Tags: , , , ,

Nationale Kraanwaterdag met gastlessen op school

Woensdag 27 september is het Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser met de boodschap ‘Water uit de kraan, goed gedaan!’ Speciaal voor basisscholen en bso’s is een super leuk en educatief programma gemaakt. Aanvragen vóór woensdag 13 september!

Water uit de kraan, goed gedaan!

Vrijwel alle mensen op aarde zijn in meerdere of mindere mate afhankelijk van het gebruik van plastic. Per minuut worden er 1 miljoen plastic water flesjes verkocht. Plastic flesjes zijn ook de nummer 1 boosdoener, samen met tasjes, als het gaat om plasticvervuiling. Eind 2018 is een walvis aangespoeld met meer dan 6 kilo plastic in zijn maag. Steeds meer water raakt vervuild met plastic. Schattingen gaan er van uit dat op dit moment zo‘n 15 tot 20 procent van de oceanen bedekt is met plastic. Als we het tij niet keren zal er in 2050 meer plastic dan vissen in onze wateren voorkomen. De ergste boosdoener is wegwerp plastic zoals flessen, rietjes en boodschappentasjes. Deze en soortgelijke producten hebben een gemiddelde levensduur van enkele minuten, maar blijven daarna wel honderden jaren in het milieu achter. De wrange ironie wil dat deze als microplastics dus ook in ons drinkwater en de hele voedselketen terecht komen.

Kraanwater gezond en duurzaam

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Zo vragen ze aandacht voor het drinken van kraanwater op basisscholen en buitenschoolse opvang. Kinderen van groep 1 t/m 8 leren zo waarom kraanwater een gezonde en duurzame dorstlesser is. Scholen en bso’s die zich inschrijven ontvangen gratis educatief materiaal dat bestaat uit een interactieve animatie en digitale Kraanwaterdagquiz, een waterwerkblad en een proefje of creatieve doe-opdracht. Ook is er een poster om op te hangen in het lokaal. Er is materiaal voor groep 1-3, groep 4-6 en groep 7-8. Bekijk hoe dit er vorig jaar uitzag op kraanwaterdag.nl/terugblik2022.

Gastles Waterexpert

Door mee te doen met Nationale Kraanwaterdag start de school of bso het nieuwe schooljaar goed, want kraanwater is duurzaam, lekker en gezond! Daarnaast maak je kans op een Kraanwaterdagles van een échte waterexpert.

Meedoen is gratis

Schoolklassen en bso-groepen kunnen zich gratis aanmelden voor Nationale Kraanwaterdag via kraanwaterdag.nl. Dinsdag 5 september ontvangen deelnemers de Kraanwaterdag-poster per post en vanaf maandag 4 september een link naar de educatieve materialen.

Nationale Kraanwaterdag is een initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven. Nationale Kraanwaterdag wordt ondersteund door vele landelijke, regionale en lokale partners waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.

Hoe belandden we in deze plastic soepzooi?

In de jaren ‘50 werd er nog een bescheiden hoeveelheid van 2 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd. Dat is inmiddels opgelopen naar 400 miljoen ton per jaar. Van alle plastic dat ooit is gemaakt is de helft in de afgelopen dertien jaar geproduceerd. Dat geeft wel aan dat gemak nog altijd boven duurzaamheid gaat.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan het almaar groeiende plasticprobleem is een gebrek aan mogelijkheden om plastic op een verantwoorde manier weg te gooien. Dit vormt een probleem in vrijwel ieder land ter wereld, arm of rijk. De productie en het gebruik van plastic is de door de jaren heen gestaag blijven stijgen, maar hoe wel op een duurzame manier van plastic afkomen is lang niet aan de orde geweest. Kraaanwater is dan natuurlijk het meest effectieve alternatief voor het zoveelste plastic flesje, dat niet alleen geproduceerd maar ook heen en weer gereden moet worden om vervolgens in de natuur te belanden. Zo niet hier, dan misschien aan een verre kust of in een verbrandingsoven.

Wist u dat er in Amerika slechts 9% van al het plastic wordt gerecycled? Wat betreft recycling lopen de VS ver achter op Europa (30 procent) en China (25 procent). Nederland doet het met 50% heel aardig, maar het kan natuurlijk altijd beter. Als landen niets doen om op een verantwoorde manier zich van plastic te ontdoen zal de aarde onherstelbaar beschadigd worden. Plastic verkruimelt en brokkelt uiteindelijk af, maar zal nooit helemaal verdwijnen. Het plastic transformeert als het ware en zal uiteindelijk in microplastic veranderen. Die microdeeltjes vormen een groot gevaar voor mens en dier.


Meer weten?

Bronnen:

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Persberichten

Klimaatchallenge #4: cadeaus

Alle kinderen willen een leefbare wereld. Met onze hang naar materie, bedreigen we hun toekomst. Kinderen willen eigenlijk gewoon liefde en aandacht. We zijn onbewust meegegaan in de waanzin dat…
Lees verder

Hoe vergroot je werkgeluk: 6 factoren

Drs. Loubna Zarrou is gespecialiseerd in appreciative inquiry, strengthbased management en werkgeluk. Zij schreef een artikel over zes factoren die van belang zijn voor geluk op het werk. Hoe scoort…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen