Tags: opleiding, persoonlijk ontwikkelingsplan, POP, SBL competenties, training

Docentschap en persoonlijke ontwikkeling: POP

Als leraar ben je dagelijks bezig met de groei en de ontwikkeling van de kinderen en leerlingen in je klas. Maar niet alleen kinderen en jongeren zitten volop in hun ontwikkeling; niemand is ooit uitgeleerd.

Zet jezelf eens op de agenda

Naast de ontwikkeling van leerlingen is de ontwikkeling van docenten net zo belangrijk. In deze drukke periode is dat niet misschien niet het eerste waar je aan denk, maar dit is wel een periode waar je jezelf op een andere manier kan ontwikkelen. Hieronder een aantal tips om jou op weg te helpen.

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Handig is om helder te hebben wat je wil bereiken en op welke manier je dat wil doen. Een Persoonlijk Ontwikkelingsplan, oftewel een POP is hier een handig hulpmiddel voor. In een POP wordt samen met je leidinggevende of werkgevers vastgelegd hoe jouw ontwikkelingstraject eruit komt te zien. Hierin kan je bepaalde vaardigheden, competenties, doelen, acties en benodigdheden in uiteenzetten. Spreek daarbij een periode af waarin je de specifieke vaardigheden wilt ontwikkelen. De uitkomst hiervan is dat je vakkundiger wordt: iets waar jij én de school baat bij hebben. Je persoonlijke ontwikkeling geeft betekenis aan je leven en is van invloed op je omgeving. Jouw groei wakkert op zijn beurt ook weer veranderingen aan bij anderen. Wellicht opent dit ook deuren naar andere uitdagende functies of creëer je op deze manier meer doorgroeimogelijkheden.

Voorbeeld; Hoe maak ik een opzetje?

Online kom je heel wat verschillende POP-formulieren en -opzetten tegen. Onderstaande indeling is een voorbeeld van een POP, bestaande uit vijf onderdelen die zich kenmerken door een of meerdere specifieke vragen:

  • Doelen: Wat wil ik bereiken? Tip: hou je bij het beantwoorden van deze vraag de zeven competenties voor docenten voor ogen.
  • Competenties: Waar sta ik nu? Wat zijn mijn ambities in mijn huidige functie? En: Sterke punten en ontwikkelpunten?
  • Acties: Hoe werk ik nu naar het bereiken van deze doelen toe? Ga ik een opleiding/training volgen? En: Schakel ik de hulp in van een ander?
  • Tijdsindeling: Wanneer wil ik mijn doel bereikt hebben? Hoeveel tijd wil ik besteden aan het behalen van mijn doelen?
  • Benodigdheden: Wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken? Heb ik hulp van anderen nodig? Heb ik opleiding of training nodig?

Houd je aan het plan

Het is een ding om een POP te maken, maar om je er ook aan te houden is twee. Het gevaar bij zulke middelen is dat naarmate de tijd vordert deze steeds verder naar de achtergrond raken. Met het volgende zorg je ervoor dat je je aan de POP houdt:

  • Wees je ervan bewust dat jouw POP niet de prioriteit heeft van je leidinggevende. Wees daarom proactief en houd je voortgang goed in de gaten. 
  • Doe het niet alleen. Betrek een collega bij je POP en vraag regelmatig om feedback voor jouw ontwikkeldoelen. 
  • Splits grote doelen op in kleinere doelen. Op deze manier is het overzichtelijker om de voortgang te bewaken en behaal je sneller en regelmatig (kleinere) doelen. Dit werkt ook erg motiverend.
  • Stel je doelen realistisch en flexibel. Zie een POP als een hulpmiddel om ergens te komen, niet als hét middel. 

Bron:

Tags: opleiding, persoonlijk ontwikkelingsplan, POP, SBL competenties, training
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Hoe leert een kind leren?

Mark Mieras gaf een lezing over het kinderbrein in ontwikkeling. Hoe leert het het beste? Rianne van der Niet, leerkracht en talentbegeleider schreef een blog over het voordoen van fouten…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.