Drs. Loubna Zarrou is gespecialiseerd in appreciative inquiry, strengthbased management en werkgeluk. Zij schreef een artikel over zes factoren die van belang zijn voor geluk op het werk. Hoe scoort jouw werkplek op deze punten?
Hoe vergroot je werkgeluk: 6 factoren
Wat belemmert je in je werk?
Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers is ongelukkig op het werk* en slechts 12% is bevlogen**. Ontluisterende cijfers, als je het mij vraagt. Hoe je je voelt op het werk, of jouw talenten worden benut, bepaalt immers jouw productiviteit en performance. Bevlogenheid en werkgeluk, beide thema’s die meer aandacht verdienen in de werkcontext.
Hoeveel van jouw werktijd ben jij bezig met het vastleggen wat je hebt gedaan en waarom? Heb je hier weleens bij stilgestaan?
Eric is net begonnen als directeur, doet een ronde langs alle medewerkers en stelt onder andere de vraag: wat belemmert je in je werk? Een van die gesprekken raakt hem. De medewerker geeft aan dat veel tijd gaat in het vastleggen van de werkzaamheden in dossiers, zelfs op de minuut. Eric vraagt: waarom moet dit? Het is procedure, is het antwoord. Eric reageert met stop er maar mee als je het belemmert in je werk. Nee, dat kan niet, zegt de medewerker, we doen het al jaren zo en dus blijf ik het doen.
Wat is werkgeluk?
Wanneer ik vertel dat ik mij bezig houd met geluk op het werk, kan ik grofweg twee soorten reacties verwachten: geluk, geluk, dat is toch iets voor je privéleven en niet voor het werk. Op het werk hoort gewerkt te worden. Of, dat klinkt interessant, vertel er eens meer over.
Werkgeluk is het ervaren van geluk in de werkcontext. Jij hebt jezelf vast wel eerder gelukkig gevoeld. Dus je kan de ervaring herkennen. Denk nu eens terug wanneer heb je voor het laatst deze ervaring gehad in de werkcontext?
Onderzoek wijst uit dat één op de drie Nederlanders niet gelukkig is op het werk en wekelijks minimaal 1 rotdag heeft. Nu zul je misschien wel denken: waarom is geluk op het werk belangrijk? Geluk is een onderwerp dat al jaren wetenschappelijk wordt onderzocht, ook in relatie tot werk. We weten dus wat de effecten zijn van het ervaren van geluk in de context van werk. Gelukkige medewerkers zijn productiever, creatiever, minder ziek en halen energie uit werk in plaats van dat het werk energie kost. Gelukkige medewerkers zijn goed voor patiënten en cliënten. Het loont dus om te investeren in werkgeluk. Zeker als je bedenkt dat we langer moeten blijven werken. Het afgelopen jaar heb ik in organisaties meerdere malen horen zeggen dat de werkdruk en het ziekteverzuim te hoog zijn. Organisaties zijn op zoek naar oplossingen om hier iets aan te doen. Investeer in werkgeluk en bevlogenheid, is mijn antwoord.
Waarvan word je ongelukkig op het werk?
Waar je wel of niet gelukkig van word, verschilt per persoon. Als ik terugdenk aan de momenten waarop ik niet gelukkig was op mijn werk, dan had het veelal te maken met het uitvoeren van activiteiten omdat het moest en niet zozeer omdat het nuttig was, managers wiens stijl micromanagement is of collega’s die alleen maar konden klagen. Weet jij wat jou niet gelukkig maakt op het werk?
Deze vraag is aan meer mensen gesteld en dan worden de volgende antwoorden gegeven: te hoge werkdruk, teveel werk, pesten, saaie taken, een slechte manager, conflicten, negatieve collega’s en bureaucratie. En bureaucratie in de zin van teveel regels en procedures, maar ook nutteloze regels. Denk terug aan het verhaal aan het begin. Hier was sprake van een procedure waar iedereen zich nog aan hield, maar geen nut meer had en wel zorgde voor frustratie. Heb jij weleens gedacht: waarom hebben we deze regel, welk nut dient het?
6 factoren voor werkgeluk
Nu vraag je je misschien af, wat is er voor nodig om mijn werkgeluk te vergroten? In 2015 zijn Nederlandse medewerkers bevraagd middels een online onderzoek. Uit dit onderzoek*** blijken er 6 factoren van belang te zijn voor geluk op het werk:
- Het creëren van goede relaties op het werk.
- Het rechtvaardig behandelen van mensen.
- Medewerkers faciliteren in het benutten van hun talenten.
- Het bieden van voldoende uitdaging.
- Zinvol werk doen.
- Een prettige (fysieke) werkomgeving.
Als jij voor jezelf een score zou moeten geven aan elk van deze factoren, een getal tussen 0 en 10, waar 0 staat voor: hier is helemaal geen sprake van en 10 voor dit is optimaal. Wat zijn dan jouw scores?
Je weet nu hoe de huidige situatie is voor jou. Ben je tevreden over de scores? Zo ja, ga vooral door met wat je doet. Ben je niet tevreden met een of meerdere van deze factoren? Dan weet je nu waar je meer aandacht aan moet besteden wil je meer werkgeluk ervaren. Geluk is een keuze. Welke keuze maak jij?
Bronnen:
- CBS
- Gallup
- De Geluk en Werk Index 2015
Ook Interessante Artikelen
Het Deense digitale curriculum – 4 speerpunten
Visie & Missie in het onderwijs
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.