Tags: , ,

Klimaatuitdaging #2: zuinig met water in Nederland

Wat hebben we een heerlijke, warme, droge zomer gehad in Nederland. Maar deze droogte heeft een gevaarlijke keerzijde, die vraagt om bewuste houding. Een positieve bijdrage ligt in ieders bereik. In deze blog daagt Etske Thie je uit je bewust te te zijn van je directe en indirecte waterverbruik.

Wat kun je zelf?

Waterbesparen: Voor een Nederlander in dit waterige landje een bizarre uitdaging, maar onze water footprint is nou eenmaal enorm. Daarmee bedreigen we zonder dat we het weten niet alleen de biodiversiteit, de schone lucht en een veilig klimaat, maar zelfs de voedselvoorziening voor de mensheid (ja, ook die van onszelf). Doe je mee om jouw water footprint zo klein mogelijk te maken? 28 september was trouwens de nationale kraanwaterdag met veel gratis info en lespakketten. Goed om voor volgend jaar alvast op de kalender te zetten. Dan kun je je leerlingen meenemen in deze bewustwording. Verandering begint toch met bewustwording.

Waarom bewustwording?

De oppervlakte van de aarde bestaat voor ongeveer 70% uit water. Slechts 3% daarvan is zoet water. Slechts een klein gedeelte van die 3% is geschikt voor consumptie en of gebruik. De gemiddelde Nederlander verbruikt thuis 50.000 liter kraanwater per jaar. Dat is 120 tot 140 liter per dag. 50% daarvan gaat op aan douchen. Echter: ons indirecte waterverbruik is bijna 4000 liter per dag.

ons indirecte waterverbruik is bijna 4000 liter per dag.

Indirect of verborgen waterverbruik is het zoete water van andere landen dat nodig is voor jouw producten. (o.a. door consumptie van geïmporteerd rundvlees, katoen, chocola en koffie, maar ook bv. cashewnoten en avocado’s). Welke voedsel ongeveer hoeveel water vergt, zie je hier.  Maar ook de productie van onze kleding en papier kost extreem veel water. Ons verborgen waterverbruik zet het leven in andere landen onder druk. Water dat daar dan niet meer beschikbaar is voor planten, dieren, mensen en bomen: het grondwaterpeil bijvoorbeeld dat daar zakt, met alle gevolgen van dien. Ook dat heeft weer een effect op het klimaat bij ons. Klimaat is een globaal systeem, dat zich niet aan landgrenzen houdt.

Droogte

De gevolgen van droogte en een te laag grondwaterpeil hebben we in 2018 en deze zomer zelf in Nederland kunnen zien: Vele bloeiende planten verzwakken of bloeien niet, gaan vervroegd de herfst in, of sterven af. Verzwakte of stervende planten veroorzaken een tekort aan voedsel voor insecten en vogels en deze verzwakken of sterven dan ook. De droogte zorgt ook voor bomensterfte, verzwakking, ontworteling etc. Dezelfde bomen die we nou net zo hard nodig hadden om CO2 te absorberen en koelte te geven. In eigen land zorgt de droogte voor poreuze dijken en voor inklinkende grond waardoor veel verhuizen verzakken, houten palen droog vallen en monumentaal erfgoed grote schade oploopt. Droogte heeft mislukte oogsten tot gevolg en leidt daarmee tot hongersnood, vluchtelingenstromen en oorlogen om vruchtbare delta. En…een keiharde, verdroogde grond neemt zeer moeilijk water op. De keren dat er regen valt is dat door het verstoorde evenwicht vaak in één keer zo veel dat het vele water vooral verwoesting aanricht en het grondwaterpeil nauwelijks aangevuld wordt. Onze invloed in de rest van de wereld is dus extreem groot. Laten we ons daar bewust van zijn en die invloed positief gebruiken.

Ons indirecte waterverbruik is bijna 4000 liter per dag.

Direct waterverbruik van de gemiddelde Nederlander

Hoe

Nu je weet dat onze water footprint vooral in het zogenaamde verborgen waterverbruik schuilt, zou ik je adviseren in elk geval en allereerst het ‘laaghangend fruit’ te reduceren, dus datgeen aan te pakken dat zich makkelijk laat reduceren en daarnaast ‘de grote klappers’, datgene dat extreem veel water verbruikt.

  • Ons voedsel is verantwoordelijk voor circa 85% van ons waterverbruik, dus dat is makkelijk besparen, mits je er niet aan verslaafd bent. 😉 Kijk even op deze tabel om te kijken wat hoeveel verbruikt. Verminder zo veel mogelijk van de eerder genoemde ‘grote klappers’: geïmporteerd rundvlees, vlees, dierlijke kaas, chocola en koffie, maar ook bv cashewnoten en avocado. Ook eenvoudigweg reduceren helpt: drink water of kruidenthee ipv frisdrank of fruitdrank (Cola kost bv circa 50 liter water voor slechts 1 liter cola)
  • Ook de fabricage van kleding verbruikt veel water. De katoenproductie voor een gemiddelde broek kost 8.000 liter water en er worden kunstmest en pesticiden gebruikt die voor het bodemleven en de waterkwaliteit ook desastreus zijn. Ook het verven van de textiel is in hoge mate vervuilend. Daarnaast is per broek 10 m2 landbouwgrond nodig en er wordt 32 kg CO2 uitgestoten bij de productie. En dan hebben we hem nog niet eens gewassen. 🙁
  • Papier en karton productie; Parenco met zijn grondwaterverbruik voor papier en karton (artikelen online bestellen in doosjes) draagt veel bij in negatieve zin. Tata Steel verbruikt in Nederland het meeste grondwater. Dus: koop weinig, koop lokaal, draag tweedehands, hergebruik, repareer… kortom: doe datgene wat ook al zo fijn positief bijdraagt aan je CO2 footprint. Dus dat is twee vliegen ehm… positieve effecten in 1 klap.
  • Draag lokaal bij aan je grondwaterpeil:
    • gebruik minder water (douche)
    • hergebruik water (vang gebruikt water in huis op voor bv toilet of tuin)
    • regenwater opvangen (regenton, waterput) voor eigen gebruik
    • regenpijp afkoppelen: laat het je tuin in stromen (wadi? grindbak?)
    • zorg dat je eigen tuin/omgeving/schoolplein zo weinig mogelijk harde bestrating heeft. (tegels wippen)

Wil je jouw verbruik wat preciezer meten? Want waterverbruik verschilt immers per persoon, dan vind je het misschien fijn om een test te doen:

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen