. En doordat meer partners meededen, kwam er ook meer toeleiding, meer verkeer op het platform Geldfit.nl en werd zo de impact vergroot.’


Bronnen:

Gemeente.nu
Gemeente Assen
Gemeente Rotterdam

Kijk ook bij: Stichting Schuldenlab.nl

Tags: armoede, jongeren, JPF, problematische schulden
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

De Staat van het Onderwijs 2024

Het rapport ‘De Staat van het Onderwijs 2024’ belicht tekorten aan leraren en variërende onderwijskwaliteit tussen scholen. Het benadrukt de urgentie van verbeteringen en een actievere rol van de overheid…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.