Het educatieteam van Amnesty International zet zich in voor bewustwording over mensenrechten. Het nieuwe lespakket BRAVE maakt leerlingen wegwijs in allerlei mensenrechten kwesties. 7 modules laat jongeren ook nadenken over hun eigen rechten.

Burgerschap en mensenrechten

Ooit begon Amnesty met het strijden voor de rechten van politieke gevangenen. Hun werkterrein is in de afgelopen vijftig jaar enorm uitgebreid. Amnesty International heeft verschillende les- en actiematerialen voor het burgerschapsonderwijs ter beschikking voor po, vo en mbo.

BRAVE is een interactief digitaal lespakket over en voor jonge activisten. Het materiaal leent zich uitstekend voor burgerschapsonderwijs over mensenrechten. Leerlingen en studenten van het MBO en voortgezet onderwijs vanaf klas 3 kunnen ervaren hoe het is om mensenrechtenactivist te zijn. Aan de hand van zeven modules maken ze kennis met negen mensenrechtenverdedigers. Zij laten zien hoe het is om mensenrechtenverdediger te zijn en wat hen motiveert om te strijden voor zichzelf en voor anderen. Door middel van aansprekende video’s, interactieve vragen en achtergrondinformatie duiken leerlingen en studenten in de verhalen van deze activisten. Ook leren zij via verdiepingsopdrachten meer over het land, cultuur en de mensen- of kinderrechten waarvoor de activisten zich hard maken. Burgerschapsonderwijs over de grenzen heen dus.

Digitale lespakketten

De thema’s die naar voren komen, sluiten aan bij vakken als aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en burgerschap. Omdat mensenrechtenverdedigers steeds vaker te maken krijgen met intimidatie, geweld en gevangenschap voert Amnesty actie onder de noemer BRAVE. Want dat is wat onze jonge activisten zijn: dapper! Aan het eind van elke module is een actie gekoppeld. Leerlingen krijgen zo de kans om echt zelf te ervaren hoe het is om een mensenrechtenactivist te zijn.

Consent – seksueel geweld

Een voorbeeld van een module uit BRAVE gaat over het thema consent. Loïs en Lilian zijn twee jonge activisten die zich samen met zeven andere vrouwen inzetten voor vrouwenrechten en het tegengaan van seksueel geweld. Hun actiegroep maakt deel uit van Amnesty’s campagne #LetTalkAboutYes. In de module vertellen Lois en Lilian persoonlijke verhalen, waarna leerlingen door middel van interactieve opdrachten en vragen in hun verhaal duiken. Zo worden bijvoorbeeld de begrippen ‘freezing’, ‘stigma’ en ‘victim blaming’ aangehaald.

#LetsTalkAboutYes

Consent wordt in een mensenrechtenperspectief geplaatst waarna er ook wordt uitgezoomd naar een groter kader, namelijk vrouwenrechten in Europa. Aan het eind van de les worden leerlingen aangespoord om zelf actie te voeren. In deze module tekenen leerlingen de jongerenpetitie of sturen ze een kaartje naar activisten van de #LetsTalkAboutYes campagne. Ook de afgelopen Valentijnsactie die we georganiseerd hebben rondom dit thema was een groot succes. Honderden scholen, waaronder het PO, VO en MBO, bestelden het Valentijnspakket en wijdden een les aan consent en vrouwenrechten. De BRAVE module is hierbij een middel dat gebruikt wordt in de klas om leerlingen les te geven in deze thematiek.

BRAVE is gratis te downloaden en te vinden op www.amnesty.nl/opschool

Etnisch profileren

Een andere actuele kwestie waar Amnesty veel werk op verricht is etnisch profileren. Het educatieteam wil dit onderwerp op de kaart zetten en bewustwording creëren onder jongeren. Dit doen wij door peer educators in te zetten die de workshop ‘Een kwestie van kleur’ op MBO’s verzorgen. De peer educators worden getraind waarna zij vol passie en enthousiasme de klas in stappen om hun verhaal over te brengen.

Debat speelt een belangrijke rol in deze workshop. Dat is bij uitstek een werkvorm om bij mensenrechteneducatie in te zetten. Het nodigt studenten uit een onderwerp van verschillende kanten te bekijken, bronnen te analyseren, argumenten te formuleren en op overtuigende wijze voor het voetlicht te brengen. Ook goed leren luisteren en leren samenwerken hoort bij de vaardigheden om succesvol te debatteren. Vrijheid van meningsuiting is immers een belangrijk mensenrecht, maar om een mening te onderbouwen en overtuigend te brengen, is oefening nodig. Daar draagt deze workshop aan bij.

Gastdocenten

Amnesty heeft ook een uitgebreid netwerk aan gastdocenten die een gastles kunnen verzorgen bij jou in de klas. Zowel het lesmateriaal als de komst van een gastdocent is geheel kosteloos.

Wil jij nou meer doen als docent? Word dan lid van de docentengroep van Amnesty International!

In het schooljaar 2022/2023 starten we met een docentengroep. Met deze groep willen we ervaringen delen over het werken met mensenrechten in de klas. Het doel is om elkaar te informeren, inspireren en motiveren en zo het aanbod van Amnesty nog beter te laten aansluiten bij de dagelijkse lespraktijk.

Sta jij bekend om je kritische blik en heb je zin om in ieder geval vier keer per jaar naar het Amnestyhuis in Amsterdam te komen voor een bijeenkomst vol inspiratie en uitwisseling?
Geef je dan voor 1 juli op via [email protected].

De docentengroep is zowel voor leerkrachten PO als voor docenten VO en MBO. Uiteraard worden je onkosten vergoed.

Tags: burgerschapsdoelen, burgerschapsonderwijs, etnisch profileren, mensenrechten, seksueel geweld
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.