Bekijk de dakscan van jouw school op de schooldakkaart van Schooldakrevolutie. Vul het adres van jouw school in. De dakscan toont een satellietfoto van je schooldak met ingetekende zonnepanelen. Dit geeft direct inzicht in de potentiële stroomopbrengst, CO2-reductie en een schatting van de investering inclusief de terugverdientijd.
Hoe begin ik met zonnepanelen op school?
Je school verduurzamen met zonnepanelen
Als schoolbestuurder, directeur of docent wil je jouw school verduurzamen met zonnepanelen. Goed bezig, maar waar begin je eigenlijk? In dit artikel lees je in één overzicht waar je op moet letten en welke kennis nodig is voor de realisatie van een dak vol zonnecellen. Schooldakrevolutie is een onafhankelijk stichting die scholen helpt met het realiseren van een zonnedak. Als je vragen hebt of meer wil weten, neem dan vrijblijvend contact op.
Is ons schoolgebouw geschikt voor zonnepanelen?
Het is belangrijk om te weten hoe lang het schoolgebouw er nog staat en wat een logisch moment is om met het gebouw aan de slag te gaan. Dit weet je door bijvoorbeeld naar je eigen meerjaren onderhoudsplan (MJOP) te kijken. In overleg met de gemeente wordt in de meeste gevallen ook duidelijk wat de langetermijnplanning is op het gebied van onderwijshuisvesting, ook wel het integraal huisvestingsplan genoemd. Zonnepanelen hebben een technische levensduur van 25 jaar en verdien je in gemiddeld 7 tot 10 jaar terug. In de praktijk moet het schoolgebouw dus na installatie minimaal 10 tot 15 jaar blijven staan om zonnepanelen rendabel te plaatsen.
Wat is er nog meer belangrijk?
- Geschikt dak: Om te kijken of het schooldak genoeg draagkracht heeft is het verstandig een technische dakinspectie te laten uitvoeren. Het is raadzaam de schouwing te laten uitvoeren door een onafhankelijk specialist die de draagkracht van het dak bepaald. Een inspectie geeft ook vaak inzicht over de staat van de dakbedekking en isolatie. Als het dak toe is aan renovatie, laat dan daarna de zonnepanelen plaatsen.
- Van wie is het schoolgebouw? Belangrijk is om te weten bij wie het juridische eigendom ligt. Er zijn verschillende eigendomsvormen, Vereniging Nederlandse Gemeenten legt dit helder uit. In de meeste gevallen is de school of stichting juridisch eigenaar van het gebouw en ligt het economisch eigenaarschap bij de gemeente. Wil je zonnepanelen plaatsen dan moet zowel het schoolbestuur als de gemeente akkoord. Ook bij een andere eigendomsconstructie moeten alle partijen toestemming verlenen voor de installatie van zonnepanelen.
- Toestemming monumentaal pand: Is je schoolgebouw een monument? Dat hoeft geen probleem te zijn:
- 1. Zoek uit onder welk type monument de school valt, dan weet je met wie je in overleg moet treden.
- 2. Bekijk welke wetten en regels horen bij het type monument als het gaat om de plaatsing van zonnepanelen.
- 3. Neem contact op met de gemeente of andere rijksinstantie die een vergunning moet verlenen. Zij bepalen uiteindelijk of de plaatsing van zonnepanelen mogelijk is of niet.
Wat is de energiehuishouding van mijn school?
Het is belangrijk om te weten hoeveel energie je verbruikt zodat je kunt bepalen hoeveel stroom je wilt opwekken. Bepaal je energiehuishouding op basis van je huidige energieverbruik maar hou ook rekening met het energieverbruik in de toekomst. Alleen al ledverlichting kan bijvoorbeeld 30 tot 40 procent van je energieverbruik afsnoepen. Het bepalen van je energiebehoefte is belangrijk zodat je kunt inschatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
Wat leveren de panelen zo meteen op?
Als je een goed beeld hebt van de energiehuishouding, bekijk dan de dakscan van jouw school op de schooldakkaart van Schooldakrevolutie. Vul het adres van jouw school. De dakscan toont een satellietfoto van je schooldak met ingetekende zonnepanelen. Dit geeft direct inzicht in de potentiële stroomopbrengst, CO2-reductie en een schatting van de investering inclusief de terugverdientijd.
Hoe bekostig ik de installatie van zonnepanelen op school?
Er zijn verschillende manieren om te investeren in zonnepanelen. We zetten de veelgebruikte investeringsvarianten onder elkaar:
- Het schoolbestuur investeert
- De gemeente investeert.
- Een derde partij investeert, bijvoorbeeld een energiecoöperatie of een ESCo.
In de PDF over investeringsvarianten van Schooldakrevolutie lees je meer informatie en de voor- en nadelen per variant. Bekijk hier ook eens de online voorbeeld investeringscasus. Dit is de gestandaardiseerde businesscase van Schooldakrevolutie voor klein- en grootverbruik aansluitingen. Dit document kan meer inzicht bieden in de totale investering en de terugverdientijd. Uiteraard zijn er ook subsidiemogelijkheden, deze kun je hier bekijken.
Wil je als schoolbestuur zelf investeren maar heb je beperkte middelen? Overweeg dan de Scholen Energiebespaarlening van Schooldakrevolutie en het Nationaal Warmtefonds. Dit is een laagdrempelige lening met gunstige voorwaarden. In deze infographic lees je alles over de lening en hoe je deze aanvraagt. Informeer ook altijd naar de lokale subsidies en leningen. Er zijn in heel wat gemeenten aantrekkelijke financieringsmogelijkheden beschikbaar. |
Wie kan mij ondersteunen en begeleiden?
Veel scholen en schoolbesturen willen graag zonnepanelen op hun schooldak. Maar omdat ze zelf niet de juiste kennis en expertise in huis hebben zien ze erg tegen deze klus op. Als school of schoolbestuur sta je er niet alleen voor en kun je begeleidt worden door een schooldakcoach van Stichting Schooldakrevolutie en later door een projectmanager of procesbegeleider.
- Hulp van een schooldakcoach; Schooldakrevolutie is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Het belang van jouw school staat altijd voorop. Een schooldakcoach maakt kennis met de school en het schoolbestuur en bekijkt wat er allemaal moet gebeuren om zonnepanelen te laten installeren. De schooldakcoach bespreekt verschillende financieringsmogelijkheden, lokaal gemeentebeleid en maakt een passende businesscase. Daarnaast kan deze coach ook ondersteunen in het verzekeren van de zonnepanelen, adviseren over btw teruggave en het uitzoeken van een geschikte installateur of dakconstructeur. Na een traject met en schooldakcoach staan alle lichten op groen om de zonnepanelen daadwerkelijk te laten installeren.
- Hulp van een projectmanager; Soms is er ook behoefte aan begeleiding tijdens de realisatiefase. Dan kan een gespecialiseerde projectmanager of procesbegeleider ook een uitkomst bieden. Deze persoon begeleidt dan de planning, coördinatie tussen verschillende partijen en zorgt ervoor dat de panelen ook daadwerkelijk geïnstalleerd worden.
Hoe je draagvlak creëert
Maak een document om de organisatie mee te krijgen en draagvlak te creëren (een schoolbeslisdocument). Bepaal in een schoolbeslisdocument wat je feitelijk nodig hebt om tot een besluit te komen. Schooldakrevolutie heeft een sjabloon gemaakt in Powerpoint: download hier het sjabloon voor een schoolbeslisdocument. Vul de groen gemarkeerde velden in en kom makkelijker tot een besluit. Je kunt dit schoolbeslisdocument zelf invullen of hulp vragen van een schooldakcoach.
Leuk dat je bezig gaat met zonnepanelen. Zie dit artikel vooral als hulpmiddel naar een schooldak vol zonnepanelen. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op met Schooldakrevolutie. We helpen je graag. Succes!
Hoe ziet een realisatiefase eruit?
Kijk dan eens naar een praktijkvoorbeeld van Basisschool de Regenboog. Lees erover op de site van Schooldakrevolutie: deel 1, deel 2 en deel 3.
Over Schooldakrevolutie
Stichting Schooldakrevolutie gaat voor een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie. Scholen met zonnedaken dragen bij aan de versnelling van de energietransitie en brengen de nieuwe generaties de waarde van duurzaamheid bij.
Schooldakrevolutie is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk en streeft ernaar dat alle schooldaken in 2030 zonnepanelen hebben en dat kinderen al vroeg leren over zonne-energie. De stichting is sinds 2016 de aanjager van deze zonnige revolutie, brengt daarvoor partijen bijeen en moedigt scholen aan om de energietransitie te versnellen. Schooldakrevolutie is de organisatie waarbij scholen en schoolbesturen terecht kunnen voor kosteloos advies en begeleiding.
Ook Interessante Artikelen
Looptijd Nationaal Programma Onderwijs met 2 jaar verlengd
Vormt de huisvesting wel een goede leeromgeving in lijn met de visie?
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.